mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:665/1172)

Sałatka z roszponki z serem feta i propozycja obiadowa z aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka 201

Sałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera(...)łyżki krojonej zielonej cebulki Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże pieczarki sól pieprz zioła

Karola gotuje
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 225

już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek(...)doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 212

Kinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W

Korniszonki
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 173

Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze  i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej(...)Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie

Moniki Smakołyki
Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków 138

blachy. Piecz około 10-12 minut w 220°C, aż ziemniaki zaczną nabierać złotego koloru i staną się chrupkie. Zdejmij pierwszą turę z blachy i przygotuj kolejną. Sos kaparowy Kapary drobno posiekaj i wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i przypraw pieprzem do smaku. Sos kaparowy wykorzystaj do burgerów oraz chipsów ziemniaczanych. Burgery Mięso oczyść

Food Square
Cukinie faszerowane po meksykańsku 203

odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu(...)Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody

Wędrówki po kuchni
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 174

migdałów dla zapachu, wygnieść doskonale i znów postawić w cieple, skoro rosnąć zacznie, robić bułki, układać na blasze, postawić do wyrośnięcia, a w końcu smarować jajkiem i stawiać w piec na godzinę." * I jak Wam się podoba? Mnie ogromnie! Od kilku dni chłonę każde słowo Kucharza , choć słów używa innych i miar zapomnianych. Ale to o czym pisze(...)wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie co to za deser.  Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet

KUCHARNIA
Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną 202

pysznego dorsza norweskiego; oto dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną. Kilka prostych składników i doskonałe danie gotowe! Na blogu znajdziecie też inne przepisy na rybę: Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei Norweski Dorsz(...)długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Ponad 600-kilometrowa podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego – w przeciwieństwie do wielu innych ryb – mięso Skrei'a jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie

Kulinarne przygody Gatity
Irański płaski chleb barbari 249

Pieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie(...)jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650 - 368 g woda (67%) - 11 g sól (2%) - 0,16 g świeże

Przepisy na domowy ser i chleb
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 147

jedzenie do pracy na zimno #6 -  4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso #7 -  7 x wege #8 -  7 x wege #9 - 3 x mięso, 1 x ryba, 3 x wege Przepisy w wersji do druku przeliczone na 2 osoby oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej.  Poniedziałek(...)porcji: 780 kcal, B 26,5 g, W 40,0 g, T 56,9 g ➤ Kliknij - Przepis na cypryjskie kanapki z serem halloumi Wtorek - Sałatka z pieczonych warzyw z camembertem Pieczone warzywa do bardzo prosty pomysł na obiad. Podane z sosem balsamicznym i upieczonym serem camembert nabiorą wybornego smaku! Przepis na blogu jest na 4 porcje

Chilli Czosnek i Oliwa
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 215

procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, a plastry – w grube słupki. Tak naprawdę im frytki są grubsze – tym są smaczniejsze . Moje frytki zazwyczaj mają grubość palca, czyli około centymetra, czasami odrobinę więcej. ‘Chudsze’ frytki zamieniają się w wióry – w wysokiej temperaturze pieczenia, z termoobiegiem(...)środkową półkę piekarnika i pieczemy najpierw przez 15 minut w 210⁰C bez termoobiegu. Po tych 15 minutach piekarnik na chwilę otwieramy, żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut

Karo in the Kitchen
domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu... 152

pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Tortille zapiekane -przekąska imprezowa 251

pieprzem. w misce wymieszałam mięso z kukurydzą ,papryką  i cebulką pokrojoną w kostkę,ser starłam na tarce o drobnych oczkach. kawałki tortilli zwijałam w rożki i nasypywałam do nich ser żółty  i napełniałam mieszanką mięsno-warzywną,do tego na końcu jeszcze trochę sera, gotowe rożki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dookoła miseczki w której później podam

Swojskie jedzonko
Zapiekanka warzywna 221

smażymy kilka minut. 5. Łączymy mięso z mrożoną marchewką z groszkiem, kukurydzą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 6. Domową kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie. 7. Farsz mięsno warzywny zalewamy bulionem. 8. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem łyżeczki masła, szczypty soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 9. Farsz mięsno warzywny przykrywamy puree ziemniaczanym i pieczemy w 200 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cukinia faszerowana mięsem, z sosem cytrynowym 159

misce wymieszać mielone mięso,  jajko, cebulę duszoną z cukinią, natkę pietruszki, oregano. Doprawić solą i pieprzem ( po ok 1/4 łyżeczki) Przygotowanym farszem napełnić cukinie. Ustawić cukinie pionowo w naczyniu do zapiekania.  Składniki sosu wymieszać i wlać do naczynia. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok 50 - 60 minut

Stare Gary
ODŻYWIANIE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW ZDROWEGO STYLU ŻYCIA cz.2 114

mineralnych niż mięso. Są dobrym źródłem jodu i fosforu. Ryby morskie maja dużą zawartość ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3. 8.        Ograniczasz spożywanie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych. Ograniczenie spożycia produktów, które zawierają dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 9.     Preferowaną przez Ciebie techniką kulinarną jest gotowanie, pieczenie czy duszenie

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Pieczona dorada z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami (Orata al forno con patate, pomodorini e olive) 161

Zapraszam Was na danie, które samo się robi i nie wymaga długich przygotowań. Wystarczy do naczynia żaroodpornego wrzucić doradę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidorki, oliwki i

La grande e la piccola cuoca
Burgery z czarnej fasoli z sosem tzatziki 170

może być tylko z mięsa, i to wołowego. Ja się zupełnie nie zgadzam z tą teorią. Odpowiednio doprawiony kotlet na bazie fasoli lub innych strączków zyskuje tylko na smaku i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do lunchboxa, w towarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki.  Burgery z fasoli

Fabryka pomysłów
Makaron ryżowy z indykiem i warzywami 207

oczywiście tych fit i uwielbiam piec. Jeżeli chodzi o obiady to preferuje szybkie i proste dania typu wrzuć wszystko do 1 garnka i wymieszaj :D Zwykle więc moje posiłki nie prezentują się bardzo apetycznie, ale smakowo jak najbardziej mi odpowiadają ;) Oczywiście staram się jeść zdrowo, na moim talerzu gości zwykle mnóstwo warzyw, chude mięso i ryby oraz przeróżne kasze

Healthy food explorer
Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią 171

koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 o C przez około 1 godziny. W połowie pieczenia warto je przykryć aby nie wyschły

Smaki Ewy
NAJLEPSZE PRZEPISY NA MAJÓWKĘ 237

DOMOWE BURGERY Z GRILLOWANYM MIĘSEM! PYSZNE!- LINK POMIDORY POD PIERZYNKĄ, PRZEKĄSKA NA IMPREZĘ! ŻEBERKA "LEPKIE PALCE" APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! SAŁATKA MAKARONOWA W STYLU WŁOSKIM SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! CUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI! SAŁATKA TABBOULEH! FOCACCIA

SMYKWKUCHNI
Szkockie placki ziemniaczane - Potato scone 249

dobrze smakują jako dodatek do mięs czy zup, jako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej

Moje Małe Czarowanie
Wtorek: Ratatouille 195

Nie ma jednej kanonicznej wersji ratatouille. Skład i proporcje są dowolne. Jest za to patent jak uprosić pracę nad tą pyszną potrawą. Czas: Godzina z małym

Niedzielny kucharz
Babeczki marchewkowe 230

Babeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego

Korniszonki
Pieczone pomidory w zalewie. 161

jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1 płaska łyżka ziół prowansalskich  sól Wykonanie: Pomidory umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić i piec

zadanie-gotowanie
Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką 237

mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto. Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej lub krupczatki) i rozwałkować ciasto na grubości 5 mm. Z ciasta wyciąć paski 1 – 2 cm na 15 – 20 cm i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie posypać ulubionymi przyprawami i skręcić, tworząc cienkie paluszki. Paluszki piec na blaszce wyłożonej papierem

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś w papilotach z duszonym porem 184

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
Pasztet sojowy z grzybami 178

soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi. Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć

Pij soki wyciskane
Kurczak gyros z batatmi i dynią 159

Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa

wesoła kuchnia
Mięsny miszmasz 171

dbać polecam jako dodatek pieczone ziemniaczki i dowolny sosik. Ja tym razem wybrałam wersje lżejszą :)  Składniki: -dwie drobiowe piersi -30 dag mielonej wołowiny -kilka suszonych pomidorów w oleju -dwa korniszony -mała cebula -dwa ząbki czosnku -łyżka sosu sojowego -pieprz, sól -brokuł -suszona żurawina -prażone pestki słonecznika Od piersi odcinamy małe, boczne paski mięsa. Następnie przekrawamy piersi wzdłuż

Kulinarne przemyslenia
Pizza bolognese (ciasto bez wyrastania) 173

kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy startym serem. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez

Szefowa kuchni
Pieczeń z bobem 195

Ponieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś

Moje Małe Czarowanie
Pieczona kaczka w miodzie i musztardzie 305

W ostatnim czasie kaczka wraca do codziennej kuchni Polaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety

MarcinChef
Kotlety mielone tradycyjne 204

wodę odcisnąć porządnie. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku - należy je włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do chwili, aż nie będą już

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 210

mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią 368

drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć mieszankę makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry. Wierzch posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej

Kraina Miodem Płynąca
Karp marynowany w cebuli i majeranku 248

Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka

Pyry na Gaz
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 234

drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy w kilku miejscach

Smakowity Blog Kulinarny
paszteciki fińskie 159

mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę  farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 175

dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem   (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk  Jeśli pieczemy :  Układamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa 157

Śliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące

My Chcemy Jeść
Kluski śląskie idealne 216

organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków.   Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach(...)Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa).   Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda).   W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych

Karo in the Kitchen
No i klops! Prosto z Kalifornii 323

dużej misce połączyć surowe mięso wieprzowe i wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone

Jem więc Jestem
Szaszłyki z salami 203

ryżem. Szaszłyki z salami 2015-04-28 13:17:17 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe szaszłyki z salami, wędzonego boczku, jabłka, papryki i cebuli. Można grillować na świeżym powietrzu lub piec w piekarniku cały rok. Najlepsze podane z ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g salami 200g wędzonego średnio przerośniętego boczku bez skóry i kości 1 średnia zielona papryka(...)każdy kawałek zawierał również fragment skórki – patrz zdjęcia. Cebulę kroimy najpierw wzdłużnie w ósemki, a następnie każdą z nich dzielimy jeszcze raz w poprzek na 2 części. Kawałki mięsa, warzyw i jabłek nadziewamy na patyki do szaszłyków np. w takiej kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka

Kulinarna Pokusa
Dorsz smażony 136

patelni kawałek papieru do pieczenia, rozpuścić na nim masło – wymieszać z oliwą z patelni, położyć na nim rybę skórą do dołu i smażyć aż skórka się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, dodać soliród i smażyć jeszcze chwilę. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest usmażona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie

królestwo garów
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 222

mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną papryczkę chilli i resztę przypraw. Smażyć przez chwilę. Dodać, ryż i soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Krem z dyni 128

dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać

Ugotować
Chrupiąca tarta z cukinią 251

Sezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący

Moja Delicja
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 120

kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy je marynatą (czosnek drobno posiekany, posiekana papryczka chilli, utarta skórka  z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy z paseczki. Warzywa kładziemy na początku mięska i zawijamy. Następnie roladkę owijamy szynką dojrzewającą. Całość zawijamy z sreberko jak cukierka :)  Pieczemy 45 minut - 180 stopni - góra i dół

ClauditteMissCooking