mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:831/1172)

Lasagne z mięsem / Lazania 137

łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła 70 g mąki pieprz sól gałka muszkatołowa oraz starty ser parmezan Wykonanie: Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką śródziemnomorską(...)minutki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty makaronu, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamel, płaty makaronu itd. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamel posypany parmezanem. Piec w 180°C około 35 minut

Pysznie & Pięknie
Grillowany kurczak z frytkami z batatów 204

grillujcie je dłużej, jedzenie surowego kurczaka może skończyć się tragicznie! Następnie zdejmijcie kurczaka z grilla i odłóżcie je na ok. 3-5 minut na bok. Po tym czasie pokrójcie mięso w paski. Frytki z batatów: ok. 700 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki chilli sól i pieprz 3 łyżki mąki(...)miski. Polewamy je oliwą, posypujemy wszystkimi przyprawami, solą, pieprzem oraz mąką kukurydzianą, która nada im chrupkość. Dokładnie obtaczamy je w mieszance i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - ok. 25-30 minut, do czasu, gdy ładnie się przyrumienią Danie jest pyszne, zdrowe i naprawdę nieskomplikowane. Możecie użyć do niego dowolnych dodatków warzywnych, sosów, ketchupu

Cooking Monster
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 172

Przeciętna rodzina raczej nie zje na raz całej pieczonej gęsi. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo spory apetyt :) U nas gęś w całości piecze się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także(...)ogniem) 3 średnie liście laurowe pół łyżeczki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu sól Porcję rosołową dokładnie opłukać, włożyć do większego garnka i zalać zimną wodą (jeśli mięso i kości zajmują nam 1/3 garnka, wtedy wody należy dolać do wysokości 3/4). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 250

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem ku górze. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką. Piec 50-55 min w 180 st. 20 min przed końcem pieczenia przykryć od góry folią aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa: 500 gr suchego maku zmielonego (można kupić(...)wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Dla maku zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić

moj przepis na
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 187

ugotować w mikrofalówce. Ugotowane mięsa i warzywa wyjąć z wywaru. Wątróbkę włożyć do garnka, zalać częścią gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami (3,5), z warzywami z rosołu, cebulą. Czosnek, rozmaryn i szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Grzyby posiekać i dodać do masy(...)plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało

Stare Gary
Ciasto ryżowe z jeżynami 135

Pogoda dzisiaj tak okropna, że nawet nie chce sie spojrzeć w okno. Cały czas leje deszcz i wieje bardzo silny wiatr. Zawsze w takie dni mam

kuchnia doski
Pieczona owsianka z bananem i cynamonem 119

Wczoraj znalazłam ten przepis  tutaj  i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka

kuchnia doski
Zakupy w frisco 138

Sporo osób już robi zakupy w sieci w tzw sklepach internetowych. Ale jest bardzo dużo takich ludzi którzy nie znają takich sklepów, nie wiedzą jak albo

Ala piecze i gotuje
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 143

oraz przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i filet z kurczaka. Przesmażamy przez kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przekrojone na pół brukselki, pokrojonego w kostkę batata, pół plastry obranej ze skórki cukinii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy(...)następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera.  Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut w temperaturze 190-200*C. Podajemy ciepłe

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA GYROS 170

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi

JejKuchnia
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 208

jedzenie i tam właśnie poznaliśmy strombolę.  Stromboli czyli zwijaną amerykańską pizzę. Wracając do początku wpisu oglądaliśmy program i tam prowadzący zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola(...)naprawdę, byle było nadzienie na całym cieście, wszystko z góry doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ciasto zwijamy w rulon i delikatnie je nakłuwamy widelcem.  Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na to kładziemy nasze ciasto i smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem, znowu posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy w 190 C przez 25 minut. Podajemy gorące. Uwaga

Kuchnia na wzgórzu
Domowe bułki do hamburgerów 130

tego przepisu są dość czasochłonne gdyż potrzebują ok 1,5h na wyrośnięcie. Więc najlepiej będzie jeżeli przygotowanie burgerów zaczniesz od nich. W czasie gdy bułki będą wyrastać zajmij się mięsem, surówkami i sosami. Będziesz potrzebować na 5 wielkich bułek mąka pszenna - 500 g drożdże świeże - 25 g mleko -150 ml woda - 150 ml sól - płaska łyżeczka cukier - 2 łyżeczki masło(...)kulkę i odstaw na 45 minut. Etap IV -  czekanie Wysmaruj blachę tłuszczem. Uformuj 5 okrągłych bułeczek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw  na 30-45 minut. Etap V - pieczenie rozbełtaj jajko z 1/4 szklanką mleka i posmaruj każdą bułkę następnie posyp sezamem. Blachę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piecz 15-20 minut.     Ciasto przed

Wylizany Rondel
KOTLETY SCHABOWE W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKĄ 185

Schabowe w ziołach to świetna alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce, której na prawdę warto spróbować. Schabowe są smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie(...)olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy każdy kawałek mięsa w ziołach.  Na oleju podpiekamy mięso 2-3 minuty

Kulinarne Fantazje Marioli
Zawijańce 150

Kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego, do przygotowania szybkich przekąsek lub obiadu. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 10 plasterków sera żółtego - 10 plasterków salami - 1

Zainspirowana w kuchni
Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym 173

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, pyszny i szybki obiad. Polędwiczka świetnie smakuje podana z ziemniaczkami i surówką. Polecam :) polędwica wieprzowa ok 700g łyżka przyprawy

Smakołyki Asi
Pasztet z królika 225

gorącego wywaru i parzyć przez ok 15 minut, odcedzić dodać do mięsa razem z płynem. Tartą bułkę zalać kilkoma łyżkami wywaru, wymieszać, odstawić na chwilę aby wciągnęła płyn. Przestudzone mięsa (boczek, królika i wątróbkę) wraz z warzywami  dokładnie zmiksować najlepiej w robocie używając noża. ( Można też zmielić wszystko trzy razy przez sitko z małymi oczkami -3,5). Do masy(...)plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało

Stare Gary
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 181

tamtej pory. Nie tylko sam wygląd strony i jakość zdjeć ale przede wszystkim moje podejście do jedzenia. Stali czytelnicy z pewnością to zauważyli. Przestałam prawie całkowicie jeść mięso, ograniczyłam gluten i cukier. Nie przyrządzam już deserów tak często jak kiedyś. Ale po statystykach widzę, że ciągle Was przybywa i bardzo mnie to cieszy. Dziękuję każdemu kto tu zagląda(...)oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone buraki 1,5 szklanki mąki owsianej

Mienta blog
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 142

pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy, oddzielone od białek żółtka jaj, wywar spod duszonej cielęciny, przesmażony boczek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i całość mieszamy(...)użyłem foremki 12 na 35 cm).  Kilkukrotnie uderzamy napełnioną foremką w blat stołu, aby masa dokładnie wypełniła foremkę. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez  50 minut.  Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na noc w lodówce) i podajemy

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania