mielone - 47549 przepisów (strona:2638/3170)

Paszteciki z kapustą i grzybami. 165

około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz.  farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię

Kuchnia Beaty
Pierogi z kapustą i grzybami. 162

drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w  maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia

Kuchnia Beaty
Pyzy z mięsem i warzywami czyli tanio i smacznie 307

obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę, dosmaczam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy! Do przestudzonych ziemniaków

Magiczna kuchnia Darii
Jak zrobić mąkę jaglaną? 182

stopni i suszymy kaszę przy lekko otwartych drzwiczkach. Co 5-10 minut mieszałam kaszę, tak żeby równo się podsuszyła. Cały czas suszenia to ok. godzinę. Następnie, gdy kasza ostygnie mielimy ją w młynku lub stojącym blenderem na mąkę. Przekładamy do szczelnego pojemnika. Mąkę przełożyłam do szklanej miski z drewnianą pokrywką , taką miseczkę możecie kupić na stronie kupszklo.pl Przepis zaczerpnięty

Aga w kuchni
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 220

Dzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy

Chilli Czosnek i Oliwa
placki ziemniaczane 332

pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kopytka 225

ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce, podzieliłam na 4 części i jedną z nich odłożyłam na bok w to miejsce dosypałam mąki (równo z wysokością ziemniaków). Dodałam jajko oraz odłożoną 1/4 część

Amatorka kuchenna
Lekki pasztet drobiowy 350

opłukać wodą i pokroić na mniejsze kawałki  Drób umyć, osuszyć i również pokroić na mniejsze kawałki; przełożyć do malaksera Mięso posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa) Nastawić piekarnik na 180-190 st. C Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać Następnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki rybne z marchewką 152

muszą być małe) Marchewkę również pokroić na kawałki Składniki przełożyć do malaksera, dołożyć bułkę tartą i jajko - wymieszać do połączenia składników (myślę, że można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale ja takiej maszynki nie mam, więc nie wiem jaki będzie efekt końcowy - trzeba spróbować) Nabierać łyżką masę i formować kotleciki Opanierować w bułce tartej Rozgrzać olej na patelni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka trzy sery z makaronem i bazylią 186

robiłam tej zapiekanki ponad 4 lata! Dlaczego? A bo jak ja miałam ochotę na nią, to domownicy nie mieli :) Aż się w końcu zbuntowałam :D Podałam z mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi. Kapitalne danie! :) Składniki: 1/5 litra bulionu warzywnego 400 gramów makaronu penne trochę margaryny do posmarowania naczynia 500 gramów serka mascarpone 2 jajka garść listków świeżej bazylii 2 kulki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kawa. Czekolada. Sernik. 228

brązowego cukru 6 łyżek mocnej czarnej kawy składniki na polewę: 150 ml śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Czekoladę i masła topimy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy lub drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na dno tortownicy i dokładnie wygładzamy. Jajka ubijamy mikserem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie

Przysmaki Karolki
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 204

solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość (aż powstanie

Moniki Smakołyki
Lody orzechowe 133

powiecie na lody orzechowe ?  składniki: mleczko skondensowane słodzone 530 (1puszka) śmietanka kremówka 500 g niep ełna szklanka orzechów laskowych Mleczko skondensowane ubijamy, śmietanę także. Mieszamy delikatnie razem. Orzechy mielimy na drobniutkie kawałeczki i wsypujemy do mleka skondensowanego i śmietanki, mieszamy. Zostawiamy na 3-4 godziny w zamrażalniku, opcjonalnie lekko mieszając co godzinę jeśli nie chcemy by orzechy nieco opadły

noteskulinarnyfiga
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 126

sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Ser mielimy na jednolitą masę (użyłam thermomixu ) dodając cukier puder. Zmielony ser łączymy z jogurtem greckim i dwoma łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w niewielkiej

noteskulinarnyfiga
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 619

koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody).  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy Płatki kukurydziane mielimy,  przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną.  Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby,  następnie panierujemy w jajku oraz w płatkach   smażymy na złoty kolor

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki