Kurczak po cygańsku to całkiem szybki i z pewnością ciekawy pomysł na wykorzystanie udek kurczaka. Uprzednio podsmażone udka zalewa się mieszanką ketchupu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości
Smaki Na Talerzulekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym serem lub mozarellą. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE Czas przygotowania 40-45 minut Składniki podane do przygotowania dwóch
HealthyCreationsPieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym jest bardzo smaczny. Jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. To zdrowe danie, w którym główne role zagrały
My Chcemy JeśćPiekliście kiedyś kalafiora w całości? Jeżeli nie, to polecam Wam mój dzisiejszy przepis, który jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy
La grande e la piccola cuocaPieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek
Niedzielny kucharzWłożyć na 2 godziny do lodówki, po tym czasie kąski panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą, docisnąć dobrze panierkę do mięsa, układać na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 40 minut aż panierka stanie się chrupiąca. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami. Smacznego
Wanilia i KardamonPieczony kurczak w sosie teriyaki to bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. Gotowy sos teriayki można kupić w sklepie, jednak wystarczy tylko kilka składników
e-PrzepisyKulinarnePieczone pulpeciki z cukinii są prost ą , szybk ą w przygotowaniu i smaczn ą przegryzk ą . Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka
La grande e la piccola cuocaWołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa , która była przygotowana do słoików na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczone roladki to pyszna propozycja i alternatywa dla klasycznych roladek. Do ich przygotowania użyłam schabu, który oprószyłam przyprawami a następnie skryłam w środku świeży
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPieczone ziemniaki wstawiałam już kilka razy, każdy przepis był jednak inny, mniej lub bardziej skomplikowany. Dziś chcę zaprezentować wersję mega prostą, a na dodatek
Dieta moja pasjaPieczona frittata z dynią, z dodatkiem wędzonej szynki, aromatyzowana świeżą szałwią i tymiankiem, to niezwykle smaczne ale również szybkie i proste
La grande e la piccola cuocamusztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Wanilia i Kardamonsmarujemy sosem szparagowym. Na koniec polewamy sosem pomidorowym i wykładamy całe pomidory. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Warto sprawdzić podczas pieczenia czy mięso jest dostatecznie miękkie, gdyż czas pieczenia może wahać się zależnie od użytego kawałka. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyosobiście w dzieciństwie nigdy nie lubiłam. Składniki na: Krokiety z mięsem około 300g mięsa – ja wykorzystałam pieczonego indyka, mogą to być tzw. resztki z jakichkolwiek pieczeni lub gotowanego mięsa jedna […] The post Krokiety z mięsem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekśmietana się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz
królestwo garówPieczona pierś z kurczaka Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku Kamis- grill ziołowy Kamis- zioła do drobiu Przygotowanie: Pierś oczyścić, natrzeć czosnkiem i
The Sweet DamselPieczeń pyszna, a zdjęcie i przepis z tamtego roku, ale dodaję tutaj, może ktoś będzie miał ochotę na jej przygotowanie. Ja jutro zabiorę się za jej pieczenie. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 1 sucha bułka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka lubczyku, 6 jajek, 1 łyżka soli, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Bułkę(...)wystudź i obierz ze skorupek. Do mięsa mielonego wbij 2 surowe jajka, dodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj wzdłuż brytfanki jedno za drugim i dociśnij. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Mięso wyrównaj zwilżoną olejem dłonią i piecz przez
Moniki Smakołykilodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam na blaszkę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Górę mięsa zakryłam luźno położonym papierem do pieczenia, na 10 minut przed końcem usunęłam wierzchni papier
ClauditteMissCookingjagnięcinę. Smażyć, aż zbrązowieje, około 3 minut z każdej strony. Wstawić patelnię z mięsem do piekarnika (lub blaszkę z przełożonym na nią mięsem ) i piec jeszcze ok około 10 minut - mięso średnio wysmażone. Przełożyć kotleciki na talerz, przykryć i niech odpoczną 5 minut. Podawać! Smacznego
Stare Garyugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy(...)zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy. Na moim blogu znajdziecie prosty KONKURS
Z Majeczką w kuchniOstatnio zostało nam trochę mięsa i kości z pieczonego kurczaka. Do tego sporo sosu(...)pieczeni. Większość wyrzuca takie pyszności. My reanimujemy tworząc kolejne, bardzo smaczne danie. Jeśli nie macie teraz pomysłu, co zrobić z resztek, to zamroźcie. Składniki kości i mięso z kurczaka pieczonego 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki bulionu warzywnego 330 ml soku pomidorowego cukier sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości
R'n'G Kitchensię zaczęło :) Jako, że zbytnio nie mam zaufania do mięsa mielonego w restauracjach, a uwielbiam sajgonki, postanowiłam zrobić je sama, a potem wpadłam na pomysł by zrobić je na nieco inny sposób, czyli w panierce. I wyszedł mi taki szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz(...)ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy maszynką do mięsa, a następnie dodajemy jajko, sól i pieprz. Całość dobrze mieszamy. Zamaczamy pojedynczo płatki ryżowe w talerzu z niewielką ilością wody, po czym przekładamy
Smakowy Rajpół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) Przygotowanie: Mięso posolić. Jałowiec i tymianek rozetrzeć w moździerzu z dodatkiem łyżki oleju. Posmarować mięso, najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki aby przeszło ziołowym aromatem ;) Piec w żaroodpornym naczyniu(...)brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić
głodny alergikChrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole. Składniki: 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka Ćwiartka cytryny 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Kilka gałązek świeżego rozmarynu(...)Włożyć wszystko do środka kurczaka , dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą. Marynować całą noc w lodówce. Następnego dnia oprószyć lekko pieprzem, piec 1,5 godziny w temp 180*c Na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć aby lekko przyrumienić skórkę. Podawać po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamonwstaw żeberka w przykryty naczyniu żaroodpornym, piecz około 30 minut. Po tym czasie zredukuj temperaturę do 170 stopni i dalej piecz pod przykryciem. Dobrze byłoby kilkakrotnie obracać mięso w czasie pieczenia i polewać marynatą z dna naczynia. JEŚLI MASZ MOŻLIWOŚĆ rozpal grilla i prawie gotowe żeberka połóż na ruszcie na około 20 minut. Jeśli nie masz grilla połóż mięso
Kuchnia bezglutenowa Loliveto co do częstotliwości kulinarnych nowinek i złożyła wniosek o schabowego. Takiego zwykłego. Bitego. W panierce. Krwawi moje spragnione kulinarnych eksperymentów serce;) Plasterem okazała się pieczeń, którą z zakupionego schabowego kawałka, po wyporcjowaniu na kotlety udało się uratować. A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym(...)zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane żaroodporne naczynie mięso podlawając przed zamknięciem wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę. Mięso ma piękny, aromatyczny zapach i wyśmienicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasól, pieprz ziołowy masło do smażenia 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju+ olej do smażenia łyżeczka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie) Wykonanie: Dzień przed pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę(...)wrzenia ciągle mieszając. Zagęszczenie sosu to już kwestia gustu, ja preferuję gęstsze sosy. Ten sos ma to do siebie, że w trakcie pieczenia powstanie woda i sos będzie jeszcze rzadszy niż po ugotowaniu. Mięso: Polędwiczkę można upiec w całości lub zapleść w warkocz, jak widać na zdjęciu. Gdy chcemy zrobić warkocz musimy rozciąć mięso na 3 części, pozostawiając około
Czerwona Porzeczkaprzepis dla 4 osób: 2 podwójne piersi kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku Kilka listków świeżej bazylii 4 liście laurowe Pieprz, sól do smaku 1 łyżka oleju Rękaw do pieczenia Sposób wykonania: Mięso umyć, nasmarować olejem, natrzeć solą, pieprzem i włożyć do foliowego rękawa. Przed zamknięciem rękawa posypać piersi suszonym majerankiem, pokrojoną bazylią i na wierzch położyć liście laurowe. Rękaw(...)mięsem zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeżeli mięso jest mrożone to pieczemy 1 godzinę 35 minut, jeżeli świeże, 1 godzinę 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika mięso jeszcze trzymać w środku piekarnika ok 15 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieprzywilej, że jestem w posiadaniu mięsa króliczego z własnej hodowli. Mięso dietetyczne, delikatne i bardzo proste w przyrządzeniu. Nie używam do pieczenia dużo przypraw, aby nie zabić smaku samego mięsa. Składniki: -jeden cały królik -olej -10 dag masła -dwa ząbki czosnku -tymianek lub cząber -sól Wypatroszonego królika dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Natrzeć solą, obsypać ziołami. Ułożyć w żaroodpornym(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.1,5 godziny. Następnie odkryć, polać wytworzonym sosem, na wierzchu mięsa ułożyć plastry masła, dolać trochę gorącej, przegotowanej wody i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia mięsa. Upieczonego królika podzielić na porcje. Mięso królika najlepiej spożywać bardzo gorące, letnie już tak dobrze nie smakuje. Do mięsa podałam pure ziemniaczane, mizerię i sałatkę
Kulinarne przemyslenia