klopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą(...)kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodajemy keczup, rozcieńczony z wodą i mieszamy. Dusimy ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarnełyżki jogurtu naturalnego 3 średnie cebule sól i pieprz do przyprawienia wedle uznania smalec do smażenia Wykonanie: Schab pokroić na 6 kotletów schabowych. Każdy z kawałków mięsa delikatnie rozbić, ułożyć w głębszej misce, polać mlekiem wymieszanym z jogurtem, dodać cebulę drobno pokrojoną w piórka. Całość przyprawcie delikatnie solą i pieprzem. Moczyć całą noc. Jak nie macie czasu(...)mleka i jogurtu z dodatkiem cebuli. Doprawić raz jeszcze solą i pieprzem dodając nieco więcej pieprzu, by danie było bardziej wyraziste. Najpierw przesmażyć na średnim ogniu, następnie dusić pod przykrywką do miękkości mieszając tłuszcz z cebulka, by się nie przypaliła. Podawać z piórkami cebulki i ziemniakami. Smacznego
Zasmakuj KuchniDzisiaj na blogu potrawka bez mięsa, pełna aromatycznych przypraw, a głównymi składnikami są: bakłażan, pomidory i ciecierzyca. Składniki: 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka ciecierzycy (lub 1 pełna szklanka ugotowanej) 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 2/3 szklanki passaty pomidorowej szczypta chili po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej kolendry, cynamonu i łyżeczkę curry só, cukier l i pieprz(...)olej do smażenia natka pietruszki Bakłażana i cebulę pokroić w grubą kostkę, poddusić na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę i ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać
Czerwień i błękitczęsto inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżeczka zaataru Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić
Chocolate Muffin BlogKolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :) Składniki (2 porcje): 50 g soczewicy zielonej 50 g kaszy bulgur 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól(...)koperku :) Przygotowanie: Kaszę i soczewicę ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek. Dodaj wody i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię, pomidory, szpinak. Duś 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj sznycelki z zalewą, przyprawy, wymieszaj i duś do miękkości warzyw, około 15 minut
Zdrowie na języku :Pskórki i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do podsmażonej wcześniej marchwii i czosnku. 3/4 pęczka bazylii siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami(...)pozbawić błon i następnie pokroić w podłużne paski. Obsypać solą i pieprzem i dodać na patelnię razem z pomidorami. Delikatna pierś doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami a mięso w połączeniu z nimi jest soczyste i miękkie. W jednym przepisie mamy zatem danie zarówno jarskie jak i mięsne. Polecam oba, a wybór pozostawiam Wam. Włosi to ludzie bardzo
Garniec MagalieItalii – spaghetti z małżami. Na południu Włoch często podawany z posiekanymi pomidorami jako wersja rosso , jednak bardziej znany w czystej postaci owoców morza – bianco . Składniki: 400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach) 200 ml białego, wytrawnego wina łyżka soku z cytryny natka pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży(...)cytryny. Smażymy wszystko 3 minuty pod przykryciem. W tym czasie, jeżeli gotujemy małże w skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Smacznego
Bon Ton Italiamięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych(...)chcemy przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu
PastelFoodZdecydowanie za rzadko jadam makarony :( Pełnoziarnisty, razowy, z semoliny dostarcza węglowodanów złożonych, dzięki czemu szybciej i na dłużej stajemy się syci :) W połączeniu z warzywami i chudym mięsem stanowi pełnowartościowy pomysł na szybki obiad :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu pełnoziarnistego 100 g piersi z kurczaka 1/2 małego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka(...)himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną
Zdrowie na języku :Pmięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku. Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia sosu świeżych grzybów (podgrzybków) niemal prosto z lasu. Można jednak użyć mrożonych(...)chcemy przecież, żeby potem nie było ich widać na talerzu, prawda? Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Pokrojone na cząstki grzyby dorzucamy na patelnię i dusimy. Grzyby wydzielą z siebie sok, można podlać 3-4 łyżkami wody. Gdy zmiękną i nabiorą „połysku” dodajemy sól, pieprz oraz śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i pozostawiamy na ogniu
PastelFooddość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad. co nam będzie potrzebne: - świeży imbir - śmietanka(...)instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę
SMYKWKUCHNIDuszone kolorowe warzywa, smaczne i aromatyczne danie jarskie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej - prowansalskiej. Jest.... zdrowo, kolorowo, mocno warzywnie, pysznie - taki obiad przygotowany w większym garze może "służyć obiadowo" przez kilka dobrych dni;) Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo(...)przepisu - z każdej ręki smakuje inaczej. Inne pomysły na to danie? Jeśli je lekko zmodyfikujemy otrzymamy a la leczo - wystarczy wzbogacić danie o dodatkowe składniki jak mięso - kurzynę lub pokrojoną w kostkę pierś, fasolę groszek, kukurydzę, kilka przypraw, np.: kebab-gyros, majeranek, chili. Gdy dodamy czarne oliwki, passatę, dużo ziół prowansalskich i mięso mielone
Zasmakuj Kuchniwówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać aby miał on wygląd marmurkowaty, lekko przerośnięty tłuszczykiem. To też zwiększa szansę na dobre mięso. Składniki: na dwie porcje 160 g sałata rzymska 100 g grillowany antrykot wołowy 190 g mrożona mieszanka warzyw ( małe marchewki, kalafior, fasolka szparagowa ) 1 mały świeży ogórek 100 ml naturalnego(...)wytworzonym sokiem dodajemy do jogurtu. Odstawiamy do lodówki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju. Rozgrzewamy i dodajemy mieszankę warzywną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Ewentualnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą odpowiednio miękkie ( al. dente ). Sałatę rzymską kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Grillowany antrykot kroimy w cienkie paski i kładziemy na sałacie razem z wystudzonymi warzywami
Smaki EwyPycha obiad! Nikt nie będzie wybrzydzał, kaprysił przy takim daniu. Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki(...)łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki śmietanki kremówki tarty parmezan natka pietruszki sól, pieprz czarny Wykonanie: na patelni roztopić masło, zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i przekrojone ząbki czosnku, dusić kilka minut. Na osobnej, większej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ryż, lekko podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dodać śmietankę, starty parmezan oraz posiekaną drobno
Raj dla Podniebieniamnie znowu makaronowa propozycja :-) i mimo że podsmażane mięso i śmietana, to danie lekkie, idealne na panujące obecnie upały. Moje dziecko poprosiło o dokładkę, a - uwierzcie - nie jest to częsty przypadek ;-) Zachęcam Was więc do skorzystania z mojej propozycji :-) SKŁADNIKI ok. 500 g fileta z kurczaka 100 - 120 g świeżego szpinaku 200 g śmietany 30 % 2 łyżki oleju kokosowego(...)makaronu Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchni