świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowina lub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona(...)Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje
głodny alergikZastanawiałam się co też zrobić z tego kawałka mięsa które kupiłam. Dosyć miałam już pieczonych mięs. Wpadłam na pomysł by zrobić coś innego. Zmieliłam mięsko i tak powstała pieczeń rzymska. Składniki: łopatka 800 g pieczarki 200 g czosnek 4 ząbki suszone pomidory 4 sztuki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta 3 łyżki woda zimna
Różowa kuchniamorskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę(...)upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby
moj przepis naKruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia. Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki(...)się wydostawać. Mięso położyć na blaszkę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku godzinę. Jeśli schab będzie podany na ciepło, to po upieczeniu od razu rękawa nie rozcinać, pozostawić w nim mięso na około 10 minut, a jeśli ma to być wędlina na kanapki, pozostawić schab w rękawie
Kuchcik gotujeprzez 4-5 minut. Po tym czasie podlewamy wszystko winem i redukujemy na dużym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy powstałym sosem i pieczemy przez 3 godziny w 180 stopniach. Gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy je solą i pieprzem. Wykonanie – puree z pietruszki: Pietruszkę gotujemy w mleku, a gdy będzie już(...)minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek. Umytą marchewkę i rabarbar mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Poliki wołowe podajemy z knedlem na puree z pietruszki, dekorujemy warzywami, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia mięsa
Kuchnia Bon AppetitDzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 500 g schabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać(...)pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso
Moja Galeria Smakuenergii (białko, zdrowe węglowodany)- bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! Znajdziecie w nich dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. W przepisach (tradycyjnie codziennie będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych tricków kulinarnych, np. na bardzo dobre i proste glazury do ryb i mięs(...)dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale aromatyzuje mięso i zabezpiecza je przed wyschnięciem podczas pieczenia. Czwartek: Makaron po sycylijsku z niezwykłym pesto Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste
Niedzielny kucharzdomowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy duszone potrawy jednogarnkowe, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż(...)przygotowania sprawia, że mięso rozpada się pod delikatnym naciskiem. Jeśli chcesz zachować jak najwięcej soków w mięsie podsmaż je wcześniej na patelni . Zupełnie jak przed pieczeniem. Rosół z wolnowaru będzie bardziej klarowny jeśli mięso i jarzynę zalejesz gorącą wodą zamiast zimnej
w mojej kuchninią mięso , wcierając ją obficie w każdy kawałek . Zostawiamy na dwie godziny w lodówce , a najlepiej na całą noc . Następnie grillujemy , ja użyłam grilla elektrycznego rozgrzanego do 200 C , piekłam mięso około 3 minut . Czas pieczenia zależy głównie od grubości Waszych kawałków , moje miały około 3 mm " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style
Ogrodnik w podróżytego specjalny stary żeliwny rondel z pokrywką,ciężki strasznie,ale jak upiekę w nim mięsa-to rozpływa się w ustach.... lubicie szynkę z odrobiną tłuszczyku?Ja bardzo.... zawsze piekę większy kawał mięsa i najpierw mam obiad a potem jak wystygnie to kroję cieniutko na kanapki SKŁADNIKI: szynka wiejska(z tłuszczykiem)ok 1,5kg na marynatę: sól pieprz, 70 ml miodu(...)rozgrzanym do 200 stopni piekarniku,następnie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy temp.do 170 stopni na ok 1 godz,po tym czasie można już jeść,ale ja zawsze nastawiam mięso do pieczenia wcześniej i po upieczeniu przykrywam ponownie pokrywką i zostawiam jeszcze w wyłączonym ale jeszcze gorącym piekarniku na pół godziny lub godzinę, wtedy rozpływa się w ustach,a przez
Swojskie jedzonkopieczemy jeszcze 70 min. Po tym czasie rozcinamy folię i pieczemy schaba do zrumienienie 10-15 min. Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Pozostałym po pieczeniu sosem możemy polać schab po wyłożeniu na talerz, najlepiej pieczone mięsa smakują z ziemniakami i jakąś domową surówką np. colesław
Piekielna Kuchnia Patiupieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą. Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam. Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas. Mięso piekłam we folii. Składniki : około 80 dag mięsa z dzika - szynka płaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso 3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości 1 duże jabłko(...)pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki czosnku Rękaw zawiązałam, zrobiłam kilka malutkich otworów i piekłam około 20 min. w temp. 220*C, dopiekałam przez około 40 min. w temp.180 *C Upieczone mięso zostawiłam w rękawie do dnia następnego. Mięso było
Proste PotrawyUdka z kurczaka w tymianku Nie ma to jak pieczone mięso z kurczaka. Dziś miałam ochotę na kurczaka w tymianku, a że przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu a udka z kurczaka akurat miałam „pod ręką” szybko wcieliłam tą zachciankę w czyn. Na stole stoją już więc(...)minut. W czasie pieczenia polewam udka wytopionym sokiem, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni i staje się chrupka. Aby mieć pewność, że mięso jest już na pewno upieczone, nakłuwam je widelcem. Pieczenie można zakończyć jeżeli wypływający sok nie jest krwisty. SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możekurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku(...)kilka godzin do lodówki. Następnie za pomocą widelca - lekko przedziurawić rękaw i przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlać 1 szklankę wody i naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Piec w 180°C, aż do miękkości schabu (mi to zajęło ponad 1 godzinę). Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia (wierzch schabu powinien lekko się zarumienić). W międzyczasie
UgotowaćGolonka peklowana pieczona w piwie Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości. Składniki: 4 golonki wieprzowe peklowane 1 pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, polewamy delikatnie marynatą i całość zapiekamy przez około 45 minut. Podczas pieczenia mięso polewamy jeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach *** *** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytem