białego sera jajko żółtko 2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania 3 łyżki cukru waniliowego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy zmielony ser. Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy
Słodkie Przyjemnościlodówki. Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy
Słodkie PrzyjemnościSposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciastka układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne miejsca wypełniamy pokruszonymi kawałkami ciasteczek amaretto. Masa serowa: Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i odstawiamy. Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy łyżkę oleju, łączymy. Kolejnym krokiem jest wymieszanie
Słodkie Przyjemnościpapierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 15 minut - do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy, albo ucieramy za pomocą nożyków, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania
Słodkie Przyjemnościwiem, że jest również odporny na opadanie - brak prądu i odłączenie piekarnika od zasilania podczas pieczenia tego małego arcydzieła w niczym mu nie zaszkodziło. Dlatego pomyślałam, że może będziecie mieli ochotę wypróbować ten przepis? :) Zapraszam na prosty piernik z polewą czekoladową." Składniki : 100 g masła 100 g cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki miodu łyżka ekstraktu goździkowego łyżka ekstraktu
Słodkie Przyjemnościprzygotowania: Na sam początek mak wsypujemy do wysokiej miski i zalewamy litrem wrzątku – odstawiamy na około 2 godziny – ja zostawiam zawsze na noc. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do tak zmielonego maku dodajemy cukier puder, cynamon i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy miód i ekstrakt pomarańczowy. Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanych na drobno orzechów
Słodkie Przyjemnościśledziowe solone (mogą być z oleju) 4 ogórki w occie (konserwowe) 1 cytryna 1 cebulka cukrowa pieprz do smaku pikantne krakersy Sposób przygotowania: Śledzie odsączamy i drobno kroimy - nie mielimy. Przekładamy do miseczki. Następnie kroimy ogórki i cebulkę, również na małe kawałki. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy na kwadraciki i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy, dodajemy pieprz
Słodkie PrzyjemnościSposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy. Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem. Bijemy aż będziemy mieli dość. Zawijamy w ścierkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 4 kawałki - nie używane pozostawiamy pod przykryciem w ścierce, wałkujemy bardzo cienkie płaty. Im cieńsze
Słodkie Przyjemnościprzepisu. Chciałam Wam życzyć zdrowych, spokojnych i smacznych świąt w gronie najbliższych. Mało kalorycznych potraw Wielkanocnych i mokrego Dyngusa! Abyście chłonęli każdą chwilę spędzoną z rodziną i żebyście mieli okazję wypocząć i zregenerować siły na nowe, wiosenne wyzwania. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w przygotowaniu tegorocznych wypieków. I że to co zjecie, pójdzie w cycki :) Cieszcie się chwilą
Słodkie Przyjemnościwiem jak u Was, ale u mnie na świątecznym stole zawsze musi pojawić się coś z makiem. Nie zawsze jednak mam czas przed świętami mielić mak i zawijać makowce. Kutię mieliśmy raz, klusek z makiem w święta nie jadamy, dlatego bardzo często tworzę jakieś nowe, szybkie makowe propozycje. Dziś chciałabym Wam zaprezentować ciasto makowe z żurawiną, które mimo braku innych
Słodkie Przyjemnościbyłem mały, to smak już od października za mną chodził. Proste danie z tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier
BaRepaswrzątku, usuwamy skorupkę i cienką skórkę. Do garnka wlewamy ok. 200 ml wody, stawiamy na górze durszlak i na parze gotujemy kasztany przez ok. 15 minut. Po tym czasie mielimy je wraz z pozostałą wodą, dodajemy cukier i ziarenka z wanilii i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Studzimy
Ostra na Słodkopierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie) Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy będzie bardziej aromatyczne. Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso
chwile dla mniezawsze się udają. Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -2/3 szklanki mleka -łyżka masła -sól Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto. Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy do masy
Maminek kulinarnymaku ok. 50 g masła Makiełki - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem, a gdy ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie. Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy
Słodka Strona