Indyjski kurczak 165Indyjski kurczak Indyjski kurczak , kolejny sposób na to jak ciekawie przyrządzić kurczaka . Jak wiadomo to mięso bardzo często gości na naszych stołach i nie zawsze mamy pomysł co z nim zrobić . Przepis banalnie prosty , a do tego nieziemsko pyszny . Polecam szczególnie amatorom smaków Indii . Moje chłopaki uwielbiają te aromaty , a także kolory i smak tych potraw . Taka odmiana od szarej(...)Solimy , posypujemy cukrem , olejem i ponownie nacieramy . Odstawiamy najlepiej na całą noc . Następnego dnia na wierzchu kurczaka rozsmarowujemy masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Po wstawieniu kurczaka redukujemy temperaturę do 160 C , po czym na dziesięć minut przed wyjęciem ponownie podnosimy do 200 C . W trakcie pieczenia warto przysłonić wierzch
Ogrodnik w podróży
lazania z makaronem szpinakowym 240ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory(...)startym serem, i warstwę beszamelu. Ponownie makaron i warstwowo kolejne wszystkie składniki. Na wierzchu powinien być beszamel i ser żółty. Dodatkowo małymi porcjami rozkładamy masło (ok. 50 g). Całość pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczki z morelami otulone wędzonym boczkiem 234Wykwintne mięso marynowane z dodatkiem miodu, faszerowane słodkimi morelami i otulone aromatem wędzonego boczku doskonale sprawdza się w roli dania obiadowego jak również zimnej przekąski. Składniki: 800g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 230g suszonych moreli 20 plastrów parzonego wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera 2 łyżki masła Marynata: 4-5 łyżek miodu 5 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku(...)sera i plastrami boczku. Na każdej polędwiczce ułożyć po 1 łyżce masła, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Filety z mozzarellą + film 191Pyszne, aromatyczne filety kurczaka z mozzarellą, są rewelacyjnym i prostym w przygotowaniu daniem w sam raz na obiad lub kolację. Połączenie delikatnego mięsa z łagodnym serem, ostrą cebulą i czosnkiem to wyśmienita kompozycja, która tworzy idealną całość. Filety z mozzarellą podane z bukietem grillowanych warzyw nie tylko wspaniale wyglądają, ale również wyśmienicie smakują. składniki na 4 porcje(...)czosnku pokrojonego w plasterki. Fileta zawijamy w rulon a następnie umieszczamy na kawałku folii aluminioweji, zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp180 st. C około 40 minut. Podajemy z bukietem grillowanych warzyw. Artykuł Filety z mozzarellą + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 258podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz cukier, oregano, majeranek, bazylię, pietruszkę, maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Sos powinien być(...)warstwy. Na cukiniach rozkładamy resztę sosu. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu). Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i ponownie zapiekamy. Tym razem przez 20 minut, na grzałkach: dolna + górna
Smak mojego domu
Zapiekane omułki z ziemniakami 241Szybkie i bardzo smaczne danie. Kupiłam paczkę mrożonych omułków - samo mięso. Wykorzystałam przepis z pudełka i okazał się bardzo dobry. To spora porcja dla dwóch osób. Ilość papryczki chili zależy od naszych upodobań. Bardzo polecam. składniki (2 porcje) 250 g omułków bez muszli, wstępnie podgotowanych (rozmrożonych) 500 g ziemniaków 200 g pomidorów 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 - 1 papryczka chili(...)posmarować oliwą. Na dnie ułożyć doprawione ziemniaki, następnie rozłożyć równomiernie pomidory, na nich omułki, polać pozostałą oliwą. Całość posypać pokruszonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec przez godzinę, tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Stare Gary
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 205które nie mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał(...)warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować rozwiązanie pięćdziesięcioprocentowe, o którym pisze Mireille Guiliano w swoich książkach. Czyli - nakładajmy sobie
Posadzone i zjedzone
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 279wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem, podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie. Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę(...)serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować
Stare Gary
Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem) 477zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 o C przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić. Farsz z pieczarek: Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić(...)indykiem: Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski. Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do babeczek i udekorować pietruszką
Mama Gotuje
Przepis na schab w galarecie 419świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Do przygotowania tego dania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można wykorzystać też schab pieczony, czy gotowany. Oto Przepis na schab w galarecie: Składniki: 12 plastrów schabu peklowanego parzonego bez kości 2 marchewki gotowane z rosołu natka pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo kilka(...)będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła. Głęboki półmisek płuczemy zimną wodą, układamy w nim ozdobnie plastry mięsa, marchewkę, listki natki pietruszki, ósemki jajek, paseczki śliwki i plasterki oliwek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym 251Pomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory(...)warzywami itd. aż do wykończenia składników Wierzch polewamy sosem. Najlepiej jak lasagne będzie przygotowana kilka godzin wcześniej, wtedy makaron będzie miękki od sosu i nie trzeba tyle piec lasagne. Pomidory kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Na wierzchu układamy pomidory i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 30-40 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Polędwica wieprzowa smażona 266Polędwica wieprzowa marynowana była 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką(...)podłużnego, szklanego naczynia i smarujemy marynatą, a następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja marynowałam 2 dni). Tak zamarynowaną polędwicę obsmażamy na patelni, a następnie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Podczas gdy polędwica odpoczywa, na tej samej patelni co była smażona polędwica układamy połówki pomidorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (test patelni Woll Diamond Lite) 271Sos słodko-kwaśny to jeden z lepszych sosów jakie znam. Uwielbiam go! Zwłaszcza ten domowy. Ostatnio robiłam z filetem z kurczaka, a tym razem postanowiłam przygotować
Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z kaszą gryczaną 187Składniki: sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków (jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html ) farsz: cebula kasza gryczana 100 g ( u mnie
Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 221Składniki: sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków (jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html ) farsz: cebula kasza gryczana 100 g ( u mnie
NA MOIM TALERZU