mielone - 47549 przepisów (strona:2652/3170)

Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 187

szklanki startego parmezanu  ok. 1/2 szklanki oliwy Gnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe pierogi z kaczką 175

składników, czyli: żółtka, roztopione masło, oraz zaczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Farsz: ugotowane albo upieczone mięso z kaczki mielimy, dodajemy podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak faszerowany 435

pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej      Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.    Natkę pietruszki drobno siekamy.    Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku

Maminek kulinarny
Kluski z makiem 350

Składniki : 10 dag maku zmielonego garść rodzynek - wcześniej wymoczonych  garść drobno krojonych migdałów 2 -3 łyżki miodu kilka drobno pokrojonych moreli i orzechów włoskich Przygotowanie : Sparzony wcześniej mak mielimy  Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składników Ugotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy na talerz. Smacznego

Proste Potrawy
Oszukane Bajaderki 163

miodu wrzosowego 1 łyżka oleju kokosowego 3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej) wiórki kokosowe do obtoczenia Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt sucha dodajemy mleka. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych

Mango Papaja
Pierogi z kapustą i grzybami 569

kilka minut od czasu do czasu mieszając. Odkryć i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie usmażoną kapustę z grzybami zmielić przez maszynkę do mielenia. Przygotować ciasto na pierogi : Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek, wbić jajka. Dodać kwaśną śmietanę, olej i szczyptę soli. Wymieszać ciasto, stopniowo dodawać wodę, stopniowo wyrabiając miękkie

Kulinarne Przeboje
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 180

pierogów. Nadzienie: 2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek ½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych) 0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy tylko dziabiemy widelcem szklanka posiekanych orzechów włoskich ½ szklanki miodu Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszkamy. Dzięki tłustości sera i zawartości miodu nadzienie będzie zwarte i słodkie, więc dodatkowego

ladykitchen
Farsz makowy - najlepszy 166

kieliszek rumu lub koniaku przygotowanie Mak zalać 1 litrem wrzącego mleka, gotować na małym ogniu ( mleko powinno ledwo mrugać ) przez 30 minut. Osączyć na sicie, zemleć w maszynce do mielenia używając sitka o najmniejszych oczkach, 3 -4 razy. W żeliwnym rondlu rozpuścić masło, miód, dodać wanilię , wszystkie bakalie, mieszamy. Teraz  dodać mak i przesmażać go z podanymi składnikami przez

Stare Gary
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 197

czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba  Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną: Aciri  Bajkorada Aga  W sezonie  Amber  Kuchennymidrzwiami.pl Ania  Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia

Stare Gary
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 348

laski wanilli Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, obrać i zmiksować na gładką masę. Migdały zmielić (no chyba, że macie gotową mąkę migdałową, to nie trzeba wtedy bawić się w mielenie). Z cytryny wycisnąc sok. Zblendowane pomarańcze, skórkę, sok z cytryny, migdały, cukier i wanilię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęs tnieje

Kraina Miodem Płynąca
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 166

łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, a białka ubić. Przesianą mąkę kukurydzianą połączyć ze skrobią, dodać do masy jajecznej

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet świąteczny 288

tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki.  5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki. 6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze został po namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać ręką, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić

Kto ugości moich gości?
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 374

makowe 250 g maku 2 białka 1 szklanka cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego  Przygotowanie: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie. Wszystkie składniki

Niezły Młynek
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 374

ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia. Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski. Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski

Kitchens Alphabet
Makowiec 224

ciasto podwoi swoją objętość.  Mak zalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto

Kolizje Smaków