mielony - 2500 przepisów (strona:120/167)

Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 241

liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo:  ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 186

porcje): 300g wołowiny 1 czerwona cebula 400ml mleka kokosowego 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 2 strąki kardamonu 2 kory cynamonu 50 ml oleju, najlepiej arachidowego 2 łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy 1 trawa cytrynowa 2 liście laurowe 2 liście curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula

Tajskie smaki
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 327

cukier lub miód, dokładnie mieszamy i karmelizujemy całość ok. 5 min, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliło. 3. PAPRYKA SŁODKA (1 min): Do rondelka dorzucamy paprykę słodką mieloną, mieszamy i smażymy ok. 1 min, tak aby papryka lekko się przysmażyła, ale też nie przypaliła. 4. CZOSNEK (30 sek): dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy

Nerds Kitchen
Ostre serduszka 196

zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili,   2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii,   szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże

Moniki Smakołyki
Kurczak żółto – czosnkowy 190

Składniki: 4 filety z kurczaka, 12 ząbków czosnku, 2 pomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3  łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę

Moniki Smakołyki
Słodkie gruszki z słoną nutą 189

słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki
Sałatka z ognistym łososiem 421

roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny,  3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny,  1 łyżeczka musztardy. Przygotowanie: Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy

Moniki Smakołyki
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 264

jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:    W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka

Moniki Smakołyki
Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej 268

ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać  Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku  Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić  "zatrzepkę" z mąki w małej ilości

Proste Potrawy
Żeberka smażone w własnym sosie 181

końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka do wrzątku z przyprawami Cebulę dodać pod koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki

Proste Potrawy
Babka czekoladowo - migdałowa 296

babeczkę z najlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :)Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka

Proste Potrawy
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 231

więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy

Proste Potrawy
Udka kurczaka w marynacie z miodem 382

Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon 4 ząbki czosnku płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki olej, woda Przygotowanie: W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać

Proste Potrawy
Golonka w piwie 189

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt

Proste Potrawy
Schab Pani Jadzi 167

gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru pół łyżki pieprzu mielonego czarnegoPrzyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka razy, tak aby mięso było obtoczone w przyprawach

Praktyczna pl