Fit zapiekanka z kurczakiem i brokułami 308małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka olejku kokosowego 3 plastry serca żółtego, ja użyłam goudy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, przełóż do miski dopraw solą i pieprzem zagotuj w sporym garnku wodę z solą brokuła umyj i odetnij różyczki gdy woda w garnku się zagotuje(...)opakowanie jogurtu naturalnego gęstego, wymieszaj, dodaj brokuły i wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego na wierzch zapiekanki ułóż żółty ser naczynie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz zapiekankę przez kwadrans Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Konfitura z czereśni 195czereśnie zdecydowanie wolę prosto z drzewa, „na surowo”. Ale to lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni to będzie idealny dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą ) Tegoroczne czereśnie były przesłodkie i bardzo, bardzo ciemne (pogoda naprawdę zrobiła dobrą robotę), dlatego dodałam zdecydowanie mniej cukru niż planowałam. Składniki: 1 kg czereśni(...)się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzowałam. Jak pisałam we wstępie, konfiturę planuję wykorzystać do dań mięsnych – pieczonych, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się świeżymi rogalikami z konfiturą
gutfut
PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SERAMI 185zajadać pyszną pizzę jak z pizzerii ;) Do mojej pizzy wykorzystałam salsę paprykową od Eterno . Polecam i Wam tą salsę, jest idealna jako dodatek do grilla, do mięs, wędlin, pizzy, zapiekanek. Składniki na ciasto do pizzy: * 1 i 1/2 szklanki mąki do pizzy * 1/2 szklanki ciepłej wody * 2 łyżki oleju * 4 g drożdży suchych * 1/2 łyżeczki soli(...)rozprowadzić palcami ciasto na całą formę do pizzy). Na ciasto rozsmarować salsę paprykową, posypać żółtym serem i na wierzch ułożyć plasterki sera mozzarella. Piekarnik nagrzać do 200'C, piec pizzę około 15- 20 minut
Zrób to smacznie
Przepis: Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami 187Lata temu kupowałem udko kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE! Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny! Więcej o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?" Składniki: 1 kg udzików z kurczaka(...)kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią układamy pieczarki - delikatnie solimy, a na samej górze układamy udziki razem z sosem, w którym się macerowały. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach C (co jakieś 20 minut obracając mięsko i polewając sosem, w którym się pieką). Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pasztet drobiowy babci Basi 219jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem , ( bo jajka(...)wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy i kroimy na plastry. Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Ratatuja , albo jak kto woli ratatouille :) 896czyli warzywne danie prowansalskie, składające się głównie z cukinii, bakłażana, cebuli, pomidorów i papryki. Ja zamiast papryki użyłam cienko pokrojonych ziemniaków, dlatego świetnie się sprawdziło jako dodatek obiadowy do mięsa zamiast ziemniaków. Ratatuja będzie też fajnym pomysłem na lekka kolację. Mimo, że na początku podchodziłam do niej z rezerwą, zakochałam się w tym daniu. RATATUJA ZAPIEKANA (Ratatouille(...)warzywa ułożone w formie. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy kolejne 30 minut. (w zależności od piekarnika można przedłużyć czas zapiekania jeśli np. ziemniaki będą jeszcze twarde
Bon appetit mon amie
Domowa wędlina 224czasu w ogóle nie mam i pewnie będę musiał ją ugościć pizzą na telefon. Otóż na szczęście plamy takiej nie było. Madzia stanęła na wysokości zadania i zrobiła pieczonego królika. Łaaaał, zajebiaszczy był, powaga! A teraz właśnie jutro znowu Marta przyjeżdża i to tym razem ze swoim nowym facetem! Nówka sztuka prosto z Krakowa :) I to w dodatku kucharz(...)marketowa, a po drugie primo znacznie tańsza! No to czego chcieć więcej? A przepis podejrzałem (i lekko zmodyfikowałem według swoich potrzeb) na blogu Co by tu zjeść? 2 kg mięsa (u mnie schab, ale może być pewnie cokolwiek) 2 litry wody 100 g soli 2 łyżki majonezu 2 pikantne suszone papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Przyprawy
Marder&Marder Manufacture
Pate z wątróbki z dzika 219Dziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam pasztet z dzika i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina. Pate z wątróbki z dzikaCzas przygotowania: 80 minutProporcje dla 8 osóbSkładniki(...)wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy do kąpieli wodnej i zapiekamy przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatity
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 248zamrażarek ? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki , schabie ze słoika , schabie karkowym z pończochy , schabie pieczonym w przyprawach , podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę(...)sznurek bawełniany do wiązania Wykonanie: Piersi myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Szynkę mielimy w maszynce do mielenia, po czym każdy rodzaj mięsa umieszczamy w osobnych pojemnikach. Wsypujemy po półtorej płaskiej łyżeczki soli peklowej i wyrabiamy, aż do uzyskania kleistej masy. Mięso przekładamy do dwóch osobnych plastikowych spożywczych woreczków i wkładamy
Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowe z mascarpone 382gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta(...)ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy czekoladą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 241Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym Lubicie pulpety? Moja rodzina za nimi wprost przepada. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone .
Słodkie okruszki
Pieczone bakłażany z pomidorami i mozzarellą 223Uwielbiamy to danie. Wykonanie jego jest proste a smak jest rewelacyjny. Najbardziej nam smakuje z
Pan i Pani Smith w kuchni
Środa: Spaghetti z zielonym pesto i świeżą mozzarellą 226Super prosty przepis na aromatyczne i orzeźwiające spaghetti. Bazyliowo-miętowe pesto pięknie pachnie, ma lekki, orzeźwiający smak, który zmienia zwykły makaron w niecodzienne danie. Do tego
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 250Kasza i grzyby to duet doskonały, jak para kochanków. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Pyszny lunch
Niedzielny kucharz
Chipsy z jabłek 233Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8
My Chcemy Jeść