mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:110/1172)

Pieczone podudzia z kurczaka w jogurtowej marynacie – mundialowa przekąska 113

kibicowania przed telewizorem lub z przyjaciółmi w Pubie. Lubimy oglądać zmagania naszych zawodników przy kuflu zimnego piwa i półmisku pieczonych udek i podudzi z kurczaka . Mięso wcześniej marynujemy i wkładamy do pieczenia przed rozgrywkami, aby potem, spokojnie kibicować ulubionej drużynie. Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu 10 podudzi z kurczaka 2 łyżki mieszanki przypraw do kurczaka 2 łyżki suszonego, mielonego(...)nieco obciekło. Podudzia obtaczamy w panierce i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. Po około 20 minutach smarujemy mięso z obu obu stron olejem. Pieczemy 40-45 minut, aż panierka będzie złota. Smacznego

Kasia i jej kobiecy świat
Wolno pieczona karkówka 195

Wolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony  Mniam Mniam składniki 1 i 1/2 kg chudej karkówki 3 czubate łyżki soli 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu przygotowanie Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać(...)Mięso położyć na kratce (pod nią ustawić puste naczynie) i piec w tej temperaturze 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i trzymać w niej mięso przez 2,5-3,5 godziny. Pieczeń będzie gotowa, jeśli po nakłuciu będzie wypływać z niej klarowny płyn, a szpikulec będzie łatwo w nią wchodzić ( temperatura upieczonej wieprzowiny powinna wynosić

Stare Gary
Pieczeń ze śliwkami i pak choi na kanapki 147

solą i pieprzem. Wyłożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ubić mięso i uformować w prostopadłościan (na połowę keksówki). Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. ----------- Podobne: Pieczeń mielonka z fasoli Pieczeń z ciecierzycy i dyni Pieczona szynka

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka/schab/szynka pieczone w czerwonym winie 138

talarki, posypać majerankiem, listkiem laurowym i wstawić do lodówki na 2 godziny (czas można odrobinę skrócić).   Po tym czasie mięso (z cebulą) przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1/2 porcji wina i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec minimum 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem). Po 30 minutach podlać resztą wina. (Aby mięso dobrze się kroiło - po ostygnięciu należy

Di gotuje
Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 147

Pieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka(...)minut. W czasie pieczenia, należy ze dwa razy mięso polać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjmujemy, pozostawiamy do wystudzenia i odkładamy zakrytą na noc do lodówki. Podajemy na zimno, pokrojoną w plastry. Tak upieczoną pieczeń można też zaserwować na ciepło, na obiad z ulubionym dodatkiem. Przepis na ,,Pieczoną cielęcinę w sosie własnym z kluskami śląskimi” znajdziecie również na blogu. Artykuł

Kierunekuchnia
Przepiórki pieczone w białym winie 129

Przepiórki pieczone w białym winie Przepiórki , to genialne mięso , naprawdę nadzwyczajne w smaku , a do tego dietetyczne i zdrowe . Moja mini hodowla , co jakiś czas dostarcza nam spore ilości , tego przysmaku . Przepiórki , łatwo się hoduje , jeszcze lepiej się je skubie i przyrządza . Nie wymagają ,żadnych specjalnych warunków , ani zabiegów . Miłe , przyjacielskie ptaszki , które mega szybko rosną . Hodowla przydomowa(...)wierzchu każdej, kładziemy dość gruby, plaster masła , szczelnie zamykamy pokrywką . Dusimy , pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie , zlewamy z brytfanki powstały w trakcie pieczenia wywar , do rondelka , a przepiórki pozostawiamy w niej , wkładając z powrotem do gorącego piekarnika . Już nie pieczemy , tylko trzymamy w cieple . Wywar w rondelku , stawiamy na gazie , doprawiamy

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony w rękawie z figami 103

dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowanego najlepiej wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale w ostateczności, gdy zależy nam na czasie - ten etap można pominąć. Następnie mięso z figami umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do miękkości w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, aby skórka nabrała rumianego koloru

Di gotuje
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 127

pieczenia gęsiny. W końcu się odważyłam. Wybrałam gęsią pierś, do której przyrządziłam gruszkowy kompot. Była to spora sztuka mięsa, ale po upieczeniu znacznie się skurczyła. Nic dziwnego, mięso gęsi jest tłuste. Piekłam gęś w marynacie. Mięso wyszło bardzo mięciutkie. Niewątpliwie przyczynił się do tego wytopiony tłuszcz ze skórki. Confit z gęsi jest wspaniały. Gęś marynowana w czerwonym winie i porzeczkowym(...)gęsią pokrywką lub aluminiową folią i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz gęś jeszcze przez 45 minut. Skórka powinna być wypieczona i chrupiąca. Upieczone mięso wyjmij z naczynia i owiń aluminiową folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni

codojedzenia
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 143

wygrzanego do 200 C piekarnika , zmniejszamy po 5 minutach temperaturę do 170 C i pieczemy około 1,5 godziny , w zależności od wielkości kawałka mięsa , a także od piekarnika , bo każdy nieco inaczej piecze . Pieczemy z termoobiegiem , włączona góra i dół . Warto co jakiś czas podglądać , czy skórka zbytnio się nie przypieka , gdyż dodatek miodu, powoduje jej szybsze brązowienie , wtedy

Ogrodnik w podróży
Kurczak marynowany w solance. 124

cebuli, ani czosnku. I taka najprostsza wersja też jest bardzo dobra. Tym razem postanowiłam nieco wzbogacić mięso o lubiane przeze mnie aromaty. Podawałam z pieczonymi ziemniakami oraz marchewką, które siedziały w piecu równocześnie z mięsem, ale w osobnym naczyniu. Można całość przygotować równie dobrze w jednym. U mnie zadecydowały względy praktyczne. Polecam. Składniki: kurczak (u mnie(...)należy dokładnie posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 1 godz. (w zależności od wagi kurczaka, na każde pół kilograma wypada ok 20 minut pieczenia). Po upieczeniu pozwolić odpocząć mięsu przez 15-20 minut

zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym 110

autorski (mój). Jeśli nie macie pomysłu, ani chęci na wymyślny obiad - skuście się na zaprezentowany przepis. Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka(...)sosu czosnkowego Ponadto: masło do wysmarowania formy Kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie natrzeć przyprawami. Następnie mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. (Każda część kurczaka powinna leżeć obok siebie. Nie kłaść ich jedna na drugą.) Całość zalać sosem czosnkowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60-80 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie kurczaka można polewać sosem z formy/naczynia

Di gotuje
Królik gajowego według Badylarki 153

przekręcić. Mięso ponownie przekręcić. Dorzucić do niego główkę czosnku przekrojoną w poprzek (nie obierać czosnku!). Mięso przykryć i wstawić do piekarnika, który należy włączyć na 200 stopni C. Piec 45 minut. Mięso przekręcić i dorzucić do naczynia grzyby - rydze w całości, a kapelusze prawdziwków pokrojone w ćwiartki. Grzyby posypać solą. Naczynie wstawić do piekarnika i piec kolejne 50 minut(...)temperaturze 180 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, by mięso się zarumieniło. Jeśli macie większą lub mniejszą tuszę czas może być dłuższy lub krótszy. Mięso jest upieczone, gdy stanie się miękkie i samo będzie odchodzić od kości. Do tak przygotowanego królika świetnie pasują różne surówki. O tej porze roku polecam surówkę z fenkułu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pulpeciki ze szpinakiem i ricottą (Polpettine al forno con spinaci e ricotta) 136

Pieczone pulpeciki ze szpinakiem są prost ą , szybk ą  w przygotowaniu i bardzo smaczn ą  przegryzk ą . Chrupiąca i rumiana panierka kryje

La grande e la piccola cuoca
Pieczony omlet z brokułem i ziemniakami 90

Pieczone omlety to jeden z moich ulubionych tak zwanych 'kryzysowych obiadów'. Ratują mnie kiedy brak pomysłu lub czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego. 

HealthyCreations
Kurczak po cygańsku 599

Kurczak po cygańsku to całkiem szybki i z pewnością ciekawy pomysł na wykorzystanie udek kurczaka. Uprzednio podsmażone udka zalewa się mieszanką ketchupu, powideł śliwkowych, niewielkiej ilości

Smaki Na Talerzu