Gotujemy, aż będą miękkie. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Możemy to zrobić na sitku z drobnymi oczkami albo w ściereczce kuchennej. Ziemniaki na przemian ze szpinakiem mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy mąkę oraz jajko. Blat podsypujemy odrobiną mąki, wykładamy naszą masę i zaczynamy ugniatać ciasto. Jeśli byłoby zbyt lejące to możemy dodać mąkę. Kiedy
Kolizje Smakówsztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach. masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy
Niezły MłynekObrane migdały wysuszyć na czystej ściereczce. Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec. Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem. Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią i na kilka godzin do lodówki. Można
Codzienna kuchnia niecodziennatort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić. ciasto: 30 dkg. maku 3 łyżki kaszy manny 20 dkg. cukru 8 jajek 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennamasełkiem. Mniammm... Danie smaczne, pożywne i lubiane nie tylko przez dzieci :) Składniki: około 70 dkg twarogu 2 jajka duża szczypta soli mąka Twaróg rozdrobnić w misce. Nie trzeba go mielić. Dodać jajka i trochę soli. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąki tyle, żeby powstała w miarę gęsta konsystencja . Mąka musi związać twaróg, ale nie może być jej za dużo, gdyż wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny, w zależności w jak dużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem. Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę
Codzienna kuchnia niecodziennabułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego tymianku , sól do smaku, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe . Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennanagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest kryształowo przejrzysty :) Rosół gotujemy dość długo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;) Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie
Codzienna kuchnia niecodziennapółproduktów czy gotowych dań. Pojawiają się one w moim domu sporadycznie. A w takim przypadku, to znacznie zawęża się asortyment do testowania ;) Chciałabym również, aby moi czytelnicy mieli poczucie, że jeśli coś reklamuję czy polecam, to TYLKO I WYŁĄCZNIE dlatego, że NAPRAWDĘ uważam to za dobre, a nie dlatego, że wynika to z ustaleń między mną, a firmą
Codzienna kuchnia niecodziennaszczypta soli, wiśnie z kardamonem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić. Można użyć twarogu z wiaderka (i wtedy nie trzeba go mielić), jednak nie może być on zbyt rzadki. Wanilię rozkroić wzdłuż i zeskrobać ze środka drobne pesteczki. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę
Codzienna kuchnia niecodziennafarsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek drobiu, kawałek wołowiny, a od święta (jak się uda kupić) kawałeczek cielęciny. Wystudzone, oddzielone od kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora. Taką masę doprawiam solą , świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki . Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze
Codzienna kuchnia niecodziennaDałam sobie czas na zweryfikowanie mojej opinii i mam nadzieję, że za jakiś czas napiszę Wam, że jestem zadowolona ze współpracy. Pozostaje sobie życzyć, żeby wszyscy pracownicy domena.pl mieli takie podejście do klienta jak pani Karolina, którą z tego miejsca pozdrawiam i dziękuję za miły, konkretny i rzetelny kontakt
Codzienna kuchnia niecodziennalotkach skrzydełek, podcinamy dookoła skórę. Cała czynność nie jest zbyt skomplikowana ani trudna, wystarczy kilka-kilkanaście minut skupienia. Kiedy skóra będzie już zdjęta, odkrawamy mięso od kości i mielimy je. Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie
Codzienna kuchnia niecodziennaCook trafiłam poprzez aplikację mobilną. Najpierw zaglądałam tam własnie przez telefon, potem dodałam stronę do ulubionych :) Dzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu . Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :) Składniki nuggets'ów: piersi z kurczaka , ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.), jajko , mąka , bułka tarta , otręby - dodałam żytnie, olej . Piersi opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani - którą pozdrawiam :) Seromakowiec chyba wszyscy mieli okazję jeść. Jest to przepyszne połączenie sernika i makowca na delikatnym kruchym spodzie. Z podanego przepisu wychodzi aromatyczne i wilgotne ciasto, które - niestety - w mig znika ze stołu ;) Kruche ciasto
Codzienna kuchnia niecodzienna