mielone - 47549 przepisów (strona:2633/3170)

Nadziewane skrzydełka 187

jajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula -  garstka suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki, te cienkie kostki można zostawić, ale ja lubię jak są. Mielimy mięso, drobno siekamy pietruszkę roztrzepujemy jajka dodajemy zioła, masło i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone skrzydełka i na końcu, albo zszywamy albo zapinamy wykałaczką. Na wierzchu posypałam trochę czerwoną słodką papryką

Tanio szybko zdrowo
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 214

grzybki marynowane kapary 1 cebula  ogórek kiszony albo konserwowy  oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę.  Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach,  (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem). Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody przegotowanej  wtedy

Bon Appetit Małgorzaty
Tatar wołowy - najpopularniejsza polska zakąska 222

grzybki marynowane kapary 1 cebula  ogórek kiszony albo konserwowy  oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę.  Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach,  (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem). Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dodając odrobinę wody przegotowanej  wtedy

Bon Appetit Małgorzaty
Befsztyk wołowy z cebulką 167

Befsztyk wołowy z cebulką. Danie mięsne, proste i w dodatku – na szybko. Jeżeli przy zakupie poprosimy rzeźnika, aby zmielił nam mięso, czas przygotowania skróci się

mojewypiekiinietylko
Najlepszy pasztet wielkanocny 1427

przykryciem) i dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 203

łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej 2 jajka sól pieprz Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera Dodajemy sok z cytryny i liście ziół Całość mielimy na gładką masę Przekładamy do miseczki... ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 184

Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem

Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 177

patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy

Smakowy Raj
Kasztanki, kakaowe pralinki o smaku migdałowo – kokosowym, z dedykacją dla Babci i Dziadka 159

lodówce. Składniki: 280g herbatników 200g masła 160g cukru pudru 3 łyżki kakao (gorzkiego) 3 łyżki wódki lub rumu ¾ buteleczki aromatu migdałowego 50ml śmietany 30% Dodatkowo: 50 - 100g kokosu Herbatniki mielimy maszynką lub malakserem na proszek. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy do niego cukier puder, kakao, olejek migdałowy i alkohol. Całość mieszamy i dodajemy do niej śmietanę i herbatnikami, po czym

Smakowy Raj
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 165

ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej

Smakowy Raj
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 388

wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego

Smakowy Raj
Andrzejkowa wróżba na patelni 164

przysmak mojego dzieciństwa. Robiła je zawsze moja babcia. Co prawda nie było wtedy patelni teflonowych, a ciasto smażyło się na tzw. „blasze” z pieca węglowego, jakie kiedyś wszyscy mieli w kuchni. Smak był nieco inny i oczywiście lepszy. W dzisiejszych czasach mało kto ma w domu jeszcze taki piec, ale alternatywna wersja z patelnią całkiem dobrze się sprawdza :) Prawdę mówiąc

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 192

Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest dobrze utarta dodajemy

Smakowy Raj
Rolada waflowa Rafaello 344

dodajemy do niego najpierw cukier, a gdy się rozpuści zawiesinę z obu mąk i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Ugotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem w zimnym miejscu. Herbatniki mielimy lub miażdżymy w pył. 2 szklanki mleka zagotowujemy, następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił, zdejmujemy z ognia wsypujemy mączkę z herbatników. Całość dobrze mieszamy, by nie było

Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 333

blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie

Smakowy Raj