jedne z moich ulubionych klopsików. Inspirowane są greckimi keftedes – małymi kotlecikami z mięsa wołowego, które mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego(...)masła 1/3 – 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli
Poezja smakuCytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut(...)czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć pokrojoną cytrynę, szczelnie owinąć folią i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 160 st C, piec tak długo aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to ok 2 godzin, ale warto zacząć sprawdzać po godzinie. Upieczone, wyjęte z piekarnika mięso, odstawić na ok 10 minut, Posypać pietruszką. Podawać
Stare GaryPrzepis autorski (mój). Prosta i szyba wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu - z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne, soczyste i mięciutkie... Możecie je doprawić na własny smak. Polecam! 1 kg boczku wieprzowego 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: (mogą być wg gustu) 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej
Di gotujemarynacie i przekładamy do formy do zapiekania. Podlewamy wodą, tak aby dno było nią pokryte. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jakiś czas udka polewamy powstałym sosem. Jeśli wyparuje , mięso co jakiś czas podlewamy wodą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.upiecze. Bataty skrop oliwą, posyp solą, ułóż na arkuszu papieru do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości - ok. 45-60 minut. W międzyczasie przygotuj farsz. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, paprykę i papryczkę chilli przez 5 minut. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas mieszając, aż zmieni kolor. Dodaj czosnek i smaż minutę. dodaj wędzoną paprykę(...)piekarnika na chwilę wyjmij naczynie do zapiekania. Odsuń ziemniaki na boki, na środek wlej sos. Do sosu włóż piersi z kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 - 25 minut, aż mięso i ziemniaki będą upieczone, a mozzarella roztopiona. Podawaj posypane listkami bazylii. Niedziela - Pomidorowe risotto z serkiem wiejskim i sosem bazyliowym Kolejny przepis, który przetestowałam z książki "Gotuj
Chilli Czosnek i Oliwapolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach
U Fiolkipolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach
Fiolka w kuchniSuszone mięso i ryby dla psa: ok. 30 wędzonych szprotek 200 g piersi z kurczaka 200 g mięsa z udek kurczaka 250 g wątroby indyczej papier do pieczenia patyczki do szaszłyków Mięso, którego używacie powinno pochodzić z zaufanej hodowli i być jak najbardziej chude. Tłuszcz po suszeniu jest niesmaczny. Piersi z kurczaka użyłam do suszenia podłużnych kawałków i owinięcia szprotek(...)myjemy i kroimy na mniejsze i cieńsze kawałki. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbywamy się tłuszczu i kroimy na mniejsze kawałki. Na blaszkach rozkładamy papier do pieczenia, a następnie rozkładamy na nich pokrojone mięso i wątróbkę. Każdą szprotkę owijamy jednym cienkim kawałkiem kurczaka i układamy na papierze do pieczenia. Pierś z kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Możecie przełamać
Cooking MonsterMoże rolada z polędwiczki, nadziana czosnkiem niedźwiedzim, strąkami cukrowego groszku, serem i suszonymi pomidorami? Polędwiczka wieprzowa to delikatne i soczyste mięso, które świetnie nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia. Lubię, gdy mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne. Rolada z niej p yszna jest na ciepło (np. polana sosem, podawana z ziemniaczkami lub selerowym pure), a po wystygnięciu świetnie się nadaje(...)położyć roladę, końce boczku zawinąć, okręcić nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać olej, roladę zrumienić z każdej strony. Włożyć do rękawa foliowego, polać olejem z patelni, rękaw zawiązać. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 90 minut w temp. 120stC. Po upieczeniu roladę pozostawić na kilka minut, następnie kroić ostrym nożem w plastry. Pysznie smakuję z dressingiem z liści rzodkiewki, rukoli
Obiad gotowyziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki(...)mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy z nich
bastalenalodówki. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do rękawa do pieczenia, na wierzch możemy jeszcze dołożyć żurawiny. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 180C-190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia. Sos, który się wytopił możemy przełożyć do rondelka, podlać wodą, przyprawić i dołożyć śmietany z mąką aby go zagęścić
Apetyczna babeczkawielkanocnych stołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy(...)rozgrzanej patelni. Paprykę również kroimy w kostkę i smażymy na osobnej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem z jajkiem. Mięso myjemy, nakłuwamy w dwóch miejscach, posypujemy przyprawami i wkładamy warzywa. Związujemy sznurkiem, Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 2 godz. w 180 stopniach. Smacznego
Podróż w kulinariabardzo, bo obiad przyrządza się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w żeliwnym garnku, wstawić do piekarnika na 5 godzin i gotowe. Łatwiej chyba być nie może! Mięso po tak wolnym pieczeniu jest bardzo miękkie i wystarczy je rozerwać widelcem wzdłuż włókien. Do tego przepisu użyłam pięknej, lekko przerośniętej ekologicznej karkówki i gotowego sosu z miodem i chipotle. Wybrałam wersję umiarkowanie(...)obłóż nimi mięso w garnku. Całość polej równomiernie sosem. Nastaw piekarnik na 125ºC. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika na około 5 godzin. Moje mięso było w dwóch kawałkach, więc piekło się 4,5 godziny. Wyjmij mięso na deskę do krojenia i podziel widelcem wzdłuż włókien. Sos zmiksuj. Mięso polane sosem można podać w bułce z roszponką, czerwoną cebulą
codojedzeniafolię spożywczą na 24 godziny, odkładamy do lodówki. Zamarynowany karczek przekładamy do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 180C-190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia
Apetyczna babeczkaaromatyczne i wilgotne. Jak wiemy schab to rodzaj mięsa, które szybko robi się suche i nie zbyt smaczne ale dzięki pieczeniu w rękawie, zachowuje ono swoją wilgotność a aromat majeranku i czosnku przechodzi przez całe Nasze mięso. Przepis na pieczony schab w majeranu jest bardzo łatwy w wykonaniu, a gdy już podasz go swoim domownikom lub gościom, na pewno(...)mięso odstawiamy na ok 2-3h, żeby przeszło aromatem czosnku i majeranku. Po tym czasie przekładamy schab do rękawa foliowego i zawiązujemy go z dwóch stron aby nie uciekał z niego aromat i wilgoć. Całość wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy nastawimy temperaturę na 180-190°C, pieczemy ok 1,5h, aż wierzch Naszego schabu się zarumieni. Pieczony
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii