Wiele tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła
Marder&Marder Manufactureczyli niesamowicie aromatyczne mięsa zamknięte w słoikach :) I doprawione mieszankami przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo ich przyprawy są pyszne, o czym niejeden raz się przekonaliśmy. Zatem dzisiaj mielonka ze słoika. Idealna do smarowania kanapek, smakuje wybornie, subtelnie pokryta warstwą galarety i cieniutką warstwą smalcu. A skoro o PRL-u mowa to opowiem wam coś. To raczej dla nieco starszych czytelników
Marder&Marder ManufactureMieliśmy kilka tygodni przerwy od Dobrej Kiełbasy. Bo, jak być może pamiętacie, jakiś czas temu zakończyliśmy długo trwający cykl poświęcony słoikowym smarowidłom do chleba. Mielonki, pasztety i wszelakie możliwe smarowidła. 10 tygodni was tym raczyliśmy, w każdy poniedziałek. Było warto, bo cykl ten cieszył się wśród was sporym powodzeniem. Zresztą nie ma się co dziwić, bo było to naprawdę smaczne
Marder&Marder ManufactureParę miesięcy temu przez 10 tygodni męczyliśmy was różnymi mielonkami, pasztetami i innymi smarowidłami w słoikach. Całkiem sporym powodzeniem się ten cykl toczył i dlatego postanowiliśmy jeszcze dwa przepisy na te pyszności wrzucić na bloga. Może wam się spodobają i zachcecie zrobić. My polecamy, nam smakowało. Zresztą gdyby nie smakowało to byśmy tutaj tego nie zamieszczali. Dzisiaj zatem kiełbasa czosnkowa
Marder&Marder ManufactureDomowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX BELLA BIS przyprawa gajowego BELLA
Wanilia i Kardamonsól. Wszystko cierpliwie zmiksować np. w malakserze. Mi w pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło prawie-puree ;) Podawać jako samodzielne danie lub część dania głównego. ------------ Podobne: Pieczeń mielonka z fasoli Pulpety cieciorkowo-dyniowe Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Weekendy w domu i ogrodziepieczeniami bywa. Za tym by ją przygotować przemawiają także względy ekonomiczne. Kilogramowy kawałek takiej domowej pieczeni to koszt 11zł a za tę cenę możemy kupić co najwyżej mielonkę z mięsem oddzielonym mechanicznie, przy czym nie wystarczy nam nawet na kilogram. ;-) 1kg mięsa mielonego 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 dużego selera 1 pęczek zielonej pietruszki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez
Szefowa kuchnisporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku. Część masy wyłożyć na jarmuż w keksówce. Na środku ułożyć szlaczek ze śliwek. Wyłożyć resztę masy, mocno docisnąć i wygładzić. Piec ok. godziny w nagrzanym piekarniku. Upieczoną mielonkę odstawić do ostudzenia, a potem wyjąć z formy do góry spodem
Weekendy w domu i ogrodziekawałków mięsa z żurawiną. Mój faworyt wśród pasztetów! Pasztetem tym zachwycała się cała moja rodzina. Przepyszny. * swoja ze słoja - tradycyjna kiełbasa zamknięta w słoju. Na pierwszy rzut oka przypomina mielonkę ze słoika, ale w smaku nie ma porównania. Swoja ze słoja jest pyszna. Plus za zamknięcie tak dobrego smaku w słoiku, dzięki czemu możemy wziąć ją na wycieczkę. Do tego
CookYourselfmoim blogu kilka przepisów na szynki pieczone, wędzone i z szynkowaru. SZYNKA ROLOWANA SZYNKA DROBIOWA Z CZOSNKIEM SZYNKA PEKLOWANA PIECZONA SZYNKA DROBIOWA DOMOWA SZYNECZKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SZYNKI WĘDZONE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyobrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można
Smakowy RajWłaściwie nie wiem czemu kiełbasą słoikową to nazywają - dla mnie to taka słoikowa mielonka raczej. Jak zwał tak zwał, jest dobre i co najważniejsze - składniki znamy! Tym razem wersja kaczo - kurza. Można zrobić z samej kaczki, ja miałam trochę kaczki, trochę kurczaka i taką właśnie mieszankę zrobiłam. Polecam! A jak wolicie wieprza - zajrzyjcie tutaj
Stare GaryKiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało
Kulinarne przygody Gatity