Danie banalne w przygotowaniu, ale wymagające sporo czasu. W ostatniej chwili zrobić się go nie da… Składniki: policzki wołowe cebula oliwa z oliwek czerwone wino
stajnia gołębie od kuchniMięso jagnięce jest mało popularne, często bardzo drogie...ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Delikatne mięso połączyliśmy z aromatycznymi przyprawami. Caffe de Paris od Skworcu, idealnie balansuje aromatami i smakami. Polecamy fan page: https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts Strona internetowa: http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki 500 g jagnięciny (organki jagnięce) 1 łyżeczka masła klarowanego 500 ml bulionu(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Jagnięcinę dzielimy na porcje, podsmażamy na oleju z jednej i drugiej strony, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy zioła i dusimy na małym ogniu 45 min. Całość zagęszczamy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenfaszerowane są idealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka(...)został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą marchewkę. Po 2-3 minutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można
Eli GotowanieGarnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula 1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory(...)łyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego psa, który po prostu go uwielbia i najwyraźniej nie odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych(...)odcedź. Przełóż do dużej miski. Cebulę pokrój, marchewkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie wrzuć cebulę, marchewkę i seler. Duś pod przykryciem ok. 7 min, tak, aby warzywa były miękkie. Nie dopuść do przypalenia-w razie konieczności dolej troszkę wody. Gdy będą gotowe, przełóż do miski z fasolą i cieciorką
Roślinna - blog wegańskipieprz olej Kujawski z ziołami 300 g kapusty kwaszonej 100 g słoniny 1 cebula 1 łyżka oleju Kujawski z ziołami Przygotowanie: Schabowe Mięso na kotlety tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Mięso lekko obsypujemy wegetą. Obtaczamy je w mieszance mąki i bułki tartej, następnie w ubitym jajku i znowu z mieszance mąki i bułki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem(...)oleju oraz z drobno posiekaną cebulą. Wkładamy to na rozgrzaną patelnię i smażymy aż ze słoniny zrobią nam się skwarki. Dodajemy kapustę i co jakiś czas mieszając dusimy ją na małym ogniu jakieś 30 minut pod przykryciem, Doprawiamy do smaku pieprzem. Smacznego
ClauditteMissCookingjest befsztyk po florencku z bydła rdzennych toskańskich ras chianina lub maremmana . Mięso kroi się wraz z kością w specjalny sposób (przypomina stek T-bone). Jest to naprawdę kawał mięsa - stek waży od 1 do 1,5 kg, ma grubość 5-6 cm. Tradycyjnie smaży się go na ruszcie nad gorącym węglem drzewnym, soli na sam koniec i oczywiście powinien(...)naszej agroturystyce . Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu
Chilli Czosnek i OliwaProste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana szczypta soli Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką(...)czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami
prawdziwe jedzenieCoś dla moich mięsożerców :) Bitki idealnie pasują do kaszy gryczanej ale ja jednak wolę z ziemniaczkami :) Mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Po prostu - MNIAM ! :P Składniki : 0,5kg szynki wieprzowej pokrojonej w plastry ( ok 2cm) 1 cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku (posiekanego) 2 łyżeczki słodkiej papryki Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Olej. Przygotowanie: Szynkę(...)3min z każdej strony. Usmażone bitki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę w piórka i posiekany czosnek podsmażamy na rozumiany kolor. Wrzucamy do duszących się bitek. Przyprawiamy i Wszystko Dusimy ok 1,5godz. Miękkie bitki wyciągamy a sos zaciągamy dwoma łyżkami mąki z wodą :) Można podawać z kopytkami , kluskami śląskim czy też ziemniakami :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamysię co tego powtarzać. Danie które dzisiaj prezentuję powstało właśnie przez tę ogromną sympatię. Nawet nie wiem kiedy wszystko zniknęło ze stołu. Składniki: Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka Opakowanie mrożonego szpinaku 100 ml śmietany 18% słodkiej 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka vegety Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Papryka słodka mielona Sól 2 łyżki oleju Wykonanie(...)około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
Smaki Ewymiodem, dodaj ją do miseczki z bułką i oliwą, dodaj musztardę i wszystko rozmiażdż widelcem na gładka masę. Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep je. Rozklepane mięso posmaruj farszem wcześniej przygotowanym, i ułóż po jednym plastrze słoniny oraz cienki plaster ogórka, zwiń boki do środka, a potem jak naleśnik, możesz przebić wykałaczką dla bezpieczeństwa(...)mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem. Wszystko zagotowujemy w zamkniętym szybkowarze, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok 35-45 minut. Do zrazów świetnie pasują młode ziemniaczki lub kasza gryczana. Smacznego! Testowaliśmy szybkowary Firmy ASTON
Niezły Młynekcebula 1 ząbek czosnku masło oliwa z oliwek 1 łyżeczka koncentratu (u mnie Develey ) zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki z wysoką zawartością mięsa 4 plastry sera żółtego ketchup do ciasta francuskiego (u mnie Develey ) Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić(...)paprykę, cukinię i marchewkę, po 5-10 minutach dodać pieczarki oraz czosnek, smażyć jeszcze 5 minut (odłożyć małą miseczkę warzyw do ciasta francuskiego), po czym dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na 8 części. Parówki i ser przekroić
Trufelkowomirabelek , to bardzo stary i w sumie zapomniany owoc, a szkoda, bo przetwory z nich są bardzo smaczne i mają wszechstronne zastosowanie. Mogą być jak chutnej świetnym dodatkiem do mięs czy serów, lub jako dżem podawany na tostach, gofrach czy zwykłej kanapce z białym serem. Na straganach czy placach ich nie uświadczysz, ale sporo ich rośnie dziko i własnie(...)wydrylować, co jest w tym przepisie najbardziej pracochłonne. Owoce przełożyć do miski i zasypać żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach przełożyć do garnka i na małym ogniu dusić 10 minut, ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny. Gorący dżem przełożyć do suchych, wyparzonych słoiczków. Zakręcić wieczka i ustawić do góry dnem. Słoiczki pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia
Gosia gotujemozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku(...)minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić umyte liście szpinaku, podsmażyć, dodać kaszę jaglaną oraz soczewicę i ząbki czosnku. Całość podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Przyprawić do smaku. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Farszem z kaszy napełnić połówki papryk. Ułożyć na wierzchu podsmażony boczek, przykryc plastrem mozzarelli. Zapiekać w naczyniu ok.30
Raj dla Podniebieniabędą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku, choć z mięsem nie ma nic wspólnego. Składniki: 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki(...)natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu
Roślinna - blog wegańskioczyszczamy i trzemy na tych samych oczkach co buraczki. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Chili tniemy w krążki. Cebulę, buraczki, paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw. ................................................................................................................................................................... 3. Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła Na 2 kg zaprawionych buraków: - słoiczek ostrego chrzanu tartego(...)chrzanie. Mi się udało kupić czysty, lekko zakwaszony z tzw. tradycyjnego przetwórstwa. ................................................................................................................................................................... 4. Buraczki z czosnkiem, tymiankiem i miodem. Dzięki ziołowemu aromatowi i słodkawemu smaku fajnie komponują się z mięsem drobiowym. Na 2 kg zaprawionych buraków: - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 pełne łyżki miodu - 2 łyżki octu - 1 płaska łyżka tymianku suszonego Mieszamy dodatki z buraczkami. Przekładamy
kawawszklanceketchupu pikantnego pieprz, sól, cukier do smaku bułka tarta Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajka, trochę bułki tartej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dokładnie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w mące i smażymy na oleju, przewracając je tak, aby równomiernie się z każdej strony obsmażyły. Pieczarki obieramy, obgotowujemy w wodzie. Czekamy chwilę(...)pieczarkami. W 1 szklance wody rozcieramy koncentrat pomidorowy, 10 łyżek ketchupu, ok. 2-3 łyżek cukru oraz doprawiamy solą, pieprzem lub vegetą. Tak przygotowany sos wlewamy do pulpecików i dusimy wszystko razem ok. 40 min, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas, aby nic nam przez przypadek nie przywarło :) źródło: przepisy majki Smacznego
charlotte gotujeszklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, cukier oraz pieprz i sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował. Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą(...)niewiele wody – jeśli wody jest nadal sporo, to podkręcam nieco gaz i daje jej odparować). Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie doprawić z obu stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju
Kulinarne Przebojesmażenia 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (marchewką, pietruszką, cukinią). 2. U nas musi być dodatek mięsa więc pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam przesmażone warzywa na talerz, a następnie przesmażam pierś) 3. Kiedy pierś jest gotowa, dodaje(...)dolewam i znów przykrywam. Pod koniec smażenia (tak z 10 minut) dodaje warzywa z puszki, tak z łyżkę natki pietruszki, pieprz, mieszam i sprawdzam smak. Następnie dusze dalej. Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut. Gotowe risotto wykładam na talerzyk. Smacznego
Gotowanie...to proste !sól pieprz duża garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (około 15 sztuk). Na patelni podgrzewamy olej. Pulpety smażymy z dwóch stron (około 10 minut). Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni. Wykonanie sosu: Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy(...)lekko solimy. Podczas podsmażania, pieczarki dość często mieszamy. Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażamy 2 minuty. Dolewamy bulion, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu wkładamy pulpety i dusimy 15 minut. Patelni nie trzeba przykrywać. Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, dusimy 2 minuty. Całość doprawiamy solą (jeśli zachodzi potrzeba). Smacznego
Smak mojego domualibi doskonałe ;) Po powrocie czekało na nas aromatyczne, rozgrzewające danie z soczewicy. Oczywiście przygotowane na sposób marokański, z dodatkiem bakłażana. Moja wersja jest wegańska, ale można urozmaicić ją, dodając mięso z kurczaka. Stanie się wtedy pełnoprawnym daniem obiadowym. Polecam. Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 nieduży bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szkl. passaty pomidorowej(...)oliwa Wykonanie: Czosnek i cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i czosnku. Następnie dodać przyprawy i dusić ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać soczewicę, zalać wodą (bulionem), passatą pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu ok. 30 minut
zadanie-gotowanieGicz/goleń składa się z wielu mięśni, jest bardzo soczysta i kleista. Świetnie nadaje się do gotowania i duszenia. 2 jagnięce gicze, oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików anchois, 100 ml białego wytrawnego wina, 2-3 gałązki rozmarynu, 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli), 200 ml wody, kasza: 500 ml kaszy pęczak(...)anchois i czosnek posiekać. Cebule pokroić w półplasterki. Do garnka z grubym dnem wlać 4 łyżki oliwy, podsmażyć na niej cebulę, dodać czosnek, anchois i szpik. Mieszając przesmażyć. Włożyć mięso i smażyć aż się zrumieni z obu stron. Wlać wino, dokładnie zamieszać, gotować aż płyn odparuje Następnie wlać bulion, wodę i gotować pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą
królestwo garówkroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie(...)wrzącą posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente
mojewypiekiinietylko