sobie czytam godzinkę albo dwie. Jeśli z pokoju obok nadal nie dochodzą żadne odgłosy jakiejkolwiek aktywności, wędruję do kuchni. Najpierw skomplikowany proces uruchamiania ekspresu, który zawiera w sobie mielenie kawy. Patrzę wyczekująco na drzwi - nic . No trudno. Następnym razem kupię młynek wydający odgłosy młota pneumatycznego, może będzie działał lepiej. Kiedy ekspres powoli robi swoje, zaglądam do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMimo wszystko sprawia mi to ogromną frajdę, nie widzę więc powodu, żeby martwić się drobnymi niedociągnięciami. Przygotowuję też halloweenowe słodkości - tak na wszelki wypadek. W tym roku nie będziemy mieli gości, mam więc tylko dwie propozycje. Dzisiaj będzie o tej mniej strasznej. Gniazdka te zobaczyłam u Doroty i od razu wiedziałam, że muszę takie zrobić. Mam znów spory
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopiekować pasierbem, zdradzony Jamie odnajdujący miłość w przypadkowo spotkanej Portugalce oraz Billy, starający się wrócić na szczyty list przebojów. Wszyscy szukają miłości, albo też doznają nagłego oświecenia, że przecież mieli ją cały czas. Historie tak samo wzruszające jak w filmie. Tyle że czytając, przed oczami miałam żywcem wycięte z filmu kadry. Brakowało mi czegoś, co książkę ożywi, sprawi, że mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogromnie i utwierdza w przekonaniu, że szkoła językowa to jak najbardziej miejsce dla mnie. Muszę przyznać, że pierwszy dzień nieco mnie rozczarował - dostałam ksero tekstu, który pozostali uczniowie mieli przeczytać przez zimowe wakacje, po piętnastu minutach dyskusji na temat zostaliśmy podzieleni na grupy, i przez kolejne dwa tygodnie w tychże grupach będziemy przygotowywali prezentację. Trafiło mi się dwóch dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoglądamy Nightmare before Christmas Tima Burtona. Zawsze też mam przygotowane łakocie, na wypadek, gdyby ktoś zapukał do naszych drzwi ze słynnym cukierek albo psikus . W tym roku będziemy mieli gości, postanowiłam więc przygotować coś specjalnego. A było to tak - najpierw miałam wielkie plany na mnóstwo strasznych słodkości. Później stwierdziłam, że i tak nikt tego nie zje, postanowiłam się więc ograniczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź). Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku. Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku. Rodzynki zalać gorącą wodą
Gospodyni Miejskaśrednim ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Do rozpuszczonych drożdży (drożdży
Gospodyni Miejskakoniak 30ml SPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki - wrzucamy je do blendera i mielimy na drobno po czym dodajemy cukier puder i resztę dodatków ponownie włączamy blender i po chwili tworzy się zbita masa marcepanowa wyjmujemy ją i zawijamy w folię spożywczą
Basia w kuchninapęczniały. - Migdały jeśli nie mamy w płatkach do całe zaparz na chwile w gorącej wodzie, bez problemu usunie się z nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy) - do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka
Basia w kuchnijajka - 2 szczypty soli morskiej - mąkę do podsypywania (405) - 2 strąki papryczki chili( jeżeli lubimy bardziej ostre można spokojnie dodać jeszcze jedną) - 2 szt papryczki peperoni Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzu dodatki: - oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki - gałązkę rozmarynu świeżego - ząbek czosnku - pomidorki koktajlowe 5szt - oliwki czarne 6 szt - krewetki
Basia w kuchniskórki ok 400 g sok z połowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu) listki mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli chce, aby był bardziej wodnisty dolewam wody gazowanej. - dodaję mięte i gotowe do picia Pyszny sok co ugasi pragnienie najlepiej smakuję
Basia w kuchniłyżki mąki migdałowej 2 łyżki otrębów owsianych 3-4 łyżki miodu 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 banan 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu
Mania Gotowaniawarzyw. Składniki: około kilograma dyni sól i pieprz Dynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję
prawdziwe jedzenieprostu ziarna kawy przesypujemy do osobnego naczynia i ją przesypujemy aż ostygnie. Palone ziarna kawy przesypujemy do szklanego zamykanego słoika i odstawiamy na około 24 godziny. Następnie je mielimy i cieszymy się najbardziej wyjątkową kawą o poranku. Palenie kawy na grillu is a post from: naRuszcie.pl The post Palenie kawy na grillu appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciePatelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef Wy też będziecie mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in English Kurczak w sosie
karmelowy