mielonka - 285 przepisów (strona:13/19)

Kiełbasa żywiecka parzona 173

żywiecka. Serdecznie i Was zachęcam do ich wypróbowania. Potem już nie kupicie tej sklepowej 😃. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na domowe wędliny: Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Wędzona słonina, czyli sało Kiełbasa krakowska parzona Kiełbasa myśliwska Wędzona domowa pasztetowa Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska

Kulinarne przygody Gatity
Mielonka z galaretką 241

angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg Materiały pomocnicze  -Szynkowar lub praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć specjalnej praski, która nada kształt mielonce. Wykonanie:  Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól, wodę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jajka faszerowane z rzeżuchą 210

CZAS: 1-30 min   Jajka faszerowane z rzeżuchą 6-7 jajek 1 por 1 natka szczypiorku 20 dag dowolnej szynki lub mielonki (najlepiej w całości) pieprz, kucharek 1 pomidor rzeżucha Jajka zagotować w lekko osolonej wodzie. Delikatnie zdjąć skorupkę i przekroić wzdłuż. Żółtko przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Pora poszatkować i sparzyć na patelni. Szczypiorek poszatkować. Dodać szczypiorek

Gotuję Testuję
Krokiety z farszem z jajek 191

wszystko smakuje jak dawniej . Ja kupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników , krokietów , kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam na 100%. Ze świeżą bułeczką na drugie śniadanie w sobotę, to coś, na co warto czekać

Posadzone i zjedzone
Co Lila jadła w środę? 17 (na wakacjach) 169

młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.  Śniadanie Śniadanie mamy wykupione w hotelu. Dzisiaj akurat nie było żadnych warzyw tylko parówy, kielbacha, pasztet, jakaś szynka mielonka, ser żółty i marmolada. Oprócz tego był jeszcze stolik z różnymi płatkami i mleko czyli większość dla mnie i Lili odpada. Akurat wczoraj kupiliśmy w Lidlu dżem 100 % owoców

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Mielonka z warzywami z szynkowara 192

Bardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda. Moja rodzina uwielbia domowe wędliny. Składniki: 800 gram łopatki wieprzowej 4 łyżki suszonej włoszczyzny 2 łyżeczki pekolsmaczku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki przyprawy Rozkosznej 50 ml. zimnej wody Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Szynka z szynkowaru 170

znika ze stołu. A domowa, samodzielnie zrobiona, rozchodzi się w trymiga! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie w szynkowarze mięsa w kawałku zawsze wymaga dużo mniej pracy niż w przypadku mielonki. I łatwiej go później wyjąć

Proste-przepisy.pl
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 243

przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka mielona z szynkowara 129

Kolejna domowa wędlina. Tym razem zrobiona przy pomocy szynkowara. Może mielonka nie jest bardzo wykwintnym daniem, ale taka zrobiona w domu może być smacznym dodatkiem do kanapek. ok. 1 kg mięsa ( szynki ) 1,5 łyżeczki soli peklowej * ulubione przyprawy ( ja dodałam czosnek ) 2 łyżeczki żelatyny Szynkę pokroić w kostkę i zmielić

Polska Zupa
Golonka z mięsem mielonym z szynkowara 217

Postanowiłam sobie, że zacznę robić kiełbasy. Tu w Anglii nie lubię kupować kiełbas, wszystkie smakują tak samo. Trochę się bałam bo robiłam tak pierwszy raz, ale

Kuchnia Pokoleń
Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki 254

kolejna alternatywa dla sklepowych wędlin,tym razem coś co przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli

Swojskie jedzonko
Przysmak śniadaniowy(mielonka) 296

Przysmak śniadaniowy(mielonka)podejście drugie.Tym razem w szynkowarze okrągłym i z mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze się kroi w grube i cienkie plasterki,nie rozpada się. Przepis Mięsko -mięso chude z łopatki 300 g -mięso tłuściejsze z łopatki 400 g - chudy boczek 500 g Tą porcję zrobiłem w prasce

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 306

tłuszczu PRZYGOTOWANIE KULKI Z KURCZAKA 1. MIĘSO NA KULKI (5 min) Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i drobno siekamy (lub mielimy mięso robotem kuchennym), aby uzyskać konsystencję mielonki. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. PANIEROWANIE KULEK (7 min) Płatki

Nerds Kitchen
Mielonka z szynkowara. 146

serii wędliny z szynkowara- dziś mielonka! Ten prezent świąteczny bardzo mnie ucieszył, po pierwszej szyneczce śladu nie ma, więc kolejna próba! Ta szyneczka jest bardziej miękka od poprzedniej, która swoją konsystencją przypominała konserwową- obie bardzo smaczne i "czujne" .Miło mieć świadomość tego co jemy i podajemy swoim gościom!! SKŁADNIKI: 60  dag. łopatki 30 dag. chudego boczku

Kuchnia Beaty
Kuchnia polska 007 161

Czyli jak James Bond degustował polskie wiktuały i nie tylko... Zupa bouilabasse, bulion potasowy, orzechowa mielonka, sola z rusztu, jajka en cocotte, rostbef na zimno z kartoflaną sałatką, jajecznica z bekonem, turbot poche, sauce mousseline, zwyczajne kanapki z angielską marmoladą czy wreszcie sławne ośmiorniczki w plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie

Grunt to przepis!