mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:669/1172)

83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 266

pół łyżeczki słodkiej  i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie:  Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku.  Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy się(...)oraz pestek (możemy je kolejno opłukać, ususzyć, uprażyć lub poskubać(:). Następnie kroimy ją w dość reguralną średnią kostkę i gotujemy ją w wywarze do osiągnięcia półmiękkości (jeżeli preferujemy dynię pieczoną można ją upiec w 180*C) Dokładnie umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy z niej gniazdo nasienne oraz nasionka. Połówki papryki opalamy nad palnikiem lub w nagrzanym

Symfonia Smaków
Muffiny z szynką i serem #2 178

Już kiedyś były na blogu  muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie

kuchnia doski
Pasta z wędzonego śledzia 174

Składniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól

kgwjanczewo
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 183

mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu... to co to za święta? ;-) Jak wspomniałam pasztety przygotowujemy dwa razy do roku, za to jak już się "bawimy" w ich pieczenie, to zazwyczaj w ilości hurtowej (w końcu zawsze znajdzie się ktoś z bliższej lub dalszej rodziny kto świąteczny pasztet lubi, ale akurat na dane święta nie robił i chętnie zostałby(...)dodaje także mielony korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4

W mojej kuchni
Drożdżówki z domową masą makową 148

weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki(...)łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa

Moje domowe kucharzenie
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 207

pożywne danie na chwałę prostej, meksykańskiej kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem)  warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie(...)solą oraz pieprzem. Krok 2. Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy. Krok 3. Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowy z grzybami 200

dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z odciśniętą bułką, marchewką i pietruszką oraz odcedzonymi z wywaru grzybami. Do zmielonej masy dodajemy roztrzepane jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i łyżkę majeranku. Wyrabiamy dokładnie na pulchną masę. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest za rzadka można dodać łyżkę tartej bułki. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia tzw. keksówki o wymiarach

Kulinarne przemyslenia
Borek , tureckie ciasto z serem i szpinakiem 185

umiejętności kulinarne Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony

Ogrodnik w podróży
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 150

łyżka oleju 2 tortille Paprykę pieczemy około 15 minut w piekarniku nastawionym 180 stopni, aby zmiękła i się zrumieniła. Następnie ją studzimy, a później blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni

Kuchnia Bazylii
Ajvar 164

dodatek do wszystkiego, do mięs, warzyw, jajek ;)  a nawet makaronu. Składniki: 2 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek z mincemeat 223

nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta proszku do pieczenia MASA MINCEMEAT: 1/4 szklanki cukru

https:KKuchniaMniam
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny 173

porcjami dodałam do mięsa. Lekko wymieszałam   drewnianą łyżką.   Odstawiłam na chwilę, żeby odpoczęło. Najlepiej w lodówce. W tym czasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam na okrągłe placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam około 4 minuty z każdej

Kuchnia u Krysi
Faszerowane łódeczki z cukinii 228

papryka i cukinia zmiękną,a mięso będzie odpowiednio usmażone, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. U mnie kurdybanek suszony, papryka słodka mielona oraz majeranek. O kurdybanku przygotuję wpis kiedy indziej :) to na prawdę ciekawe i aromatyczne ziele ! Z łódeczek zbieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą wyciągnęła nam sól. Następnie układamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy nasz farsz

Justa próbuje gotować
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 176

dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą zupełnie innego wyrazu Pulpety można też przegryzać solo, kiedy dopadnie nas głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski. Pieczone pulpety z batatów

Powiedz dietom nie
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 212

było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka mięsno - warzywna 180

Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałk ą  muszkatołową, sol ą  i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni

kulinarne odsłony pati
Zapiekanka z batatów i mięsa z groszkiem 185

dodać mięso mielone i podsmażyć. • Wlać pomidory, sos sojowy, majeranek. Przyprawić do smaku i 5 minut poddusić. • Dodać groszek zielony i gotować sos jeszcze chwilę, aż groszek będzie miękki. • Naczynie do zapiekania posmarować masłem lub oliwą. Połowę batatów wyłożyć na spód, na to wylać cały sos mięsny i przykryć batatami. • Piec

To co kocham
Wybierasz się na Podhale? Koniecznie odwiedź to miejsce! 150

posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej wspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości propozycje w menu są „fit”. Świetnym przykładem są pieczone frytki

Blendman
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 595

oliwie szklę cebulę. Dodaję pokrojone mięso i pomidora. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidory. Smażę jeszcze przez 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 3. Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
7 niezwykłych technik grillowania 238

położyć cienko pokrojone ryby, mięsa, warzywa, owoce morza i inne potrawy nie wymagające długiego czasu gotowania. Dodając odrobinę wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym

naRuszcie
Pide z mięsem mielonym (Pide mit Hackfleisch) 153

Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dorzucamy paprykę i doprawiamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Możecie do farszu dodać także zieloną pietruszkę. III. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto kroimy na 3 części. Rozwałkować je należy w kształt przypominający łódkę lub prostokąt. Przekładamy na blachę. Na jedną część wykładamy farsz. Lepimy boki. Pieczemy przez 13-16 minut. Smacznego

Kuchnia smaków
Sernik królewski 259

mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 500 g białego sera

Aga w kuchni
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 374

nadmiar wody z pieczarek wyparuje. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i pieczarki, majeranek, jajko, sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą i włożyć do rękawa foliowego. Wlać trochę wody i dokładnie zamknąć. Piec kurczaka w 180 C, godzinę

Kuchnia Pokoleń
Pikantne pulpeciki z fetą 270

gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą do uzyskania jednolitej, odpowiednio klejącej się konsystencji, by pulpeciki nam się nie rozpadały (na moje oko wystarczą 2-3 łyżki). Z uzyskanej masy lepimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kuskusem

Gotuj z Rumcajsem
pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 145

pieczona   pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć  smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki

Miód i pieprz
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 259

mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym

AZgotuj!
Paszteciki z ciasta francuskiego 179

zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy żółtkiem i kroimy na kawałki

Atlas Smaków
Gołąbki cygańskie 1546

tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy czerwoną paprykę, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i ketchup, doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i solą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane

My Culinary Art
Nuggetsy rodem z KFC 315

pozbywając się tłuszczu itp. mięso solimy i pieprzymy z każdej strony płatki miażdżymy tak żeby powstała z nich dość drobna panierka, dodajemy odrobinę papryki, mieszamy białko i mleko roztrzepujemy widelcem, kolejno maczamy w nim kawałki kurczaka, a następnie obtaczamy w płatkach dość mocno dociskając  tak przygotowane mięsko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Lazania z brokułami i indykiem. 227

lazanii -dwie rynienki aluminiowe do pieczenia wymiarów płatów makaronu W rondelku na maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy. Różdżki brokuła gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, cedzimy i wrzucamy je do cebuli. Dodajemy parmezan, mieszamy intensywnie. Zalewamy około 120 ml śmietany, 100 ml śmietanki i małym kubkiem jogurtu naturalnego. Mieszamy intensywnie rozdrabniając brokuł. Odstawiamy. Mięso wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem

BaRepas
Kulki mięsne 186

Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 206

wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka z camembertem gotowana w folii spożywczej 403

Dzięki temu, że kurczak był gotowany w szczelnie zamkniętej folii spożywczej  mięso było bardzo soczyste. Uważam, że jest to najlepszy sposób by podczas obróbki

Bon Appetit Małgorzaty
Zrazy z mięsem mielonym 300

ogórka i "kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu :  2.  Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy zrazy ( do 10 minut).  Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę w piórka i kładziemy ją na zrazy.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Gotuj Z Muzyką