mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:838/1172)

POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM 199

pieprz przyprawa do indyka Wykonanie: Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy(...)warstwę sosu. Wierzch posypujemy pozostała ilością startego sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 min., aż ser zrobi się złoty. Podajemy na gorąco

Kuchnia MagdaLeny
makaron fusilli (świderki) z ricottą, bakłażanem i indykiem. 256

Boziu, jakie dobre! Bakłażan, pomidory, ricotta, cebula i dużo czosnku- jak ma nie smakować? Do tego możecie dodać kurczaka, ja dodałam indyka, bo został mi kruchutki, pieczony udziec z poprzedniego dnia. Ten makaron jest dosyć lekkim daniem (jeżeli użyjecie makaronu pełnoziarnistego to już w ogóle- fit!). Ricotta jest całkiem lekkim serkiem, chociaż moja miłość do mascarpone nie pozwala(...)solą i grilluję w grillu elektrycznym lub na suchej patelni. Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie. pomidora parzę we wrzątku, zdejmuję skórę, drobno kroję i dodaję na patelnię. Mięso z indyka rozdzielam na włókna (można również pokroić, ale takie szarpane będzie lepiej wyglądało). Dodaję do cebuli i czosnku, chwilę smażę. Następie dodaję zgrillowanego bakłażana. Dokładam ricottę i ciągle mieszając

Cook&Love
PIECZONE KAWAŁECZKI SCHABU Z WARZYWAMI 223

Składniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej

Vroblewska-fitlife
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 214

ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa.   WARTOŚĆ ODŻYWCZA SOCZEWICY :   źródło przyswajalnego białka  kwas foliowy niezbędny dla kobiet w ciąży  potas - obniża ciśnienie we krwi  beta-karoten ( włosy, skóra, paznokcie ) witaminy z grupy(...)tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
Przedstawiam królika 193

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki: Królik (tuszka) Balsamiko, Rozmaryn, Tymianek, Cząber, Majeranek, Liść laurowy, Czubryca, Papryka ostra, Kolendra Chili, Oregano, Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona, Marchew, Seler, Dwa ziemniaki, Por Czosnek Królika podzielić na części (ja podzieliłam(...)ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy. Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Smaki Przyprawy i Kolory
ŻEBERKA W POMIDORACH Z FASOLĄ 187

mogłam o nim zapomnieć. Postanowiłam, że to będzie jeden z najbliższych obiadów. I jak postanowiłam, tak zrobiłam. Dzisiaj dzielę się tym przepisem z Wami, bo uważam, że warto. Mięso jest kruche i aromatyczne, myślę, że Wam posmakuje. SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka białej fasoli 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 4 łyżki pikantnego ketchupu majeranek(...)wierzchu żeberek. Cebulę obrać, posiekać i dodać do pasaty, którą doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Polać żeberka i zamknąć naczynie. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 1 godzinę. Swoją wersję podałam z kopytkami

Kuchnia w opałach
Przedstawiam królika 210

Królik ma bardzo zdrowe mięso, podobno świetne dla alergików, ma mało tłuszczu, więc pomyślałam, że spróbuję. Zrobiłam go w przyprawach korzennych i w ziołach. Składniki:Królik (tuszka) Balsamiko,Rozmaryn,Tymianek,Cząber,Majeranek,Liść laurowy,Czubryca,Papryka ostra,KolendraChili,Oregano,Pieprz (różne kolory) Cebula czerwona,Marchew,Seler,Dwa ziemniaki,PorCzosnekKrólika podzielić na części (ja podzieliłam na 3) i umyć. Następnie przyprawy(...)ogień, dodajemy warzywa, dolewamy kilka łyżek wody i powoli dusimy. Co jakieś czas sprawdzamy, czy nie trzeba dodać wody. Po 1-2 godzinach królik jest gotowy.Podałam go z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą

Kulinarna rozmowa
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 196

powinny być dobrze widoczne składniki. Wrzucając wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera. W misce wymieszać: zmielone(...)uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić do większej formy napełnionej wodą. Piec 60 minut. Jeśli góra pasztetów zacznie się przypalać można je nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu foremki z pasztetem wyjąć z wody, wystudzić, zimne wstawić do lodówki najlepiej na całą

SzczyptaSmaQ
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 255

sztuka) cebuli 30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka 10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sól Przygotowanie: 1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy). 2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę(...)jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie: Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół) Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność: Porcja - ok. 420 kcal (bez bułki tartej 380 kcal

Malowane smakiem
Soczyste piersi z kurczaka w marynacie 1000 wysp 389

Dziś zapraszam Was na soczyste piersi z kurczaka w marynacie 1000 wysp . Pomysł powstał spontanicznie i co najważniejsze sprawdził się w 100%. Piersi wyszły pyszne, soczyste

Słodkie okruszki
PIZZA SEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 381

lubią warzywnych „ciast” oraz posmaku łupin babki czy kokosa. Bazę stanowi mega proste ciasto, którego używam w znanej Wam już i bardzo popularnej roladzie serowej z mięsem mielonym bądź z kurczakiem i pieczarkami . Składniki – pizza serowa: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw(...)tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajka i majonez, który można pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Masę wyjąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo

Ola la LCHF
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 183

wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Dla osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki na ok. 35 szt. - 350 g maizeny (skrobia kukurydziana(...)smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut (nie rumienimy). U w a g i: S krobia kukurydziana nazywana też maizeną jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się

mojewypiekiinietylko
Pyszne kakaowe ciasto dla zakochanych 231

pomocą kołpystki, dodać jajka wymieszać czas 1 minuta obroty 5 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać czas 2,5 minuty, obroty 5 wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki piec jak wyżej, naczynia nie trzeba myć ponieważ będziecie robić krem. Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Powoli dodawać spirytus, ciągle(...)macie idealne są wiśnie w alkoholu, oczywiście tylko wiśnie przepis na aronię w rumie patrz tu http://kuchniapokolen.pl/aronia-zacznij-ja-jesc-super-dodatek-do-lodow-deserow-jogurtu-naturalnego-smak-zaskakujacy/ Przygotowanie masy orzechowej – orzechy rozgnieść za pomocą tłuczkiem do mięsa. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i orzechy. Smażyć cały czas mieszając aż orzechy lekko się zarumienią. Orzechy położyć na sitku i zostawić aż ostygną. Masa stwardnieje, ponownie trzeba wszystko

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 229

wymycia skrobi. Pozostała nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie jest niemal czystym glutenem. Z tak przygotowanej masy otrzymuje się seitan, zwany także mięsem Buddy, który jest białkowym substytutem mięsa wykorzystywanym w kuchniach dalekowschodnich i wegetariańskich. Dla osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko – Bezglutenowe ciasteczka skondensowane. Składniki na ok. 35 szt. - 350 g maizeny (skrobia kukurydziana(...)smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut (nie rumienimy). U w a g i: S krobia kukurydziana nazywana też maizeną jest pozyskiwana z białych pręcików kukurydzy, w odróżnieniu od mąki kukurydzianej, którą pozyskuje się

mojewypiekiinietylko
A NIECH TO GĘŚ KOPNIE!! GĘŚ FASZEROWANA 191

Pierwszy raz do mojej kuchni zawitała... gęś. Aa oto co udało się z niej "wyczarować". TADAM...... MIĘSO 1 gęś  - moja miała 2,300 kg, musimy ją dokładnie umyć, osuszyć ii co najbardziej niewdzięczne oczyścić z resztek piór majeranek czosnek sól Po umyciu, osuszeniu i oczyszczeniu gęsi z resztek piór - nacieramy ją solą (również w środku!) oraz majerankiem. Odstawiamy(...)doprawiamy do smaku pieprzem - ewentualnie solą. Kiedy farsz przestygnie faszerujemy nim dokładnie naszą gęś, po czym zaszywamy jej otwory. Układamy w naczyniu żaroodpornym i "przykrywamy" plastrami  boczku.  Pieczemy  w temperaturze 200 stopni. Czas zależy od wagi 1kg =1h pieczenia. Gęś w trakcie pieczenia kilkukrotnie podlewamy wytopionym z niej tłuszczem. Możemy podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie wystarczająca

BezglutenowaIzabela