mielonka - 285 przepisów (strona:8/19)

MIELONKA W SŁOIKU 112

trasę,nie zawsze ma możliwość kupienia dobrej jakości wędliny czy stołowania się w barach.Nie mogę pozwolić by kupował te obrzydliwe konserwy.Wystarczy kawałek mięsa,odrobina chęci i mamy zdrową,pachnącą mielonkę bez zbędnych dodatków. Składniki:   ok 1kg łopatki wieprzowej ok 1kg boczku lub podgardla główka czosnku trochę soli pieprz,papryka ostra lub słodka czubryca czerwona 3/4szkl przegotowanej wody  Mięso(...)lubicie spokojnie można pominąć.Można dowolnie przyprawić masę mięsną wg własnego gustu i smaku.Jednak kto lubi eksperymenty to polecam bo mój mąż stwierdził,że odkąd dodaje czubryce to mielonka jest wyśmienita.Kupuję ją przez internet lub w sklepie ze zdrową żywnością,taką bez konserwantów i sztucznych dodatków.Staramy się po prostu unikać tego co zbędne

Niespełnione zdolności kulinarne
Mielonka tyrolska z szynkowara 175

proste urządzenie jakim jest szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo. Składniki: 1 kg wieprzowiny II klasy 18 gram soli peklowej 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią(...)specjalnym woreczku ( ułatwia wyjęcie z szynkowara )  i wkładamy do szynkowara. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ( można na całą noc ).Po upływie tego czasu parzymy mielonkę w szynkowarze w temp.80-85 o C przez około 1 ½ godziny, z szynkowara usuwamy sprężynę, zamykamy ponownie i schładzamy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika 90

lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok, chociaż szanse na to są znikome. Taka mielonka może nieraz nas uratować gdy pustki

Wiem co jem
Wyrób własny: Domowa Mielonka czyli Mój Luncheon Meat 159

wystudzeniu wstawiam do lodówki na 10-12 h (ja wstawiam na całą noc). Kolejnego dnia wkładam szynkowar na 2 minuty pod strumień gorącej wody, ułatwi to wyjęcie zawartości. Wyjmuję mielonkę i kosztuję! Ja osobiście jestem zachwycona smakiem i delikatnością. Luncheon meat ze sklepu nawet się nie umywa do takiego zrobionego w domu. Smacznego

IzaGotuje
Domowa mielonka (słoikowa) 96

Domowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy

Ugotować
Faszerowana bagietka 310

stole, nie da się ich nie spróbować, ponieważ są kolorowe, ładnie się prezentują, a przede wszystkim smakują! ;) Bardzo fajna alternatywa tradycyjnych kanapek- na każdą imprezę jak znalazł ;) Składniki: 250g mielonki dobrej jakości 2 długie bagietki lub 4 bułki "hot-dogówki" 50g miękkiego masła po połówce papryki czerwonej, zielonej i żółtej sól, pieprz do smaku mleko Ze wszystkich bułek wydrążamy środek(...)jeśli macie długą bagietkę, możecie ją pokroić na mniejsze części. Wydrążony środek z bułki namaczamy w mleku- tak aby był wilgotny, ale żeby nie było widać nadmiaru mleka. Mielonkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy masło oraz namoczoną bułkę i mieszamy razem widelcem lub ręką, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Papryki kroimy w drobną kostkę

Czerwona Porzeczka
Podsumowanie stycznia 168

Minął pierwszy miesiąc Nowego Roku 2014...i postanowiłam robić co miesięczne podsumowanie...[zobaczymy, czy dam radę tak co miesiąc] ..W miesiącu styczniu opublikowałam 42 wpisy..[w

Moje domowe kucharzenie
Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? 188

wiele prostsza w przygotowaniu i nie wymaga „specjalistycznych” urządzeń ;). Domowa konserwa wieprzowa w słoiku wymaga tylko obróbki cieplnej, którą możesz przeprowadzić w piekarniku lub na kuchence. Taka mielonka to świetna wędlina na kanapki, oraz bardzo aromatyczny dodatek np. do sałatek. Kiełbasa w słoiku to domowy produkt, który możesz poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce

Kuchnia Na Wypasie
Kiełbasianka Jak Dawniej – Domowa Kiełbasa w Słoiku 1500

kilka słoików na rodzinne wyjazdy poza miasto. Smaki te przetrwały do dziś, coraz więcej osób powraca do tych smakołyków i przygotowuje domową kiełbasę ze słoika w swoich domach. Mięsna mielonka o cudownym zapachu i smaku z dodatkiem przypraw, pokryta warstwą galarety – sam opis tego przysmaku sprawia, że cieknie nam ślinka. To nic dziwnego, że domowa kiełbasa

Przepiski.pl
Karkówka z szynkowaru 120

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj

Proste-przepisy.pl
Domowa kiełbasa słoikowa 196

Domowa kiełbasa słoikowa Prosty i szybki przepis na niezwykle smaczną domową konserwę. Jest to wędlina przypominająca mielonkę z odrobiną tłuszczu i pyszną naturalną galaretką. Najważniejsze jest to, że kiełbasa słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem   Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego

Blog z Apetytem
Domowa mielonka słoikowa 183

czyli smaczna,pachnąca bez żadnych dodatków,naturalna wędlina na kanapki.  Tak przygotowane słoiki można przechowywać do 3 miesięcy,ale uwierzcie mi kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć. 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku 1 duży ząbek czosnku

Kolorowa kuchnia Elki
Szynkowar – opis i recenzja 205

tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają

Proste-przepisy.pl
Karkówka z szynkowaru 149

Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj

Proste-przepisy.pl
Roladki z ogórka, serka i szynki 35

przystawka była naprawdę bardzo smaczna. Obawiałam się, że marcowe ogórki wszystko zepsują, ale nie było tak źle. Nie oszczędzałam też jakoś szczególnie na szynce, nie kupiłam pierwszej lepszej mielonki. Serek, którego użyłam też był dobrej jakości, polski, z porządnym składem. To wszystko naprawdę fajnie zagrało. W ogóle po zjedzeniu pierwszej sztuki pomyślałam, że chyba zrobię je na najbliższe święta, smakują

Kardamonovy