mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:848/1172)

Ciasto czekoladowe z mascarpone 361

gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych (orzeszki włożyłam do woreczka i kilkakrotnie uderzyłam je tłuczkiem do mięsa) Składniki na jasną warstwę: 250 g sera mascarpone 1 budyń waniliowy (30 g) 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wierzch ciasta(...)ubitego z cukrem jajka dodajemy ser mascarpone, łączymy, wsypujemy sypkie składniki i wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej formy 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy wyrównywać powierzchni. Przekładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Smarujemy czekoladą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 210

Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym Lubicie pulpety? Moja rodzina za nimi wprost przepada. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone . 

Słodkie okruszki
Pieczone bakłażany z pomidorami i mozzarellą 201

            Uwielbiamy to danie. Wykonanie jego jest proste a smak jest rewelacyjny. Najbardziej nam smakuje z

Pan i Pani Smith w kuchni
Środa: Spaghetti z zielonym pesto i świeżą mozzarellą 199

Super prosty przepis na aromatyczne i orzeźwiające spaghetti. Bazyliowo-miętowe pesto pięknie pachnie, ma lekki, orzeźwiający smak, który zmienia zwykły makaron w niecodzienne danie. Do tego

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 233

Kasza i grzyby to duet doskonały, jak para kochanków. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Pyszny lunch

Niedzielny kucharz
Chipsy z jabłek 191

Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8

My Chcemy Jeść
Schab z jabłkiem i cebulką 192

W jesienne dni każdy zaczyna szukać konkretniejszych propozycji na obiad, nie tylko ten niedzielny. Podobnie jest u mnie, chociaż nie wiem czy zwalić to na pogodę

Kuchnia w czekoladzie
Kasza kuskus z warzywami i kurczakiem 231

Mimo iż od kilku dni upały coś jeść trzeba a że, przy piecu stać się nie chce, więc trzeba robić coś na szybko. Dzisiaj coś z dań jednogarnkowych do przygotowania w niecałą godzinę łącznie z krojeniem warzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka(...)pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler, marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać papryki znowu chwilę podsmażać i na końcu dodać cukinię. Całość podsmażamy

Ala piecze i gotuje
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami 176

Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami ), w

Moja Delicja
Kurczak w szynce zapiekany z sosem grzybowym. 294

kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni po smażeniu mięsa stanowi doskonałą bazę do stworzenia świetnego sosu pieczarkowego. Jeśli zaś ten sos wzbogacimy jeszcze szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim  i złożonym smaku(...)pierś owinąć ściśle dwoma plasterkami szynki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut pod przykryciem. Na patelnię po smażeniu piersi wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażyć 5 minut. Dodać pieczarki pokrojone na grubsze plasterki lub w ćwiartki. Dodać prawdziwki wraz

zadanie-gotowanie
Zawijasy a'la pizza 182

Kolejny przepis z serii pochodnych pizzy. Mój ulubiony temat kulinarny :) Szczerze mówiąc jeszcze nigdy tego nie robiłam, wpadł mi do głowy ten pomysł jak zobaczyłam zawijasy z mięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej takich(...)brzegu.  Potem posypuję startym serem i zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok).  Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami na zawijasy i wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 250 st i piec 13-15 minut. Teraz Twoja kolej, wypróbuj przepis i podziel

Kuchnia Viki
Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim 175

2 podudzia z indyka (golonki) 2 marchewki kawałek selera 1 cebula listek laurowy ziele angielskie 500 g ziemniaków sól pieprz oregano hyzop czosnek niedźwiedzi chili w

Gotowanie jest łatwe
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 204

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)solą, pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy).  Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 199

cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi pierogów?! I to żadnych, ani z serem, ani z mięsem... Mąż mnie uspokoił, że do pierogów trzeba dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze. Jedząc tylko(...)kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Wszystko razem wrzucić do garnka i dusić przez 20 minut, co jakiś

Przepysznik - BLW i nie tylko