Porcja to zaledwie 140kcal, około 15g białka, 20g węglowodanów i śladowe ilości tłuszczu. SKŁADNIKI: 150g jogurtu naturalnego 50g świeżego szpinaku 100g jabłka w skórce z wydrążonymi nasionami imbir mielony PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie wypłukać Jabłko pokroić na kawałki Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki koktajl Jeśli wolisz rzadszą wersję- dodać wody Jeśli nie potrafisz przekonać
peanutbuttermonsterPodsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu
głodny alergikSkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml olej 1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie
głodny alergikBardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). Składniki:1 szklanka mąki jaglanej1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianegookoło 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soliPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe
głodny alergikAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy
głodny alergikcm.Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki. Ugotować warzywa do miękkości. Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę
głodny alergikPrzygotowanie:Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i usmażyć na oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem.Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty:kiszona kapusta surówkowa 0,5 kgdwa jabłkaolej lniany budwigowy 1 łyżkaJabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną
głodny alergikmargaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa)siemię lniane mielone 0,5 szklanki1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka aromat cytrynowy lub otarta skórka
głodny alergikjabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) Składniki: Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy 500 g karob mielony 3 łyżeczki siemię lniane mielonesiemię lniane całe ziarna 2 łyżeczki2 łyżeczki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 0,5 łyżeczki drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy)smarowidło
głodny alergikmrożona 100 g mleko sojowe, ryżowe lub woda 400 ml drożdże instant 1 torebka sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka pestki dyni, słonecznika 1/2 szklanki czarny sezamsiemię lniane mielone 3 łyżki1 łyżka Zamiast czarnego sezamu można użyć łuskanego białego, albo nasion czarnuszki. Przygotowanie:Wyłuskane pestki dyni i słonecznika namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną wodę odlać. Dynię (miąższ
głodny alergikKawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. Wprawdzie tuńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam
głodny alergikkostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki keczupu 1 łyżka mąki 2/3 szklanki śmietany 18% mała garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka mielona i cukier do smaku Przygotowanie: W średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj dynię, pomidory i keczup, po czym przykryj garnek i duś
karmelowyjednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie. Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być z koncentratu) 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny 2 gałązki świeżego
Gorący kąsekKonkretny kawał mięsa!, piękna łopatka w połączeniu z oscypkiem, czosnkiem i białym pieprzem! , jednym słowem MĘSKA RZECZ :). Składniki; 1 kg mielonej łopatki, (można dodać wołowego mięsa ) 25 dag baleronu lub wędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera
Apetyczna babeczkazupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego.Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej ) 4 dag drożdży łyżeczka cukru 1 litr ciepłej wody lub mleka Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek Tłuszcz
Apetyczna babeczka