mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:117/1172)

Schab pieczony z marchewką i ziemniakami 248

Prosty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chętnie wykorzystasz(...)piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200 o C, następnie 25 minut w temperaturze 180 o C. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180 o C i na koniec 10 minut w temperaturze 220 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat

Świat Smaku
SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA 140

rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować przyprawy z obu stron. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, na wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku, cząbru i rozmaryn. Rękaw zamknąć z obu stron i wstawić całość na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piec 40 minut(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru. Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa i odłożyć na deskę, żeby "odpoczęło

Kuchnia w opałach
Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami 838

który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. Zachęcam Was do przygotowania takiego kurczaka, ponieważ jest niesamowicie smaczny i ma nietuzinkową formę podania 😋 Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 duży kurczak(...)szklanki piwa. Do naczynia żaroodpornego wstawić butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć, odkroić z niej końcówki, przekroić

Ugotować
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina 140

Taki pyszne danie możemy także przygotować sobie sami w domu. Zobaczcie jakie to proste! A może przyda się Wam do sylwestrowego menu ? Zapraszam po przepis. Pulled pork,  długo pieczona wieprzowina Czas przygotowania: ok. 16 godzin Składniki: 2 - 2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej Solanka: ok. 1 - 1,5  litra wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Marynata(...)wycieramy je papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza przez 8-9 godzin. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i dajemy mięsu odpocząć przez 60 minut. Po tym czasie mięso rozrywamy dwoma widelcami. Podajemy z dodatkiem warzyw w formie gorącej kanapki lub zawinięte

Kulinarne przygody Gatity
NALEŚNIKI FASZEROWANE PIECZONYMI UDKAMI 131

Pyszne faszerowane naleśniki , mięsem z pieczonych udek. Idealne danie dla każdego  z sosem tzatziki . Polecam i Smacznego,  SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK :   Naleśniki 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody gazowanej Sól pieprz do smaku 2 łyżki oleju Mięso 6 udek z kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka czerwonej papryki(...)smaku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:  Z podanych składników przygotowujemy naleśniki. Odstawiamy na bok.  Następnie przygotowujemy mięso.  Udka z kurczaka (mogą być pałki) myjemy,przekładamy do woreczka lub rękawa do pieczenia a następnie dodajemy przyprawy.Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez ok 70 minut.  Następnie obieram z kości i skóry drobno kroimy

Gotowanie Patki
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 149

blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa) aż będą złote i chrupiące. W połowie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Skrzydełka z boczkiem i owocami jałowca 193

cebulę pokrojoną w ósemki i przełożyć ją do skrzydełek. Całość obłożyć cienkimi plastrami boczku oraz ząbkami czosnku (nie obranymi). Wszystko razem  zalać winem (wodą). Piec około 45 minut w 180 stopniach (po nakłuciu mięsa powinien wypływać przeźroczysty sok, czosnek ma być mięciutki a boczek chrupiący

Di gotuje
Grzybki i wołowina 211

marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem

Sajkofanka smaku
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 199

Mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje(...)jakiś kwaśny składnik, np. odrobina soku z cytryny. Kolejną istotną kwestią jest sam sposób przyrządzania piersi z kurczaka, który zagwarantuje, że wszystkie cenne soki pozostaną wewnątrz. Zanim zaczniemy mięso dusić, piec czy smażyć, musimy wstępnie poddać je działaniu wysokiej temperatury. Spowoduje ona ścięcie białka, przez co wilgoć zamknięta w mięsie nie będzie miała „drogi ucieczki”. Później rzecz jasna zmniejszamy ogień

CookMag
Kura pod cegłą, czyli jak szybko upiec kurczaka 185

wyciągnij go jednak z piekarnika i nakłuj mięso na udach. Jeśli z nacięć wypłynie przezroczysty sos, kurczak jest gotowy. Jeśli nie, wstaw go jeszcze na 5 minut do pieca. Wyjmij kurczaka z pieca i odstaw na 15 minut, żeby odpoczął, a soki równomiernie rozłożyły się w pieczystym. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na pieczonego kurczaka? Koniecznie sprawdź hit na blogu

Niedzielny kucharz
Kaczka z jabłkami II 122

sobie na kaczkę z jabłkami. Zamarynowałam ją nieco inaczej niż zwykle i chyba w tym wydaniu smakuje mi najbardziej. Pysznie skruszałe i pachnące ziołami mięso rozpływa się w ustach – czego chcieć więcej?!. Pod koniec pieczenia dodałam kilka jabłek z marynaty – klik zapieczone razem z kaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej Szara Reneta(...)pokroić na cząstki, wymieszać z majerankiem. Kaczkę natrzeć od środka i po wierzchu marynatą i nadziać uprzednio przygotowanymi jabłkami. Odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby mięso skruszało. Piec w temp.180 st. przez tyle czasu ile waży kaczka. Moja miała prawie 3 kg więc piekłam 3 godz. Na kwadrans przed wyjęciem dołożyłam garść żurawiny i kilka jabłek

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 170

skutkowało mocno pieniącym się złocistym trunkiem. Zdarzyło mi się wielokrotnie sypanie i ćwierć kilograma soli do butelki, która zostawała totalnie niewzruszona.   Jakie są plusy takiego postępowania z mięsem? Stojący kurczak piecze się równomiernie. Tłuszcz z mięsa ścieka do naczynia pod spodem, skórka jest chrupiąca i wypieczona jak chipsy, mięso zostaje kruche i wilgotne. Butelka ma jednak kilka(...)przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia. Wlewam do niej odlane z puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy

Karo in the Kitchen
Kurczak po hiszpańsku. 1358

czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną tłuszczu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. W tym czasie przygotować sos (zajmie(...)Paprykę i cebulę pokroić (ale nie za drobno), czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć wraz z przyprawami do naczynia z pomidorami. Całość musi być dość pikantna, gdyż podczas pieczenia z mięsa wydzielą się soki i nieco sos straci na wyrazistości.  Sos wylać na mięso i zapiekać całość tak długo by mięso było miękkie - około 60 minut, jednak najlepiej sprawdzić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet z królika z dodatkiem groszku 152

wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pasztet studzimy. Smacznego

kgwjanczewo
Szynka z rękawa 2w1 240

szynka tzw. ‘kulka’ – jest wszędzie. Kupcie zgrabną kulkę, wypłuczcie ją w chłodnej wodzie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Oczyśćcie ją z błonek, zbędnych skrawków tłuszczu, ścięgien.   Mięso dobrze jest ściśle związać do pieczenia – będzie się łatwiej kroić i równo się upiecze. Zróbcie to bawełnianą nicią wędliniarską lub kordonkiem. Ważne, żeby była to czysta bawełna, bez żadnych sztucznych domieszek – podczas pieczenia(...)Jeśli chcecie ją marynować długo – zamknijcie ją w szczelnym pojemniku i umieśćcie w lodówce.   Ja zawsze robię ją w specjalnym rękawie do pieczeniapieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania