Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 241bazylii Sól Pieprz Łyżka miodu Przygotowanie: Krok 1 Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 Przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu trzy łyżki oliwy. Obierz i posiekaj trzy ząbki czosnku. Wrzuć do rondla(...)Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij masę mięsną z lodówki, zwilż ręce olejem i formuj w dłoniach niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia. Po utoczeniu ostatniej kulki wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Krok 4 Umyj i osusz cukinię. Spiralizatorem lub maszynką ze specjalnym ostrzem (obieraczką) pokój cukinię na cienkie
Niedzielny kucharz
Kotleciki z soczewicy i słonecznika 249codziennej diety. Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę. Oferuje mnóstwo wegetariańskich i wegańskich produktów ale czasami o wątpliwej jakości. Bardzo lubię jeść jarsko i surowo oceniam wegańskie produkty, bo zastąpienie mięsa i tłuszczów wątpliwej jakości węglowodanami nie jest dla mnie zdrową i pożywną obcją. Zwróćcie uwagę, że tego typu produkty zawierają mnóstwo glutenu pod postacią mąki i skrobii. Moje kotleciki(...)oliwy z oliwek ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego 2 dl pokrojonej natki pietruszki olej do smażenia Do podania świeże warzywa, sałata, pomidory,rzodkiewka pieczone pimientos jogurt harissa Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki
codojedzenia
Makowiec mojej Mamy 255wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie mak odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy np. czystej ściereczki lub gazy. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz(...)brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce podkładając pod spód. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia ich wierzchu, każdy z makowców warto zawinąć w papier do pieczenia posmarowany olejem. Najlepiej zawinąć dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni między ciastem a papierem ( aby makowiec miał miejsce do rośnięcia ). Zawinięte makowce umieścić w podłużnych foremkach/keksówkach i pozostawić
Opowieści z piekarnika
Zapiekanka Ziemniaczana Z Klopsikami 220osoby: 4 duże ziemniaki 2 duże marchewki 4-5 łyżek groszku konserwowego kilka mini kulek mozzarelli natka pietruszki łyżeczka masła do wysmarowania formy Klopsiki: około 200 g mięsa mielonego z szynki 1 żółtko 2 czubate łyżki pokruszonych krakersów np. paprykowych lub cebulowych lub bułki tartej sól, pieprz, kurkuma do smaku szczypta domowego warzywka suszonego olej/oliwa do smażenia Sos śmietanowo(...)grubsze plasterki, polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejną warstwę zmieników, na to plasterki lub paski marchewki razem z groszkiem. Na koniec wykładamy nasze klopsiki. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w 190 stop. przez około 30 minut. 10 minut przed końcem układamy gdzieniegdzie kulki mozzarelli i zapiekamy do końca. #myAmbition
Gotowanie...to proste !
Papryka faszerowana kuskusem i warzywami 181Jako że mam bardzo dużo czerwonej papryki stożkowej to musiałam z niej coś zrobić. Padło na faszerowaną, a jako że niedawno była z mięsem i ryżem, tak więc dziś była wersja wegetariańska. Pyszna, sycąca po brzegi wypełniona kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki(...)wyciąć gniazda nasienne. Każdą paprykę nadziewamy farszem i przykrywamy odciętą górną częścią. Gotowe papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy przez 25-30 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE - BEZ DROŻDŻY, PUSZYSTE I LEKKIE 798Super puszyste, lekkie racuchy z jabłkami na kefirze i to w dodatku bez drożdży! Któż by ich nie pokochał od razu? Ja robię je często, bo
Calzonella.com
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 200córkę. Charakterystyczną cechą gołąbków pilzneńskich jest opiekanie ich w piekarniku tuż przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy(...)ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć
Moja Książka Kucharska
Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami 284lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa(...)plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju
Cooking Monster
Nadziana kalarepa 227Kalarepy zazwyczaj chrupałam na surowo, ale ta wersja też jest bardzo ciekawa a przede wszystkim smaczna :) Składniki: - 6 kalarep - 200 g wątróbek drobiowych - 1/2 szklanki bulionu
Zainspirowana w kuchni
Pieczony udziec indyczy, kasza i sos grzybowy 1881 udziec indyczy sól pieprz szczypta rozmarynu pieprz ziołowy 1 łyżeczka szczypta oregano szczypta lubczyku szczypta suszonej chili w płatkach 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl
Gotowanie jest łatwe
Kieszonki drobiowe 255Zwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9
Kuchnia w czekoladzie
Domowe bułki na hamburgery 255Domowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka
Kuchnia co dnia
Hawajskie skrzydełka 214Odwiedzając blog Kasi natrafiłam na przepis na skrzydełka hawajskie, od razu wiedziałam, że będę musiała je wypróbować. Uwielbiam wszystkie potrawy mające w składzie ananasa :) oczywiście się
Moja Galeria Smaku
Królik w sosie śmietanowym 1951cebula 3 ząbki czosnku mąka pszenna 200 ml śmietany 18% 1l wody kurkuma 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu sojowego suszony koperek, natka pietruszki, tymianek marchewka oliwa pieczone ziemniaczki surówka z marchewki i jabłka Królika pokroić na kilka kawałków. Odstawić na 15 minut w garnku z osoloną wodą. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej(...)włożyć rozdrobniony czosnek i cebulę oraz 1 łyżeczkę oleju. Podsmażyć wszystko przez około minutę ciągle mieszając. Wlać pozostałą 1 szklankę wody i po zagotowaniu przelać wszystko do garnka z mięsem. Dodać marchewkę, przykryć i gotować przez 1 godzinę na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie upiec ziemniaki. Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas
MarciochaKucharzy
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 218Składniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać do foremek silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest
W Mojej Kuchni Lubię