Te pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem
Apetyczna babeczkaBardzo klasyczny niedzielny obiad trochę w innej odsłonie. Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie słodko-ostrej, obsypane sezamem a do tego pieczone w ziołach frytki z batatów. Składniki: 0,5 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałki) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu(...)niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min. W tym czasie przygotowujemy frytki z batatów. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyMój kołaczyk jest wyższy, ponieważ upiekłam go na mniejszej blaszce (25x30 cm). Osobiście nie potrzebuję żadnej szczególnej okazji, by delektować się tym pysznym ciastem, bo smakuje cały okrągły rok. Piekłam na specjalne zamówienie męża. Był zachwycony i to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej jasnej 50 ml mleka 100 ml śmietany(...)Ciasto na posypkę powinno być bardzo zwięzłe. Owinąć w folię i wstawić do lodówki przygotowanie masy serowej: tradycyjnie używa się twarogu i należy go wówczas zmielić w maszynce do miesa lub przecisnąć przez praskę. Dobry ser z wiaderka znacznie ułatwia przygotowanie kołacza. Przygotowany ser wymieszać z cukrem, mączką ziemniaczaną i żółtkami - krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyrabiamy masę na klopsiki. Dłonie lekko skrapiamy olejem, z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdego klopsika obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Z tej ilości mięsa i dodatków wyszło mi dokładnie 26 klopsików idealnych na dosłownie dwa kęsy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Klopsiki najpierw smażymy partiami na złoto z każdej strony(...)średnim ogniu, około 8-10 minut. Wszystkie usmażone klopsy wkładamy do żaroodpornego naczynia (bez pokrywki) i zalewamy naszykowanym wcześniej sosem. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy klopsy w sosie przez 20-25 minut. Co jakiś czas warto je zamieszać. Klopsy po upieczeniu podajemy na podkładce z ubitych z masłem ziemniaków, z dodatkiem glazurowanej marchewki. MŁODA
Karo in the Kitchenkażdy lubi po swojemu (jedni mniej, inni bardziej wysmażony, niektórzy z przyprawami inni bez). Sczególnie że ja użyłem rewelacyjnych moim zdaniem burgerów z Biedronki z mięsa Black Angus (98% mięsa , reszta przyprawy - żadnych dodatków sztucznych). Skupię sie na dodatkach bo one sprawiają ze burger jest pyszny. Bardzo słodki więc jesli to nie Twoje smaki to może niekoniecznie Ci posmakuje(...)burgerów (ja nie miałem więc uzyłem mini ciabat i było ok) keczup + musztarda mozna dodać paryczki marynowanej jalapeno dla kontrastu smakowego Jak robimy : Buraki szorujemy, owijamy folią do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 1h do 1:30h. W zalezności od wielkości buraka i tego czy jest młody czy starszy. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy juz jest lekko mięski
Snejkusiowe Przepisyilości zakupów czy to artykułów spożywczych czy innych do domu. Zawsze jest coś potrzebnego, coś się skończyło. A to mąka i jajka do wypieków lub na śniadanie, a to mięso i warzywa do obiadu, a to jakieś przekąski, bo zbliża się mecz i przyjdą przyjaciele. Okazji na zakupy nigdy nie brakuje, prawda? Nie omijamy też sklepów dekaracyjno-budowlanych. Ostatnio(...)kupuję na promocjach jego mały zapas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 75 g roztopionego masła (przestudzonego) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Mieszamy delikatnie łyżką. W drugiej
Słodkie okruszkigłowie od momentu, kiedy jedna z firm wprowadziła na rynek gotowca w proszku i bardzo mocno go reklamowała, czyli już bardzo, bardzo długo. Zastanawiałam się wtedy jak może smakować mięso przyrządzone w słodkim, kultowym, gazowanym napoju. I wiedziałam, że kiedy w końcu przyjdzie dzień kiedy zdecyduję się je wykonać to na pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend(...)całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką sosu sojowego i podsmażoną cebulą. Żeberka piekłam w temperaturze 170-180 stopni przez około godzinę. Następnie wyłożyłam je wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i przez jakieś 10 minut dopiekłam bez przykrycia
Kuchnia po mojemumniejsze kawałki. Na mięsie rozłożyć obsmażone pieczarki. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać. Nie czekać aż zbrązowieje. Wlać mleko, dodać pokruszoną kostkę rosołową. Mieszać aż sos się zagotuje. Doprawić do smaku solą. Dodać potarty ser i wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Odłożyć trochę sera do obsypania na górze. Pieczenie – Nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńminut, do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy ugotowany makaron i dokładnie go rozprowadzamy. Na warstwie makaronu umieszczamy uduszony szpinak a na szpinaku układamy kawałki usmażonego kurczaka. Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Daniaprzygotowane wcześniej składniki- obrane mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, podduszoną cebulę oraz bułkę mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wyrobiony pasztet przekładamy do foremek. Piekarnika nagrzewamy do 190⁰C. Na najniższym poziomie piekarnika zostawiamy blaszkę z jego wyposażenia , wypełnioną wodą do połowy boków. Na ruszcie ustawiamy foremki z pasztetem i pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia
Kuchnia w czekoladziekostkę cebulę. 3. Dodaj mięso mielone i przypraw do smaku. 4. Na sam koniec dorzuć na patelnie pokrojone pieczarki i smaż 3-4min. 5. Całość połącz z ugotowaną kaszą i przypraw ostrą papryką. 6. Papryki rozkrój na pól i faszeruj przygotowanym farszem. 7. Ser zetrzyj na grubych oczkach i posyp przygotowane papryki. 8. Piecz w piekarniku w temp
FITBUuKjednolita. Następnie dodaj do mięsa warzywa i namoczoną w wodzie bułkę, zmiel raz jeszcze aby składniki się połączyły. Dodaj całe jajka, około 1 łyżki soli i pieprzu, około 1 łyżki ostrej papryki. Całość dopraw sporą ilością gałki muszkatołowej. Foremki (najlepiej keksówki) wysmaruj smalcem lub masłem a następnie wysyp bułką tartą. Włóż masę mięsną i piecz pasztet w piekarniku nagrzanym
nietylkopasta.plczyli parzona , a nie pieczona czy też wędzona. Szynka ta leżakuje , w specjalnej ,aromatycznej zalewie , która nadaje jej niepowtarzalny smak , delikatny , nie nachalny, aromat orientalnych przypraw . Doskonała , krucha , soczysta , bardzo wyrazista w smaku , naprawdę polecam , bo niewiele rzeczy jest tak smakowitych , a zarazem zdrowych , bo domowych . Oczywiście czasy parzenia , trzeba traktować dość ogólnie , gdyż mięso, miewa różną grubość
Ogrodnik w podróżySmażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto równomiernie wykładamy
Kuchnia MagdaLenynaprawdę łatwy przepis, a mięso w ten sposób przygotowane jest bardzo soczyste. Składniki: 1 cały oprawiony kurczak sól, pieprz, ulubione przyprawy 1 kg soli kamiennej Przygotowanie: kurczaka umyj, wytrzyj natrzyj go ulubionymi przyprawami oraz solą i pieprzem odstaw go na jakieś 2-3 godziny do lodówki, żeby przeszedł przyprawami do naczynia, w którym będzie pieczony kurczak, wsyp
Oka w rosole czyli KaFka gotuje