mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:868/1172)

Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem 238

XIXw. Żyją w śródlądowych, przepływowych zbiornikach wodnych, w chłodnej, bardzo czystej i dobrze natlenionej wodzie. Dzięki stałej wymianie wody są odporne na wysokie temperatury i szybko rosną, a mięso nie ma zapachu mułu. Pstrąga można przyrządzić na wiele sposobów, ale najprościej po prostu go upiec. To najpopularniejsza ryba w naszym kraju, którą można kupić przez cały rok. Gdzie kupić świeże(...)proste. Pstrągi Marinero są już wypatroszone i oczyszczone ze skrzeli. Wystarczy je doprawić i wsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi! Zobacz inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga: - Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą - Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami - Chrupiący pstrąg smażony z migdałami - Pstrąg z pieca - Roladki z pstrąga z marchewką - Pstrąg z kurkami Pstrąg

Smaczna Pyza
Ciastka francuskie z kaparami, serem i pomidorkami 230

się sprawdzają, na jeden kęs. Przekąska na ciepło lub zimno jak kto woli. Z ciasta francuskiego można przygotować tysiące fantazyjnych przekąsek. Z różnymi farszami, jak np. rozmaitymi serami, wędlinami, mięsem, warzywami, sosami, nawet w wersjach na słodko. Takie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka(...)kwadraty. Na każdym układam porcje tartego sera, po dwa kapary, kilka kosteczek suszonych pomidorów i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Makaron z cukinii z piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami 238

25 min Makaron z cukinii? Coś nietypowego, ale smacznego i zdrowego. Cukinia połączona z piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami to super zestawienie na dietetyczny obiad

Fit&Fast Kitchen
Golonki pieczone w piwie 193

3-4 golonki 3 marchewki 1 pietruszka por listki laurowe ziele angielskie sól pieprz rozmaryn kilka ziaren jałowca 1 piwo 2 łyżki miodu 1 kg ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i kurczakiem. 261

danie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :)  O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram(...)startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać miąższ nie uszkadzając skórki, nasmarować oliwą, posypać solą i piec przez 25 minut w piekarniku w 180°C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wydrążyć miąższ. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą

zadanie-gotowanie
Paszteciki z mięsem 259

Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrana marchewkę. Posolić oraz popieprzyć. Gotować na średnim ogniu. Gdy mięso i marchewką będą miękkie, wyjąć je z garnka. Za pomocą maszynki zmielić mięso i marchewkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista przełożyć ją do farszu. Wymieszać. Przygotowany farsz posmakować i ewentualnie doprawić solą(...)rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie ułożyć fars. Przygotowane ciasto przełożyć na farsz i zawinąć, formułując rulon. Za pomocą noża pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut w 180ºC (tak długo, aż paszteciki uzyskają złoty kolor

Ugotować
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 433

Pasztet w wersji bezmięsnej.  Delikatny, kremowy i pyszny.  Idealny na ciepło i na zimno.  Zachwyci nawet smakoszy mięsa. Spróbujcie sami! Składniki : 10 jaj ugotowanych na twardo; 2 surowe jaja; 400 g pieczarek; Duża cebula; 1/2 puszki groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)smaku. Keksówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą; Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Dokładnie odmierzyć ilość majonezu i śmietany, aby masa nie była zbyt

Gospodyni Miejska
Cannelloni :) 290

intensywnie i podsmażamy przez następne10 minut, często zaglądając do patelni. W międzyczasie gotujemy wodę i do miseczki wrzucamy 3 kostki rosołowe i zalewami wrzątkiem. Po rozpuszczeniu dodajemy wywar do mięsa i mieszamy. Po chwili dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy np. paprykę ostrą, zioła prowansalskie, oregano itd. Całość mieszamy i uzbrajamy się w cierpliwość (woda musi wyparować). Gdy woda wyparowała(...)żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a  następnie obficie oblewamy beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy). Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut nasze cannelloni, a po 15 minutach dodajemy dwa plastry żółtego sera (albo cztery małe) i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 15 minut. Wysiłek się opłaca

Emcia Pichci
Kasza gryczana z kurczakiem w ziołowym sosie 255

Kasza gryczana z kurczakiem w ziołowym sosie Dziś prosta, pyszna propozycja na obiad. Jadacie kaszę gryczaną? Przyznam Wam szczerze, że kiedyś obok kasz przechodziłam dość obojętnie

Słodkie okruszki
yorkshire pudding -idealny smakołyk z Angli 220

tylko. Ja pokochałam ją kiedy mieszkałam w Tym kraju.  Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem.  Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :)  Powinny być chrupiące z zewnątrz a w środku miękkie. Te cudowne "ciasteczka" można mrozić , potem wystraczy włożyć do piekarnika(...)stopni tak by ten olej był wrzący. Foremkę wyciągam ( nie wyłączam piekarnika) a następnie przelewam ciasto do każdej foremki na wysokość ok 2/3 . Wkładam do piekarnika i piekę ok 10-12 min w 230 stopniach. Yorkshire pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają

Gotowanie Patki
Najlepsze wafle 191

  Wafle to taki trochę powrót do dzieciństwa, moja mama robiła je bardzo często i do dziś zdarza jej się zrobić i to z reguły nie

Cynamonowe szczęście
ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE 279

tylko rozpoczyna się sezon na młodą kapustę, szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem.  Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉  Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊 Składniki: mała głów ka młodej kapusty 2 cebule łyżka klarowanego masła sól pieprz szczypta cukru(...)miejsce na około godzinę.  Po tym czasie rozgrzewamy na patelni masło. Na nim podsmażamy żeberka mocno z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 266

żeby odkurzyć przepisy wyszperane gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy, a w sumie jakby to było wczoraj, kiedy piekłam z moją Mamą świąteczne wypieki. Zapisywałam skrzętnie, żeby nic mi nie umknęło. Bo moja Mama prawie wszystko robiła z głowy. Teraz ja, w oparciu o stare przepisy, dodaję nowe składniki(...)gorące mleko, wymieszałam i wstawiłam do gotowania na małym gazie na 15 minut. Po wystudzeniu przełożyłam na sito i odcedziłam.     Następnie zmieliłam mak w maszynce do mięsa przez  bardzo drobne sitko (specjalne do mielenia maku). Zmieliłam 2 razy.   Do drugiego mielenia wsypałam cukier. Orzechy i migdały rozdrobniłam w blenderze. Rodzynki namoczyłam w gorącej

Kuchnia u Krysi
Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 343

Choć średnio przepadam za ziemniakami, babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule(...)dodajemy jajka, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manną, mąkę, przyprawy i przestudzony boczek, kiełbasę i cebulę. Dokładnie mieszamy. 4. Masę wykładamy do keksówki (ok. 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.  5. Przygotowujemy sos koperkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Łączymy z jogurtem greckim, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Kurczak pieczony ze śliwkami 201

Składniki: 1 kurczak (około 1,2 kg) 400 g powideł śliwkowych 2 łyżki gorczycy 2 główki czosnku 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1

Moja Galeria Smaku
30 pomysłów na cukinie 234

cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki(...)ślimaczki z cukinią i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki a'la Gundel 259

restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich deserach, jednak są one równie smaczne i pomysłowe jak przystawki i dania główne. Składniki: 150g mąki 2 jajka 1 żółtko 1 1/4 szklanki mleka(...)sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem. Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.   Sos czekoladowy: Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w podgrzanym mleku. Dodajemy cukier waniliowy i rum, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny