mielony - 2500 przepisów (strona:129/167)

Pierogi z kapustą i grzybami 430

godzin, następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy w wodzie do wystudzenia. Gdy grzyby ostygną – przecedzamy je, a wodę z gotowania zostawiamy. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Kiszoną kapustę wypłukujemy (aby nie była za bardzo kwaśna), zalewamy wywarem z grzybów (ewentualnie dolewamy jeszcze trochę świeżej wody, aby przykryć kapustę), dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy, aż zmięknie. W międzyczasie

MyCookBook.pl
Prosta zapiekanka makaronowa 189

dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem. składniki: 500 g makaronu, u mnie chifferi rigati Malma 100 g sera cheddar 50 g sera pecorino garść posiekanej natki pietruszki ewentualnie ser do posypania

Monia miesza i gotuje
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 206

miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi z kaszą, podsmażane 172

patelnię wrzucić kaszę z suszonymi grzybami i jeszcze chwilkę podsmażyć. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie

Kuchnia Pokoleń
WASA I PYSZNE PRODUKTY DLA KAŻDEGO 183

jeść samo lub z ulubionym serkiem, sałatką czy wędliną.  Na przystawkę np.do dipów czy sosów idealnie sprawdzi się Ekstra cienkie Krakersy Z Solą Morską.  A jeśli będziemy mieli ochotę na śniadanie z nutą cynamonu bez problemu możemy sięgnąć po Okrągłe Pszenne Chrupkie Pieczywo Z Cynamonem, które z dodatkiem świeżych owoców smakuje obłędnie. Zapraszam do spróbowania. Warto :) Poniżej przedstawiam

Gotowanie Patki
Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem 153

Dzisiaj chciaam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś

Polska Zupa
Świąteczne smoothi z jabłkiem 173

łyżeczka cynamonu  1 malutka łyżeczka imbiru  Wykonanie   Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych , następnie przekładamy do blendera , dodajemy cynamon , imbir , mleko sojowe i mielimy bardzo dokładnie , kiedy mamy nasz koktajl dobrze zmielony , przelewamy do wysokiej szklanki i gotowy do podania

Mój Smak
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 173

pudru - 200 g orzechów laskowych - masło do wysmarowania tortownicy - mąka do obsypania tortownicy Na początek odważamy 50 g orzechów i kroimy je na średnie kawałeczki, a pozostałe 150 g mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.  Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona

I tu będę miała takie te
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 186

niemożność kupienia czegokolwiek. Czasem myślę, że przez ten ogólny nadmiar wszystkiego, bodźców i rzeczy nasze dzieci są uboższe, choćby o radość, jaką dają małe rzeczy. Chciałabym, żeby choć wspomnienia mieli bogate. Na przykład takie dotyczące tradycji rodzinnych. Chociaż poznałam inne przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej

I tu będę miała takie te
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 155

piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i  oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać do innych celów

I tu będę miała takie te
Proteinowe gofry 214

łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jedno jajko i żółtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2minuty aż powstanie gęsta piana dodajemy twaróg, miksujemy płatki, jagody, ostropest mielimy do masy jajecznej dodajemy odżywkę, ostropest, płatki, jagody, proszek do p., odstawiamy masę na kilka minut żeby spęczniała w tym czasie ubijamy jedno białko jajka na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 118

tutaj chodzi. Raczej o balans, o nasz smak. Solimy prawie tyle co nic, dlatego piszemy...DOPRAWIAMY DO SMAKU...i całe szczęście, bo co (?), jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex   Składniki 2 kotlety schabowe p 150 g 200 g makaronu soba 4 dymki 1 cm świeżego imbiru

R'n'G Kitchen
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 209

Komosę znam i cenię od dawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż

Powiedz dietom nie
Lasagne 171

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lazania to zapiekanka z makaronem w kształcie dużych płatów, przełożonych sosem mięsno – pomidorowym oraz beszamelowym. Doskonale nadaje się

Marta Gotuje