mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:832/1172)

Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 183

granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :).    Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak. W wersji wegetariańskiej biała kapusta gotowana, z dodatkiem blanszowanej cebuli(...)ciasto, ma być miękkie - plastyczne. Wyrobione ciasto cienko wałkować, kroić na kwadraty 5x5 cm, nakładać farsz i składać w kopertę, dobrze naciskając środek, aby koperty nie otworzyły się podczas pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem. 175 C przez ok 20-25 minut, na złoty kolor. Smakują wybornie na ciepło i na zimno

Apetyczna babeczka
SZKŁO... z dużych liter pisane... u mnie testowane! 166

która chroni potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab – celowo nie obtlukę mięska! W czym tkwi sekret? Sekret naczyń TERMISIL tkwi w wyjątkowych właściwościach szkła(...)TERMISIL możesz stosować w lodówce i zamrażarce, piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz na kuchenkach elektrycznych. Wysoka odporność na szok termiczny, czyli nagłe zmiany temperatur. Możesz używać naczyń żaroodpornych TERMISIL do pieczenia nawet w najwyższych temperaturach. Gładka powierzchnia szkła boro-krzemowego TERMISIL , ułatwia utrzymanie produktów w czystości. Z łatwością utrzymasz naczynia TERMISIL w czystości, również myjąc je w zmywarce. Nie wchodzi

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka meksykańska 5828

Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę(...)dente. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu, farsz i posypujemy startym serem. Robimy w ten sposób 3 warstwy. Na koniec posypujemy zapiekankę bardziej obficie serem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 15-20 minut

Mania Gotowania
Kurczak sezamowo-cytrusowy 201

Najlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc.  Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał.  A kiedy mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci was nie tylko smakiem, ale  również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami(...)sobą ;) Następnego dnia kurczaka wyjąć z marynaty, obsypać sezamem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Sparzyć pomarańczę i limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny... Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, opruszone  tymiankiem i suszonymi płatkami chili, a na talerzu dodatkowo skropione oliwą... Smacznego

Sajkofanka smaku
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 273

Kiedy po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny(...)jest wymagający. Wystarczy odpowiednia ilość wody. Wysiew od połowy marca do kwietnia. Ścinamy trawę owsianą jak osiągnie 10-15cm . Ja robię sok używając zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Potem wyciskam przez gazę i piję. Pycha! Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g

Leśny Zakątek
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 211

"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię,  Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano

kgwjanczewo
Zapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 383

mięsne: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki ketchupu  sól pieprz 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1. Mięsa przekładamy do miski, do niego dodajemy pokrojoną na drobno cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników. Mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy. Reszta: ulubiony makaron(...)wymieszałam drewnianą łyżką, resztę składników układałam jak mi się podobało, żeby powstał artystyczny nieład :-) Na końcu całość posypujemy czosnkiem przepuszczonym przez praskę, koperkiem i startą mozzarellą.   3. Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym oregano. Smacznego

kruche babeczki
Zdrowe odżywianie i gotowanie 139

delikatnie posmarować tłuszczem i nic się nie przypala, a nie jak to było kiedyś, gdy lało się go dużo więcej. Dodam też, że obecnie więcej przygotowuję rzeczy duszonych lub pieczonych, zamiast smażonych. W zachowaniu kontroli nad tłuszczem pomaga mi również szybkowar, gdyż oprócz szybszego i łatwiejszego przygotowania, potrawy nie wymagają dodawania dużej ilości tłuszczu. Poruszę jeszcze temat zasmażek, które(...)mojej kuchni warzyw jest dość dużo, zarówno w surówkach, jak i w innych daniach obiadowych. Staram się wykorzystywać warzywa sezonowe i   mogę je jeść przez cały czas, a mięsem chętnie się dzielę. Warzywa są bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że nie polejemy ich tłustym sosem lub nie zrobimy ich w ciężkiej panierce z bułki. Warzywa zazwyczaj przygotowuję na parze

Kuchcik gotuje
Zapiekanka z buraka i selera 166

mają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu na swą intensywność lepiej sprawdzi się jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięsa (także do dziczyzny). Tak upieczone buraki wraz selerem stanowią idealne połączenie i są smaczne na ciepło jak i na zimno.  Zapiekanka z buraka i selera Składniki:  seler korzeniowy(...)gałązkami tymianku i  kilkoma rozgniecionymi ziarenkami jałowca. Wszystko zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni.  Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą miękkie (jeżeli warzywa będą pokrojone w cienkie plasterki czas pieczenia powinien być krótszy).  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana brokułem i serami 163

Kolejna wersja faszerowanej cukinii, bez mięsa. Łódeczki wypełniłam brokułem i różnymi serami, które miałam pod ręką. Polecam bo bardzo smaczne. składniki: 2 średnie cukinie po ok 600 g 1 brokuł ( ok 400 g gotowych różyczek) 1 serek camembert 1 kulka mozzarelli 200 g sera żółtego sól zioła włoskie Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i przekroić wzdłuż na pół(...)wystudzić. Serek camembert oraz mozzarellę pokroić na małe kawałki. Łódeczki z cukinii wypełnić ugotowanym brokułem i pokrojonymi serami. Oprószyć ziołami włoskimi. Następnie łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Potem posypać startym żółtym serem i piec kolejne 10-15 minut aż cukinie będą miękkie

Monia miesza i gotuje
Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 232

chciał słyszeć o dodatkach, tylko same wcinał. Medaliony smakowo jeszcze lepsze niż te z naszego (chyba większości) ulubionego sklepu :-).Wyszły super, bardzo smaczne, mogą być świetnym dodatkiem do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub po prostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1/2 brokuła szczypiorek 1 mała cebula czerwona(...)dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy. Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem i wypełniamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy, wtedy ładnie wyjadą nam z foremki

kruche babeczki
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 258

być miękki – po naciśnięciu palcem czy łyżką on musi się z tej swojej miękkości rozpadać wręcz na papkę.   Wyjmujemy je z pieca dopiero, gdy już się rozpadają (moje pieczenie zajęło niecałą godzinę, kilka razy je przy tym odwracałam). Dajemy im ostygnąć na tyle, by móc się nimi nie poparzyć. Wyskrobujemy ze spalonej skórki cały miąższ i odkładamy(...)granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini

Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką 578

francuskiego 150 g pieczarek 2 szalotki bądź 1 mała cebulka sól, pieprz przyprawa do kurczaka starty żółty ser 1 roztrzepane jajko olej do smażenia Paseczki ciasta francuskiego zaplatać naprzemiennie Mięso umyć, osuszyć. Filet z kurczaka rozkroić na mniejsze części (każdą połówkę na dwie lub trzy części). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę(...)francuskiego zaplatać (od lewej do prawej stronie; naprzemiennie) przykrywając piersi z kurczaka. Końcówki ciasta (tzw. ogonki) delikatnie zlepić. Na sam koniec ciasto francuskie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 200ºC (aż do zarumienia ciasta). Podawać kilka minut pod wyjęciu z piekarnika (gorące ciasto może przykleić się do papieru

Ugotować
KURCZAK FASZEROWANY KASZĄ OWSIANĄ 198

się zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa.     Składniki: 1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka żółta 15 dag żółtego sera tymianek świeży trybula(...)oraz trybuli.W osolonej wodzie gotujemy kaszę, którą po ugotowaniu dodajemy na patelnię. Żółty ser tarkujemy, dokładamy na patelnię, energicznie wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami (bez jajek) 206

pasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki:  50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka(...)ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory i delikatnie przykrywamy drugą częścią farszu. Wyrównujemy i wkładamy na 45 minut do nagrzanego piekarnika

ChilliJemy