mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:680/1172)

Schab w galarecie 368

                                                   

Kuchnia Danusi
Czwartek: Provencal tian, czyli ratatouille inaczej 105

Szczur Remy uratował tym daniem restaurację szefa Gusteau. Krytyk kulinarny stwierdził, że to najlepsze ratatouille jakie jadł. Problem w tym, że to nie było ratatouille. Czas

Niedzielny kucharz
Grillowane pomidory 179

Wspominaliśmy ostatnio, że przed nami co najmniej miesiąc przepisów grillowych. W końcu maj to początek grillowego sezonu i szkoda tracić czasu na cokolwiek innego. To waśnie

Marder&Marder Manufacture
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs 216

Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi

karmelowy
Nalewka z wiśni (wiśniówka) 116

Madzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym

Marder&Marder Manufacture
Buraczki zasmażane 160

Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym

kuchnia doski
Dziki łosoś w całości z piekarnika. 217

Lekko, zdrowo i bardzo smacznie. Ryba w takiej postaci nie traci na swojej delikatności. Jest idealna dla dużych i małych ;) Na co dzień i od święta

Tagebuch po polsku
Domowe wędliny: Piersi z kurczaka 218

2 Piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka pieprz siatka wędliniarska Piersi z kurczaka pokroić na kawałki (grube) przyprawić i nałożyć do siatki wszystko razem dociskając. Odłożyć

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Domowe wędliny: Piersi z kurczaka 224

2 Piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka pieprz siatka wędliniarska Piersi z kurczaka pokroić na kawałki (grube) przyprawić i nałożyć do siatki wszystko razem dociskając. Odłożyć

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Kaczka luzaczka z farszem mięsno - grzybowo - jarzynowym 143

Mam kaczkę i nie zawaham się jej upiec. Ale najpierw kaczucha musi się wyluzować tzn. ja pomogę i ją wyluzuję :D A potem niech się wypcha

Smaczna Pyza
Roladki z kurczaka z marchewką. 161

mąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie:  Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat ok. 0,5 cm. Solimy i pieprzymy je z obu stron.  Marchew dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w słupki o długości(...)rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.  Roladki serwujemy z chrupiącymi, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sernik Oreo 1039

się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g ciastek Oreo (bez nadzienia) 70 g roztopionego masła Składniki na sernik: nadzienie ze wszystkich Oreo 700 g twarogu z wiaderka 300 g kwaśnej śmietany(...)Składniki na spód wrzucamy do blendera i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Jeżeli nie macie takiego blendera, włóżcie ciastka do woreczka i delikatnie tłuczemy je tłuczkiem do mięsa na proszek, a następnie mieszamy dokładnie z masłem. Masą ciasteczkową wyklejamy dokładnie dno tortownicy o średnicy 23 cm.  2. Do misy od miksera wbijamy jajka i chwilę miksujemy. Następnie łyżka

My Culinary Art
Łosoś pod pierzynką 4043

Łosoś pod pierzynką 2016-04-06 17:41:46 Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie(...)Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Ciasto szpinakowe 300 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli szczypta proszku do pieczenia Nadzienie 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach 300 g sera białego 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz biały sól Dodatkowo 1 pęczek szczypiorku Ciasto szpinakowe

Wędrówki po kuchni
Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca 410

sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa(...)komosę ryżową w zimnej wodzie, pocierając nasiona między palcami. Wysyp quinoa na żaroodporne naczynie. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Przełóż do naczynia. Pokrój mięso kurczaka na małe kawałki i zrumień na oleju. Zrumień przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z płatkami chili. Przyprawy, kurczaka i fasolę dodaj do quinoa i cebuli i wymieszaj

codojedzenia
Rolada schabowa z morelami i śliwkami 172

granulowany liście laurowe Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na płat. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Posmarować warstwą musztardy. Ułożyć dowolnie śliwki i morele, ciasto zwinąć w roladę. Obwiązać nicią kuchenną. 2. Roladę obsypać majerankiem i czosnkiem granulowanym. Wetrzeć. Za nić włożyć 2-3 listki laurowe. 3. Roladę owinąć folią aluminiową. 4. Piec w naczyniu żaroodpornym przez 80 minut

Kuchnia domowa Ani
Kurczak na ryżu 156

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem

Na moim talerzu
Kurczak na ryżu 142

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem

NA MOIM TALERZU
Klops inaczej 151

Klopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe

Na moim talerzu
Dietetyczne nuggetsy z kurczaka. Bez tłuszczu i glutenu. PRZEPIS 1556

najlepiej na noc, aby mięso się zamarynowało. Dzięki temu będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Gdy już się zamarynuje, do miski wbij jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni

Kulinarna Polska
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 138

miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy. Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez

Niezły Młynek
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk – kuchnia podkarpacka 148

sypko i studzimy. Do kaszy dodajemy mięso i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku, stopniowo odrywając liście. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy je ściśle. Gotowe gołąbki układamy ciasno w natłuszczonym i wyłożonym liśćmi kapusty rondlu. Podlewamy wodą i dusimy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni C, około

Trzeci talerz
Podudzia z kurczaka po amerykańsku 125

mieszamy. Następnie dodajemy ketchup, obtaczamy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w pierwszej fazie 30 min w temperaturze 200°C na środkowym poziomie, pod przykryciem. Później 20-25 min w tej samej temperaturze, bez przykrycia, w termoobiegu. Podajemy z…czym lubicie. U nas bagietka, świeżo pieczona i maślaki w zalewie

R'n'G Kitchen
Roladki drobiowe 168

pomidory kroimy na 5 części. Układamy mięso skórką do dołu. Na brzegu układamy po kawałku mozzarelli i suszonego pomidora. Ściśle zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami. Robimy tak z pozostałymi składnikami. Z wierzchu posypujemy przyprawą do gyrosa i wstawiamy do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wkładamy roladki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 45 minut w temperaturze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 136

blog: Iammuffina Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Konfitura z róży cukrowej autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Roladki ze schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Masło orzechowe 201

być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
pierożki samosa z mięsem 173

minucie mięso. Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką

6niebo
PASZTET Z ŻURAWINĄ 175

średniej  średnicy i mielimy mięso z patelni  wraz z  wątróbkę.Dodajemy do zmielonej masy 2 żółtka i bułkę tartą.Mieszamy dokładnie.Dodajemy namoczoną wcześniej żurawinę,odciskamy,mieszamy z masą mięsną.Farsz wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy(ja użyłam silikonowej)Wierzch zakrywamy folią aluminiową.Nagrzewamy piekarnik na 180st. i pieczemy ok.50 min. nie odkrywając pasztetu.Studzimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 267

pieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać w lodówce, aby czekał na odpowiedni moment). Wlewamy porto i podgrzewamy, aż się zagotuje (alkohol wyparuje). Wrzucamy

Poezja smaku
Zapiekana kiszka ziemniaczana 253

Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego i gotowanych ziemniaków stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, ale idealnie sprawdzi się także jako odrębna potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może królować na rusztach, będąc idealną propozycją do grillowego menu. Jednak równie dobrze kiszka ziemniaczana może być pieczona w piekarniku, gotowana w garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażany faszerowane makaronem 105

Następnie skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy około 30 min w temperaturze 180°C, studzimy i wybieramy miąższ przy pomocy łyżeczki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek, smażymy chwilkę by czosnek się nie przypalił, dodajemy passatę i poszarpane mięso z kurczaka, oprószamy tymiankiem, doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Pieczarkowe kule (na grilla) 181

wraz z czosnkiem i dodajemy do mięsa wraz z serem żółtym. Mieszamy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek by nabrały okrągłego kształtu. 3. 2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką. Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Quesadilla z kurczakiem i papryką 142

placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis: tu )   Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobniej, cebulę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortillę położyć na zimnej patelni, posypać serem, ułożyć mięso, paprykę, cebulę i posypać ponownie

Di gotuje
Faszerowana cebula w piwie 139

ścianek.  Na patelni smażymy mięso z papryczką chilli i przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, smażymy i doprawiamy farsz do smaku. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów, układamy po jednym plastrze na spód cebuli, następnie napełniamy je farszem i przykrywamy mozzarellą układając na nią czapeczkę. Cebule wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, zalewamy piwem, wrzucamy ziele angielski i liście

Niezły Młynek
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 253

suchej patelni i drobno posiekać. Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną

Oryginalny smak
Pizza z mozzarellą i kurczakiem 207

kurczaka, nie dodajemy żadnego tłuszczu, mięso podgrzewamy  z dwóch str. tylko tyle, żeby nie było surowe. Oprószamy solą i pieprzem. Każdą kulkę sera mozarella kroimy na 3 plasterki. Do pomidorów dodajemy przecier pomidorowym, szczyptę cukru, soli i całość miksujemy. Pizzę smarujemy pastą pomidorową, układamy plasterki mozareli i kurczaka, dodajemy, groszek, oliwki i pieczemy

Moniki Smakołyki
Roladki z serem mozzarella 111

cztery równe kawałki. Porcję mięsa rozprasowuję na ręce, kładę kawałek żółtego sera i formuję roladkę. Gdy wszystkie roladki są gotowe, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam kotlety z obu stron na złoto. Podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym.  Jeśli od razu chcecie upiec roladki to należy posypać je rozdrobioną mozzarellą i piec przez 30 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Klops inaczej 151

Klopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe

NA MOIM TALERZU
Podpłomyki 136

składniki ciasta i je wyrabiamy. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Nadziewane Roladki z kurczaka 178

mocno i nie rozerwać mięsa. Każdy płat oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą.  Na musztardę  kładziemy po plasterku sera żółtego, kawałku sera camembert, wędliny i pomidora suszonego  Zwijamy roladki, zamykając je za pomocą wykałaczek - zwarcie, tak aby nic nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia.  Układamy je w naczyniu

Taste Therapy
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 151

sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni

Kubki smaku
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 192

wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke) . Takie gruszki można podać też w kolejne dni świąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu, bo one po prostu idealnie łączą się z takimi gruszkami i dla mnie są niezastąpione. Gruszka z rozmarynem pieczona w szynce parmeńskiej i cieście francuskim

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rolada z piersi kurczaka do chleba 403

dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie wokół rolady ( nie musimy w ten sposób używać żadnych nici, aby rolada się nie rozpadła ). Tak zawiniętą roladę przekładamy do wąskiego naczynia, ja użyłam keksówki. 5. Pieczemy najpierw przez

Gotowanie...to proste !
Królik duszony z warzywami 170

resztę oliwy z oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni. Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170 stopni. KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA

Darcia w kuchni
Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem 302

kawałki bułkę paryską. Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
deser z pomarańczy 93

wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty kogel mogel. Białka ubić na pianę. Do masy z żółtek dodać pomarańczę, orzechy i mąkę. Wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do kokilek do zapiekania do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada z szynki z grzybami i kasza gryczana 142

największy płat , rozbić trochę młotkiem do mięsa, Przeciąć na dwie części. Nałożyć nadzienie, zrolować i obwiązać sznureczkiem. Skropić oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Podlać niewielką ilością wody. ok pół szkl . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok 30 min. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min.  Kaszę

Gotowanie jest łatwe
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 295

połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić.  Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy.  Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.  Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i fasolą. 144

Sposób przygotowania:  Mięso mielone podsmażamy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.   Dodajemy obrane ze skórki pomidory i fasolę.  Następnie kroimy na małe kawałki suszone pomidory. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymy.  Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz.  Pieczemy przez około 35 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 201

patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec

Moja Galeria Smaku
Dietetyczny i soczysty gulasz 223

stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie można dać paprykę czerwoną (pokrojoną w kostkę) woreczek do pieczenia (ja użyłam woreczka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 207

zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni

MarciochaKucharzy
Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food 173

hamburger" nie był zbyt wysoki). Na mięso układamy pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Następnie kładziemy porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz kilka listków roszponki. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Przykrywamy górną częścią bułki i wkładamy do piekarnika. U mnie "hamburgerowe" grahamki zapiekają się wraz z frytkami w temperaturze 200 stopni. Pod koniec czasu pieczenia frytek wkładam bułki. Czas oceniam

Słodkie okruszki
Kurczak w kokosowej panierce 119

wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z marynaty, nie ściągać jej nadmiaru ( dzięki temu panierka lepiej się przyklei) i obtoczyć w  zmielobych wiórkach kokosowych połączonych z bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Bigos II 196

osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiegopieprzsólWykonanie:Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki 177

Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)  Składniki :1 kg ryżu1 kg mięsa1 duża kapusta włoskaPieprz ziołowy PiątnicaBazylia PiątnicaPapryka

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z pieca 180

zmielonego mięsa dodajemy -jedno jajko -pieprz -przyprawę barbecue i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.    Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką. Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki.    Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek

Maminek kulinarny
TARTA Z KURCZAKIEM 481

gyros. Cebule kroimy w kostkę. Mięso wraz z cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.  Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st

Walijskie Pichcenie
Roladki mięsne 139

doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 413

francuskie dzielimy na 4 części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami

Moje Kuchenne Rewelacje
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 159

łyżeczka przyprawy 5 smaków Ciasto: ·         ½   szklanki mąki kukurydzianej ·         ¼   łyżeczki proszku do pieczenia ·         ½   łyżeczki soli ·         ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków ·         ½   szklanki wody(...)łyżka słodkiego sosu chilli ·         2 łyżki brązowego cukru ·         2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy   mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było

Mania Gotowania
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym 251

posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem. Piec około 40 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości