więcej płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) 2 małe ząbki czosnku/ starte(...)każdy plaster wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cieniutkie filety. Każdy filet, z jednej strony, nacieramy startym czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W poprzek plasterka mięsa, tuż przy jego końcu układamy kawałek sera camembert lub gorgonzola. Zwijamy w roladkę. Owijamy w plaster szynki parmeńskiej (lub pół plastra, jeśli roladki są małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy
cool and mintyKarkówkę zazwyczaj grillujemy bądź zapiekamy jako wędlina do kanapek. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką
Zainspirowana w kuchniDzisiaj polecam przepis na pyszną pasztetową ze słoika. Przepis ten przygotowałam już jakiś czas temu, dzisiaj znalazłam zdjęcie i postanowiłam koniecznie się nim z Wami podzielić
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis ten znalazłam na jakimś forum i od razu zaczęłam rozkminiać czym jest quiche - bo ta informacja jakoś uszła mojej uwadze...Wiecie jaka jest różnica pomiędzy
sierotka maRysia w kuchnipiątek na naszym stole z reguły gości ryba. Mama kultywuję tą tradycję i stara się aby w tym dniu nie jeść mięsa, nie tylko podczas wielkiego postu, ale przez okrągły rok.Tak więc mintaj , morszczuk, soja, kargulena czy łosoś to stali bywalcy naszych talerzy. Dzisiaj mała odmiana, pstrąg. Ryba uważana powszechnie za danie grillowe z patelni smakowała(...)Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Na talerz wysypać mąkę i delikatnie panierować w niej rybę. Patelnię rozgrzać i wlać olej. Ułożyć rybę i piec z każdej strony po około 7 minut. Ja rybkę serwuję z ziemniaczkami i zawsze z kiszoną kapustą. Po prostu uwielbiam ten zestaw :) Smacznego
Gosia gotujeProsty i szybki obiad. Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat
Maminek kulinarnyCiasto francuskie uwielbiam pod każdą postacią, jak na razie kupne ale mam nadzieję, że wkrótce podejmę wyzwanie i spróbuje zrobić je samodzielnie :) Sakiewki te sprawdzają się
Zainspirowana w kuchniarabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa . W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx. Generalnie shoarma to blisko-wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami(...)kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki. Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji
Mania GotowaniaW lecie rok temu robiłam swoje pierwsze suszone pomidory, długo się wahałam, jak i kiedy je wykorzystać. Wybór padł na sobotni obiad, bo chciałam go trochę
Pasja Smakuczasie ciasto zwiększy swoją objętość. Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną. Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze ok 80 stopni. W następnej kolejności przyrządzamy sosy. 2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu(...)uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. Kotlety Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki
Taste Of My Daygustu. Kolorowa sałatka meksykańska jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy Wam dokładnie kilkanaście minut, żeby ją zrobić. Ja przygotowałam ją w wersji wegetariańskiej, natomiast jeśli lubicie mięso dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę, Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku(...)ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem
Kulinarne przygody GatityMój dzisiejszy obiadek, pyszny. Polecam Piersi kurze przekroić w poprzek tworząc dwa płaty mięsa. Każdy płat rozbić i doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią. Oczywiście z obydwu stron. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oczyszczone i posiekane drobno ząbki czosnku. Po chwili dodać szpinak i smażyć wszystko aż szpinak zmięknie i utworzy się tzw, papka. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)keczup, kostkę rosołową, majonez i zagotować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem. Polecam pycha
Kuchnia Pokoleńtwardo (warto włożyć je po ugotowaniu do zimnej wody, aż ostygną). W dużym garnku rozgrzewamy na dnie oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso mielone i przesmażamy, aż będzie brązowe. Dolewamy wino, a następnie passatę. Butelkę po passacie płuczemy niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku – możemy(...)mozzarelli. Potem znów makaron, sos, szynka, jajka i mozzarella, aż do wykończenia składników. Na końcu musimy rozłożyć ostatnią warstwę sosu i posypać ją parmezanem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy przez godzinę, zdejmując folię na ostatnie 10 minut. Lasagne powinna być pięknie pofalowana. Jest pyszna także na zimno. 2 gorzkie czekolady (200 g), 5-6 łyżek śmietanki 30%, 2 łyżki
Poezja smakuDelikatne mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na szybki w przygotowaniu, lekki obiad. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 cytryny papryka słodka sól pieprz olej Koperkowe pesto: 2 pęczki kopru 2 ząbki czosnku 35g orzeszków ziemnych niesolonych 35g migdałów 15ml soku z limonki 50ml oliwy extra(...)ponownie całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem. 3. Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyprawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser koryciński od Agnieszki i Marcina Bielec . Ser fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa. 2 cukinie zielone 3 jajka 200 g sera korycińskiego 1 mały brokuł 1 mała puszka konserwowej kukurydzy z fasolą parę krążków czerwonej cebuli sól pieprz czarny Cukinię umyć i zetrzeć(...)warstwie z cukinii, rozsypać ziarna kukurydzy, fasoli i krążki z cebuli. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :) Do dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria
https:KKuchniaMniam