mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:683/1172)

Granola migdałowa z sezamem 198

Chrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem

Moja Delicja
Faszerowana papryka 174

Faszerowana papryka może być pyszną kolacją lub doskonałą przystawką. Zawsze jest chętnie spożywana przez domowników i każdy lubi w niej coś innego. Moi chłopcy farsz, a

Tylko pysznie
Dip jogurtowo-migdałowy 175

Dip jogurtowo-migdałowy to propozycja zastąpienia tradycyjnego dipu czosnkowego aromatycznym smakiem migdałów. Dip jogurtowo-migdałowy będzie pasował do dań podawanych na ciepło jak i na zimno

Magiczny Garnek
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 162

Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowega ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Brzmi nieźle i jeszcze lepiej smakuje. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom

Niedzielny kucharz
Pity z serem korycińskim, prażoną cebulką i miksem papryk 234

  Ostatnio bardzo często przygotowuje pity lub tortille. Proste, szybkie, sycące dania, których „nadzienie” można dowolnie modyfikować. Dziś zapraszam Was na pity z serem

Słodkie okruszki
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 160

Dokładnie miesiąc temu trafiła do mojej kuchni nowa Przyjaciółka – patelnia  Woll Szafir ze sklepu  GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą 228

    Pieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako

kolorowotorcikowo
Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup 412

Dziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym

karmelowy
Ser pieczony w orzechach 249

Sery są fantastycznym dodatkiem do wina podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Rozpływający się brie czy camembert to czysta poezja… do tego lampka

UgotujmyTo.pl
Ziemniaki i karczochy z pieca 199

dostaniecie w każdym markecie. Do tego parmezan i śmietana. I to już wszystko. Pięć składników, jak obiecuje autor, wystarcza do zrobienia smacznego dania. Można je potraktować jako dodatek do mięsa lub jajka smażonego, albo podać jako samodzielne danie. Bardzo polecam! Przepis na podstawie książki J Olivera "5 składników" składniki 300 g młodych ziemniaków 1 bulwa kopru włoskiego 1 słoik(...)śmietanę z połową parmezanu i łyżką wody. Po godzinie wyjąć brytfankę z piekarnika, zdjąć folię, rozłożyć na warzywach śmietanę i posypać resztą parmezanu. Wstawić odkryte naczynie do piekarnika i piec jeszcze przez ok 20 minut - tak długo aż wszystko się ładnie zrumieni a ziemniaki będą upieczone. Przed podaniem posypać koperkiem z fenkuła. Smacznego

Stare Gary
Domowy Hamburger jak z McDonald's 219

Klasyczny h amburger z Mc Donald's to jedna z najpopularniejszych i naj częściej kupowanyc h kanapek w restauracji. Charakteryzuje go porcja mięsa wołowego, warzywa, takie jak: ogórek konserwowy, cebula oraz dodatek musztardy i ketchupu , całość oczywiście otula gładka bułeczka . P roste, nieskomplikowane składniki tworz ą wyjątkowy, tradycyjny i cha rakterystyczny smak pop ularnego hamburgera. Uwielbianego przez wielu klasycznego hamburgera(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem . Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno

Słodka Strona
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 279

świetnie komponują się ze słodką, słodziutką warstwą bezy. A że zbyt skomplikowane wydaje mi się pieczenie sernika w kąpieli wodnej z bezą proponuje więc bezę włoską, która nie wymaga pieczenia i świetnie się z nią współpracuje. Przepis na sernik jest mojego autorstwa, przepis na włoską bezę jest z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownicę 23 cm: Tortownicę bardzo dokładnie owinąć(...)Składniki na spód: 300 gr ciastek maślanych 70 gr roztopionego masła Składniki umieścić w misie malaksera i zmielić na mokry piasek, ewentualnie można rozkruszyć ciastka wałkiem czy tłuczkiem do mięsa (wówczas radzę ciasteczka przełożyć do grubego woreczka). Ciasteczkami należy równomiernie wyłożyć dno tortownicy,wyrównać następnie wcisnąć w dno tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera białego zmielonego dwukrotnie

moj przepis na
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 196

już, a czasem nawet na wczoraj. Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni. Ci, co czytają mojego bloga nieco uważniej wiedzą, że C. dostał nową pracę. Wraca do domu późno - za późno , żeby zabierać się za gotowanie. Normalnie(...)wraca głodny. I domaga się jedzenia. Które w dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech... Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa. Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy Big Mac 1419

jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula.  Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.  Uwielbianego(...)puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem

Słodka Strona
Pasta degli avanzi 166

mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE . Mój obiad powstał z tego ,co pozostało w lodówce. Z zupy, której nie podzieliłabym już między nikogo, z jednej kiełbasy białej pieczonej na grillu oraz... Zobaczcie sami! Składniki gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole porządny kawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około(...)penne oliwa z oliwek Posprzątałam lodówkę. Po prostu. Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę oraz tego jednego kotlecika mielonego. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek, wrzuciłam mięso oraz szpinak.  Dosmaczyłam lekko solą i pieprzem. Zupę zmiksowałam , ale nie na krem. Dodałam do niej BRIE, rozpuściłam.  Odcedziłam makaron, wlałam "sos" , który powstał z zupy (w sumie

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki schabowe z boczkiem 352

długości w cienkie plastry, im dłuższe tym lepsze ponieważ później łatwo będzie zawinąć gotową roladkę w plaster boczku Schab kroimy na plastry o grubości 1cm, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem. Z jednego kilograma wychodzi około 8szt roladek. Każdy płat rozbitego schabu z jednej strony smarujemy musztardą. W zupełności wystarczy płaska łyżeczka musztardy na każdą sztukę(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut, aby roladki się lekko przypiekły z wierzchu i nabrały złotego koloru. Roladki schabowe z boczkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Roladki

Księga-Smaku
Kotlety mielone drobiowe z suszonymi pomidorami i bazylią - z piekarnika 155

namoczenia.  Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię pokrojone w paski, zmiażdżony czosnek, dokładnie odsączoną z mleka bułkę, sól i pieprz. Dłonią wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita. Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika

Qchnia po prostu
Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i… 158

kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy. Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy. Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy

R'n'G Kitchen
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 298

smażymy aż mięso się zarumieni.  Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, doprawiamy ostrą i słodką papryką, bazylią i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż większość płynu odparuje (ok 7 minut). Zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Plastry sera kroimy w drobną kostkę. W bakłażanach układamy farsz, posypujemy cheddarem. Pieczemy

My Culinary Art
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 372

kostkę. Gdy mięso się podsmaży dodać pomidory w puszce razem z zalewą oraz paprykę. Dusić wszystko około 15 minut. Doprawić do smaku. Do przygotowania tortilli mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami. Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości

Ola la LCHF
Zrazy z porem i serem 182

gdzie jest końcówka mięsa po zwinięciu. W tem sposób unikniemy rozwinięcia się zrazika. Zdjąć zrazy z patelni, włożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucić pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem i lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1,5 godziny

Kuchnia Pokoleń
TOSTY Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 223

Tosty można przygotować z różnymi farszami, ja dzisiaj zrobiłam rewelacyjny, farsz z pieczonym kurczakiem, pieczarkami, porem i serem. Wyszły przepyszne.  SKŁADNIKI :   3 pieczone udka 20 dkg żółtego sera 20 dkg pieczarek por- biała część ( kawałek ) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, pieprz do smaku kilka małych bagietek lub chleb tostowy(...)PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka obieramy z kości i skórek, drobno rozdrobnimy.  Por przecinamy wzdłuż, kroimy w paseczki, pieczarki szatkujemy a ser ścieramy. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone składniki, sól, pieprz, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy masę.  Bagietki przecinamy wzdłuż, nakładamy obficie farsz i zapiekamy w piekarniku około 15 minut. Natomiast chleb tostowy z farszem można zapiec w opiekaczu

Kulinarne Fantazje Marioli
Faszerowane polędwiczki wieprzowe 229

miejscach ( patrz zdjęcie ). Mięso doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przykryć pokrywkę na patelnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Zapiekać około 15 minut. Upieczone polędwiczki wieprzowe wyjąć na deskę do krojenia i odstawić na 5 minut do odpoczęcia. Usunąć sznurek i pokroić na plastry. Patelnię na której piekły się polędwiczki ponownie

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku 135

wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz, kminek mielony, cebulę zeszkloną z czosnkiem na oleju. Mieszam wszystko. Układam w naczyniu żaroodpornym kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego. Zakrywam folią aluminiową. Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.   Artykuł Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone

MojaQchnia.pl
Schab w warzywach 245

Mięso pokroić na kotlety, przekręcić przez kotleciarkę lub lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Pozostałe warzywa pokroić: cebulę w piórka, paprykę w paski, cukinie w półplasterki, kapustę posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w ósemki. Wszystko razem wymieszać, przyprawić vegetą, pieprzem i przyprawą do grila. blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę warzyw. Ułożyć kotlety, przykryć

Praktyczna pl
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 308

niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy. Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie podłużne kotlety. Obsmażamy je z obu stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku

Trzeci talerz
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 156

sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe paszteciki z mięsem 260

oliwie.  Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, dodać przyprawy i wymieszać masę. Dodać do niej tyle rosołu, aby nie była zbyt sucha.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na trzy paski, na środku każdego ułożyć farsz i zlepić brzegi, aby powstał rulon. Podzielić go na 5 cm kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki, przykryć

wyzwania kuchenne
GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY 137

polędwicę do zamarynowania : mięso wkładamy do płytkiego naczynia, nacieramy 1 łyżeczką mielonej papryki i posypujemy ziarnami różowego pieprzu, całość polewamy winem oraz 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Krok 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze układamy papryki, polewamy 2 łyżkami oliwy, obkładamy ząbkami czosnku - pieczemy 15-20 minut(...)oraz pieprzem. Krok 4. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry - usuwamy pestki. Krok 5. Zamarynowaną polędwicę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez 3-5 minut z każdej strony, upieczoną przekładamy na talerz i, pod przykryciem, odstawiamy na 5 minut, aby soki dokładnie rozeszły się w mięsie. Befsztyki podajemy polane sosem z plastrami cytryny oraz ulubioną, lekką sałatką. Smacznego :) * zdjęcie dzięki użytkownikowi

Moja Książka Kucharska
5 smacznych pomysłów na kurczaka 339

przygotowaniu. Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne, a także zawiera bardzo dużą ilość białka. Kurczak jest bowiem niezastąpionym produktem dla osób będących na diecie, sportowców, jak i tych, którzy lubią szybkie dania. Specjalnie dla Was wybrałam najciekawsze przepisy z kurczakiem z mojego bloga Zapraszam po inspiracje! Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Kotlety z kurczaka Pieczone udka z kurczaka

Kuchnia Bazylii
Kaczka w pomarańczach 211

akurat za mięsem z kaczki nie przepadam, tolerują ją tylko w rosole, a i to jak jest dodatkiem do drobiu, a nie głównym składnikiem, ale Mąż nie pogardził ;) By kaczka była naprawdę dobra, najpierw solidnie ją rozmrażamy, później marynujemy i odstawiamy najlepiej na całą noc, ale wystarczą także 4 godziny jeśli o tej nocy zapomnimy. Pieczona w rękawie, podlewana

Kuchnia w czekoladzie
Indyk w sosie curry z mango. Przepyszne! 176

dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest delikatnie kremowy, złagodzony poprzez dodatek mleczka kokosowego, będzie też idealny dla dzieci, podany z kaszą jaglaną i świeżą szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry do, którego postanowiłam dodać przecier z mango. Zazwyczaj do curry dodaje pure z dyni pieczonej, ale postanowiłam poeksperymentować

SMYKWKUCHNI
Pasztet z królika 241

przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez

Kuchnia domowa Ani
Indyk po francusku - rolada 194

wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta. Ser camembert kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości. 1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy

Moniki Smakołyki
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 164

patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem.  Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Galaretka drobiowa w wersji wielkanocnej 265

blogu. Gotowanie i pieczenie ograniczam raczej do dobrych, znanych, sprawdzonych i szybkich przepisów. Receptury na pasztet, babeczki i inne świąteczne przysmaki z przyczyn logistycznych pojawią się dopiero po świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne

Wrzosowa Polana
Kanapka z Pastrami i Grillowaną Papryką 205

jasnego chleba ( ja piekłam sama, ale możecie też kupić gotowy) kilkanaście plasterków pastrami , wcześniej odparowanego papryka słodka (u mnie spiczasta) kilka plasterków sera żółtego dressing (nie)rosyjski (nazwa jest linkiem do przepisu) Wykonanie: Gotowe pastrami możecie zamówić od chłopaków z Pastrami Del i. Jak już je mamy, to w garnku do gotowania na parze musimy odparować mięso, czyli na małym

Blondynka Gotuje
Schab po Warszawsku 207

stopni, rękaw rozcinamy , pieczemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, następnie schładzamy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło ucieramy do białości, dodajemy jajka i chrzan, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce

Bajeczna Kuchnia
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 209

Mięso zwijamy sznurkiem spożywczym i obtaczamy w mące, a następnie opiekamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.   Ziemniaki wcześniej możemy lekko obgotować,  wtedy czas pieczenia dania skróci się

Kuchnia w czekoladzie
Cukinia faszerowana indykiem 206

Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci smak surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy

Pobite gary Barbary
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 223

tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce 185

klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy. Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach

Pyry na Gaz
Pasztet z resztek rosołowych 445

ognia.  Mięso i warzywa przełożyć do miski. Za pomocą blendera wszystkie składniki zmiksować.  Na sam koniec wbić jajka, a całą masę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przypraw nie żałować, ponieważ pasztet musi być wyrazisty w smaku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Przygotowaną masę przełożyć do żaroodpornego naczynia (lub małej, aluminiowej formy keksowej) i piec około

Ugotować
Różyczki z piersi kurczaka 267

paski. Na mięso nakładamy porcję masła z czosnkiem, posypujemy pietruszką. Rozkładamy paski papryki i filet składamy na pół. Zwijamy rulon i związujemy nicią, Górę różyczek posypujemy słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju i ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka

Maminek kulinarny
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 202

Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki 30g margaryny 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżki musztardy (np. stołowej) 3 ogórki konserwowe 1 cebula Pieprz 1 łyżka mąki ½ szklanki wody Podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kaszą. Mięso kroimy w kosteczki

Smakowy Raj
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus 184

drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
naleśniki z gotowanych ziemniaków 139

maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej mleka,lub wodę mineralną. Masę nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor. U mnie po 3-4 minuty na jednej stronie... Do naleśników mogą być Pieczone pieczarki Przepis

w mojej kuchni
Roladki z mięsa mielonego 287

która pomaga zwinąć mięso w roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam.Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor.Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie ten rozpływający się ser i smak pieczonego jabłka w każdym

Mechanik w kuchni
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 323

Mąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.Składniki:1 + 1/2 cukinii2 plastry szynki1 duża cebula1 łyżka masła1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler(...)suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.Wkładamy naszą masę do foremek. Pieczemy ok. 20 minut

Kitchens Alphabet
Karkówka w herbacie 280

wrzucamy do mięsa. Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ). Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut. Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym

Ostra na Słodko
Pieczona pierś z gęsi 209

uszkodzić mięsa. Oprószamy mięso świeżo zmielonym pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny

Aga w kuchni
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 249

dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule

Smakowity Blog Kulinarny