Lazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku(...)nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościImbir stosowany jest w leczeniu przeziębień oraz stanów grypowych oraz zwiększa ukrwienie mózgu, przez co jest naturalnym środkiem wspomagającym pamięć oraz koncentrację. Składniki: 4 średnie ćwiartki
kgwjanczeworozgrzewam w garnku na średnim ogniu. 2 Cebulę kroję w półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam ok. 3-4 minut mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję(...)się zbijać w kulkę. 13 Jak już jest ciężko mieszać łopatką to zaczynam wyrabiać ciasto ręką. 14 Ciasto dzielę na 4-5 kulek. 15 Na stole rozkładam papier do pieczenia w formacie mniej więcej 30x30cm. 16 Na środku papieru kładę jedną kulkę i delikatnie rozpłaszczam ją ręką. 17 Kładę na niej worek foliowy i rozwałkowuję ciasto do grubości
Book of spellsświetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala. Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami. Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Ciekawe czy rozkocha Was tak samo bardzo jak rozkochało moje grube ciasto?! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 2 pizze(...)lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą. Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze
Ostra na SłodkoKolejna pyszna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm 3/4 kaszy jaglanej szklanka orzechów laskowych mielonych 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku(...)poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na rumiano i dodać resztę warzyw ,przełożyć je do malaksera i zblendować .Dodać kaszę ,wszystkie przyprawy i jeszcze raz zmiksować .Piec w foremce wyłożonej papierem przez około 35 minut w 200 stopniach ,aż wierzch się zrumieni. Inspiracja z bloga Jadłonomia
Ladylaura.zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :) Składniki: 4 średnie pomidory – 55 dag 4 duże zielone oliwki 3 pieczarki – 7 dag masło sklarowane do usmażenia pieczarek 4 dag żółtego(...)pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami. Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 ° C z termo obiegiem
Kuchenne zapiski EdytyDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można
IzabelawkuchniObiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem. 1/2 kalafiora 1 batat 1
wesoła kuchniaKokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej
My Chcemy JeśćNajwspanialszy moim zdaniem i najprostszy sposób na dynię! Słodka i lekko słona jednocześnie ;) Potrzebujesz: ( Wszystko według upodobania) Całą, bądź kawałek dyni ( najlepiej Hokkaido lub Nagydobosi Sutötök
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLubicie szparagi? Jeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w filet z kurczaka szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Polecam przygotowanie tego niezwykle smacznego i
Podróż w kulinariaLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs
Rozpustne gotowanieLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie Pichcenietysiące! ). CO TO SĄ ZAPUSTY? Nie wiem czy wszyscy wiecie, ale Zapusty to właśnie Karnawał, czy okres poprzedzający Wielki Post. Karnawał z włoskiego ‘carnevale’ oznacza „pożeganie z mięsem”, „mięso żegnaj. Zaczynają się one w Święto Trzech Króli, a kończą w Środę Popielcową. Już od dawien dawna karnawał był uprzywilejowaną porą do organizacji wszelkiego rodzaju uczt i widowisk. W oczekiwaniu(...)Poprowadziłam mini warsztaty kulinarne i razem z dziećmi smażyliśmy pyszne, serowe oponki i greckie faworki, a także robiliśmy pączki z piekarnika. Jak zawsze było przy tym mnóstwo radości! Uwielbiam piec i gotować z dziećmi! Dzieci tak rwały się do pracy, że nie można było nawet na chwilę spuścić ich z oka! Swoją wiedzą kulinarną z uczestnikami imprezy podzielił się
Ostra na Słodkozupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami , z kasztanami czy zapiekaną pod serem . Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną(...)chwilę smażyć i dolać bulion. Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do mięs. Smacznego
Codzienne Gotowanie