mielone - 47549 przepisów (strona:2640/3170)

Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 153

niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na upieczony, ostudzony

Symfonia smakowa
Domowy pasztet. 149

wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem

Symfonia smakowa
Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką 325

przez sitko do dzbanuszka i wstawwiamy do lodówki.   Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, po czym formujemy kulę i odstawiamy na bok przykrytą ściereczką.   Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki.   Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby

W poszukiwaniu inspiracji
Odlotowy sen. 102

się dziś przyśniło.  A było to tak: Siedziałam sobie w pracy. Nagle podjechał cały oklejony kolorowy samochód z wyraźnie widocznym logo Kuchnia+ i wyszła z niego grupka ludzi. Mieli ze sobą pełno walizek i pełno karteluszek.  Przedstawili się i wyjaśnili powód dla, którego się tutaj zjawili. Otóż w drodze jakiegoś tam losowania chybił trafił wylosowali mojego bloga

ClauditteMissCooking
Kopytkowe placuszki 375

gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie:   Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć je z mąką, jajkiem i szczyptą soli, wyrobić na elastyczne ciasto.Stolnicę oprószamy mąka. Z ciasta robimy wałeczek, następnie dzielimy go na części. Każdą część spłaszczamy

Krakowskie smaki Ani
Pierogi ruskie 321

łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Ser, ziemniaki i cebulę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawić wegetą i pieprzem do smaku. Dodać 3 łyżki skwarek z boczku, dokładnie wymieszać. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli szklanka ciepłej

Krakowskie smaki Ani
Kopytka 192

ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia mięsa(najdrobniejsze oczka sitka). Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie stolnicę oprószyć mąką

Krakowskie smaki Ani
Rogale Marcińskie 201

migdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej  Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy masło,cukier i całość przesmażamy na niewielkim ogniu (uważać żeby mak się nie przypalił). Do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki

Krakowskie smaki Ani
Domowy marcepan 136

łyżeczka aromatu migdałowego Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić w wodzie na 5 minut, następnie dokładnie obrać ze skórki. Gdy migdały będą suche zmielić je w młynku do kawy. Migdały mielimy do czasu aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Kolejno do zmielonych migdałów dodajemy cukier puder oraz wodę i łyżeczkę aromatu migdałowego. Całość zagniatamy do czasu, aż masa będzie

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z soi 258

Bardzo smaczne ciacho. Nie mieliłam soi dokładnie. I smakowało jak by było z orzeszkami. Polecam, przepyszne :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki ugotowanej soi 2 jajka cukier waniliowy 2 łyżki oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku 1/2 cytryny (sok) Wykonanie: Jajka oddzielić. Soję zmielić, ale na grubo. Żółtka rozetrzeć z cukrem. Dodać olej, cukier waniliowy

Moje pyszne gotowanie
Dietetyczny pasztet z pieczarek 319

ósemki, cebulę kroimy w kostkę wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu dusimy pod przykryciem przez 10 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Bułki namoczyć i dokładnie odciskamy z wody. Przekręcić przez maszynkę do mielenia pieczarki oraz bułki. Do masy dodajemy żółtka oraz pozostałe przyprawy, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej

kgwjanczewo
Sernik na spodzie z płatków owsianych 219

Składniki na masę twarogową : -80 dkg twarogu -10 dkg margaryny -3 jajka -3 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy -3/4 szklanki cukru -aromat    Twaróg mielimy w maszynce.    Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia. W rondelku, na niewielkim ogniu roztapiamy masło, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia.  Zdejmujemy z ognia, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy, dodajemy

Maminek kulinarny
Ruskie pierogi 142

wody sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i wystudzić. 2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować na dość cienki placek, wyciąć kółka za pomocą szklanki. Skleić pierogi. 5. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem

A Ty Smakuj Mnie
Knedle ze śliwkami 153

formowania knedli kwaśna śmietana i cukier do podania Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. 2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. 3. Do ziemniaków wbić jajko i dodać mąkę. Połączyć ze sobą. 4. Pozbawione pestek śliwki obtoczyć masą ziemniaczaną. (W zależności od wielkości śliwek do 1 knedli użyć połowy

A Ty Smakuj Mnie
7 powodów, dla których uwielbiam ... 472

wywołać stan alarmowy. 6. Podstawowe składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska

KUCHARNIA