mielony - 2500 przepisów (strona:124/167)

Pojemniki Sistema Microwave 210

np.jakąś zupkę , bigos itp. w talerzu czy kubku zamrozić..i w każdej chwili możemy ją odgrzać w mikrofalówce...Pojemnik  możemy również wykorzystać do odmrażania np.mięsa mielonego.   Pojemnik -parowar  jest przystosowany do gotowania na parze..ja jak na razie "parowałam" klopsiki [ przepis wkrótce na blogu]..i jestem bardzo zadowolona.. Z czystym

Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową! 152

Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy 1/4 i zostawiamy w misce. Pozostałe ciasto wkładamy do formy (wysmarowanej margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy

Emcia Pichci
Chili con carne 296

Składniki na dwie porcje. Chili con carne po mojemu :) Składniki: 1 woreczek ryżu 200 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli fioletowej 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koperku (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili w proszku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni

Emcia Pichci
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 201

regionu, ich receptura jest nieco inna. Gnocchi alla Romanapochodząca z regionu Lacjum, którego stolicą  jest Rzym. Charakteryzują się tym, że robi się je z  semoliny, czyli grubo mielonej mąki z pszenicy durum. Semoline możemy ewentualnie zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą

Mania Gotowania
Papryka faszerowana 2200

farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania

Czerwona Porzeczka
Letnia sałatka z nektarynkami! KOLACJA FIT! 335

bazylii dressing do sałatki: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody - różowa sól himalajska - pieprz mielony kolorowy- świeży Owoce i warzywa kroimy w grubszą kostkę, sałatę myjemy. Składniki mieszamy ze sobą. Polewamy dressingiem! SMACZNEGO!!! POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO POLUBIENIA MOJEJ STRONY

SMYKWKUCHNI
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 380

dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli. Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych. JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY

OstryKęs
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 431

ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki

OstryKęs
Rozgrzewający gulasz 1427

jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę

Ratunku obiad
Zapiekanka ziemniaczana 807

ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy

Ratunku obiad
Rybka po grecku 218

była to mrożona tilapia i sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę 1 małego selera (lub pół dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy

Ratunku obiad
Coś jakby leczo 275

dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy

Ratunku obiad
Bułeczki z suszonymi pomidorami 203

trochę do posmarowania miski oraz bułeczek 5 mięsistych suszonych pomidorów z oliwy 10 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii i tymianku oraz słodkiej mielonej papryki Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i niemal identyczne, jak przygotowanie ich słodkiej wersji z rodzynkami. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy

Ratunku obiad
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 223

tartego sera (ja użyłam parmezanu) + trochę do posypania każdej porcji 1 średnią cebulę 60-70 dag świeżych grzybów (ja użyłam podgrzybków oraz prawdziwków) przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku ok. 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej oliwy ze skórką cytrynową) Grzyby oczyszczamy i dokładnie opłukujemy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki

Ratunku obiad
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 265

ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu i nacinamy z dwóch przeciwnych stron

Ratunku obiad