TARTA Z KURCZAKIEM 553gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek. Śmietanę i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st
Walijskie Pichcenie
Roladki mięsne 192doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st
Z miłości do słodkości
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 480francuskie dzielimy na 4 części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami
Moje Kuchenne Rewelacje
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 223łyżeczka przyprawy 5 smaków Ciasto: · ½ szklanki mąki kukurydzianej · ¼ łyżeczki proszku do pieczenia · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków · ½ szklanki wody(...)łyżka słodkiego sosu chilli · 2 łyżki brązowego cukru · 2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było
Mania Gotowania
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym 313posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem. Piec około 40 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkości
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 304Ryby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut(...)rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z lodówki pstrągi, oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skórkę nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra
Karo in the Kitchen
Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem) 236Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś
Słodkie okruszki
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 215teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo-imbirowym Danie typu leftovers. Z niedzielnego obiadu zostało nam sporo pieczonego kurczaka, którego dodaliśmy do makaronu chińskiego z niezwykłym sosem na bazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru. Absolutnie niecodzienny smak. Polecamy! Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina Polecamy Wam ten przepis(...)kuskusem. Smakuje równie dobrze, ale jest bardziej pożywne. Czwartek: Polędwiczka w marynacie z musztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia. Piątek: Pizza gotowa w 10 minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić
Niedzielny kucharz
Kaczka pieczona w wolnowarze 251Kaczka wyszła pyszna. Nieco inna niż tradycyjnie pieczona, ale to nie znaczy że gorsza. Od początku miałam założenie, że tym razem powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana i że podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę(...)razem z rusztem na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika pod grill, aby skórka ładnie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Sos: W czasie gdy kaczka się piecze, przygotować sos śliwkowy. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu ok 5 minut
Stare Gary
Żeberka w coli – szybki przepis :) 327tradycyjnie przygotowywanych żeberek zapiekanych z warzywami . Żeberka w coli nie wymagają od nas wymyślnych składników, a ich przygotowanie jest niezwykle proste, że poradziłoby sobie nawet dziecko :) Wystarczy zamarynować mięso i wstawić do piekarnika… proste ?:) Poniżej znajdziecie dokładny przepis. Składniki: 2 kg żeberek 2 szklanki coca coli 4 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Żeberka zalewamy coca-colą i pieczemy ok. 1,5 godziny do miękkości w temperaturze 180 st. C. Od czasu do czasu podlewamy je wytworzonym podczas pieczenia sosem. Żeberka w coli możemy podać z kaszą pęczak , ziemniakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z roszponki z serem feta i propozycja obiadowa z aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka 242Sałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera(...)łyżki krojonej zielonej cebulki Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże pieczarki sól pieprz zioła
Karola gotuje
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 258już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek(...)doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam
Kuchenne zapiski Edyty
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 242Kinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W
Korniszonki
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 203Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej(...)Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy po długości na słupki, które jeszcze dzielimy na 2 lub 3 części. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Całą paprykę wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna, następnie zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Skórka z łatwością będzie
Moniki Smakołyki
Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków 176blachy. Piecz około 10-12 minut w 220°C, aż ziemniaki zaczną nabierać złotego koloru i staną się chrupkie. Zdejmij pierwszą turę z blachy i przygotuj kolejną. Sos kaparowy Kapary drobno posiekaj i wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i przypraw pieprzem do smaku. Sos kaparowy wykorzystaj do burgerów oraz chipsów ziemniaczanych. Burgery Mięso oczyść
Food Square