chrześcijańskiego święta Wielkanocy to zwyczaj jedzenia tłustych potraw sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła(...)drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru zwykłego 0,5 l oleju łyżka octu Przepis – Serowe oponki Mąkę wysypujemy na stolnice. Dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy margarynę
Kuchennyviral.plpyszna do wypicia. Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy z pieczonych i przecieranych pomidorów. Author: cooking for Emily Ingredients 1,5- 2 kg pomidorów 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku opcjonalnie trochę cukru świeże zioła(...)umyć i każdy przekroić na połowę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać oliwą. Czosnek obrać i całe główki włożyć między pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec aż pomidory popękają, puszczą sok a te z z wierzchu lekko zczarnieją (ok 20-25 minut). Pomidory lekko przestudzić i przełożyć do miski. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia
Cooking for Emilyjeśli już się zdarzają to staram się wówczas czerpać garściami z pomysłów i przepisów Maćka :) Inspiracją do przyrządzenia tych polędwiczek było właśnie takie wspólne gotowanie. Wtedy przygotowywaliśmy inny rodzaj mięsa, dodałam też coś od siebie, ale idea pozostała ta sama. A jakie jest samo danie? Bardzo dobre, zarówno na ciepło jak i na zimno. Zestaw składników nadzienia jest sprawdzony(...)pomidorów i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i piec dalej. Po upieczeniu odczekać 5 minut przed podaniem
zadanie-gotowaniePyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się(...)połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba) Smacznego
Swojskie jedzonkobazylii i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym. Smacznego! English version Meatball pasta canapes (45 canapes) Ingredients: 45 pasta pieces, cooked according to package directions olive oil 450 g mięsa mielonego 1/2 onion, finely chopped 1/2 cup bread crumbs 1 red bell pepper, finely chopped 1 egg salt and pepper 1 clove garlic, minced 45 basil leaves 2 cups marinara sauce(...)over medium-high heat, cook meatballs in 2 tbsp oil, turning frequently, until cooked through and browned all over, 6 to 7 min. Thread a piece of pasta, a basil leaf and a meatball on each pick. Serve with warm marinara sauce. Enjoy! Artykuł Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowysamej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe(...)fresh kale leaves, finely chopped 1 1/2 cups vegetable or chicken stock 1 tbsp creamy peanut butter 1 yellow onion, finely diced 2 garlic cloves, minced 2 cm ginger piece, peeled and minced 1 tsp ground cumin ½ tsp turmeric 1/2 cup cream salt and ground black pepper 1 pinch cayenne pepper toasted peanuts, to garnish ¼ cup chopped green onion
karmelowypora pomyśleć o sałatkach, które przygotujemy. Może w tym roku przygotujecie coś innego, nowego? Klasyczna sałatka jarzynowa jest wspaniała, ale zachęcam Was do eksperymentowania, wykorzystajcie kasze, sałaty, owoce, warzywa, mięsa i wędliny oraz sezonowe owoce. Takie sałatki są nie tylko smaczne, ale i pięknie wyglądają na stole świątecznym! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Sałatka z burakiem, rukolą(...)włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniapapryki pół pęczka dymki sól, pieprz 1 łyżeczka papryka słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki oleju 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Kurczaka luzujemy według tego przepisu, następnie Mięso solimy, oprószamy pieprzem, połową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n a patelni rozgrzewamy łyżkę(...)wkładamy do brytfanki. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, piekąc przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 30 minut. W tym czasie siekamy w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną
Miód i pieprzkuchni? A może byłaś całkowitym samoukiem? Pierwsze kroki w kuchni stawiałam przy mamie (dziękuję mamo:) ).Masz jakieś kulinarne bariery? Czego byś nie spróbowała za żadne skarby świata? Nie jem mięsa, jednak uważam, że trzeba spróbować wszystkiego abo móc z całą pewnością stwierdzić, że nigdy więcej się tego nie zje.Najdziwniejsze połączenie smakowe, jakie próbowałaś, to… Połączenie sandacza z gruszkami.Gotowanie dla kogo(...)kuchni?6. Warzywa surowe czy gotowane?7. Bez jakiej przyprawy nie wyobrażasz sobie kuchni?8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?9. Czego najbardziej obawiasz się przygotowując potrawy?10. Czy pieczesz domowy chleb?11. Supermarket czy targ? Gdzie wolisz robić zakupy?I kolej na listę blogów, które nominuje do Liebster Blog Award http://chocoholiczka.blogspot.com/ http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/ mojasmacznakuchnia.bloog.pl
Magiczna kuchnia DariiSkładniki na farsz na 2 porcje:opakowanie makaronu pennesłoik suszonych pomidorówsłoik czarnych oliwek20 dag żółtego sera w kostce2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka)majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa)zioła prowansalskiesól, pieprzprzyprawa papryki w proszkuponadto:1 cukinia2 plasterki serasuszone zioła (dowolne wg uznania)Farsz: Makaron penne gotujemy(...)pół i wydrążamy nasiona tworząc łódeczkę. Blanszujemy ją we wrzątku. Następnie do środka cukinii dajemy farsz z makaronu. Na całość dajemy plasterki sera i doprawiamy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut.Cukinia z nadzieniem z makaronu
Bon Appetit Małgorzatytego jest niesamowicie sycąca! Polecam! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * zimne masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 18% gęsta – 3 łyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty – 100 g * sól * pieprz(...)nagrzanego piekarnika na 10-12 minut. Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz. Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego! KLIK
Ostra na Słodkobardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii. Całkowicie nie odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci. Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczenia Ilośc porcji: 4 Składniki: 1,5kg żeberek Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka) 4 łyżki ostrej papryki 4 łyżki słodkiej papryki 4 łyżki pasty pomidorowej 3 łyżki majeranku 2 łyżki octu(...)kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami
Kolizje SmakówWygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i
Moja smaczna kuchniaBataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne
wesoła kuchniaJeśli ktoś lubi białą kiełbasę, na pewno ten przepis przypadnie mu do gustu. Składniki: 5-6 białych kiełbas parzonych 200 g pieczarek cebula 150 g sera
e-PrzepisyKulinarneKuskus, pęczak, gryczana czyli 21 pomysłów na kasze. Z czym podać kuskus? Czy owoce cytrusowe można połączyć z kaszą gryczaną? Jaki deser przygotować z kaszy dla
Moja smaczna kuchniakapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko jajka – do posmarowania ciasta sezam do posypania pasztecików *** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy *** *** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy(...)ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca *** *** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy *** *** Ciasto odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem *** *** Wałeczki ciasta kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na każdym paszteciku wykonujemy po dwa poprzeczne nacięcia. Całość posypujemy z wierzchu sezamem *** *** Paszteciki wkładamy do nagrzanego
Blog z Apetytemobiad lub kolację wytrawna tarta. Przy braku czasu jest to szybkie danie jednogarnkowe, które wszyscy w domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko(...)różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut, następnie zmniejszyć tempetarurę do 160 st.C i piec jeszcze 20 minut
To co kochampodpiekamy na oliwie w wysokiej patelni lub garnku. Następnie dodajemy mięso mielone, kostkę rosołową, pomidory z puszki i poszatkowane pieczarki. Chwilkę smażymy, około 15 minut, ciągle mieszając aż mięso się połączy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku bazylią, solą, papryką i pieprzem. Płaty lazanii gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki oleju, przez kilka minut. Najlepiej gotujmy(...)sosu, posypujemy serem i polewamy beszamelem. Następnie znowu makaron, sos mięsny, ser i beszamel. Na samym końcu musi znaleźć się makaron posmarowany beszamelem i rozsypujemy resztą sera. Lazanię pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. Kiedy ser już ładnie się podpiecze lazanię wyciągamy i studzimy. Podajemy ciepłą posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimasło papryka czerwona mielona czosnek granulowany zioła prowansalskie sól pieprz chili cayenne Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Na patelni(...)wierzch ponownie polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella w wiórkach. Papryki przykrywamy czapeczkami. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze. Smacznego
Taste Therapychwile smażyć. Przełożyć do większego garnka,zalać wodą aby przykrywała mięso. Dodać paprykę pokrojoną w kostke, marchewke również w kostke. Dorzucić ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może(...)łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków" Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy , wyrównujemy i pieczemy az uzyskają złoty kolor. Po tym czasie przewracamy na drugą strone i postępujemy tak samo. Zawsze pierwszy
Radość kipiąca uśmiechem.pizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować(...)farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch oliwą oraz posypujemy świeżymi ziołami i serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Buon appetito! Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia
Bon Ton Italiamamę. Niebo w gębie! Ale w życiu nie pomyślałabym, że wegetariański pasztet posmakuje mi jeszcze bardziej. W dodatku gdyby ktoś mi go podał i nie powiedział, że jest bez mięsa to chyba bym się nie zorientowała. Podsumowując każdy kto lubi pasztety powinien wypróbować ten przepis bo to absolutny hit. Przepis pochodzi z książki kulinarnej „Jadłonomia” Marty Dymek(...)się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z resztą składników ( poza żurawiną). Doprawiamy do smaku i dodajemy żurawinę. Mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Mienta blog