mielone - 47549 przepisów (strona:2643/3170)

FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 161

puszki tylko lepiej się smaruje. Można oczywiście zrobić taką pastę z samych fig ale dodanie maku sprawiło, że nie jest tak bardzo słodka. Jeśli nie macie super blendera, który mieli nawet ziarenka w truskawkach, warto mak zmielić wcześniej np. w młynku do kawy, ponieważ zmielony mak = więcej wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańskie MAKÓWKI LUKSUSOWE 205

ostygnąć to znowu trudno je obrać).  W tym samym międzyczasie ;) zalewamy wrzątkiem nerkowce i zostawiamy na jakieś pół godzinki, żeby napęczniały. Ok, mak odsączony, migdały obrane, więc teraz mielimy mak z migdałami 3 razy i mieszamy porządnie z połową cukru pudru. I  masa makowa gotowa :)  Dla szczęśliwych posiadaczy Vitamixa - wystarczy wrzucić wszystko do blendera, turbo 30 sekund

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kulki mocy :)) ENERGETYCZNE SŁODYCZE W 15 MINUT 30463

naprawdę fajnego kopa - kulki mocy bez dyskusji ;) Potrzebujemy 15 minut i robimy tak: - pół kubka daktyli bez pestek zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę - kubek migdałów (ze skórkami)  mielimy w blenderze ale nie na miazgę tylko delikatnie, żeby zostały małe kawałeczki - w misce rozgniatamy 1 banana - do banana przesypujemy migdały - blendujemy daktyle z kilkoma łyżkami wody, dodajemy do miski

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
OWSIANKA BEZ GOTOWANIA - propozycja nie do odrzucenia :) 197

jesieni na pewno będziemy zmieniać świeże owoce na suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, więcej orzechów, sezam, mak. Suszone owoce i orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach, na pewno każdy znajdzie swoje ulubione kompozycje. Taką owsiankę robi się naprawdę szybko a jest przy tym - co najważniejsze dla mnie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 188

CIECIORKĘ   tutaj . Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA , może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta z sezamu) niż z samego sezamu - kwestia sprzętu do mielenia. Gotową pastę  TAHINI  znajdziecie  tutaj . FASOLA ADZUKI, FASOLA PINTO i KOMOSA RYŻOWA  - w moim sklepie  tutaj ,  tutaj  i  tutaj  :) Są to produkty

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 204

wieczór na jednym. Nie wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink, z węgierską brandy. Może ktoś mi wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem

BaRepas
Kurczak pieczony z farszem 306

się nie uszkodzić skórki.    Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu.    Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory.    W maszynce mielimy wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę,  namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą.    Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy,  przyprawiamy do smaku,  dodajemy

Maminek kulinarny
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 194

właśnie temu tematowi. Dni są coraz dłuższe, jeszcze tylko kilka miesięcy do wiosny, a więc bardziej sprzyjającego światła. Mam nadzieję, że moje zdjęcia będą coraz bardziej apetyczne; tak, żebyście mieli coraz większa ochotę na wypróbowanie konkretnych przepisów. Bo niestety, moje zapewnienia co do pyszności danego dania, nie zawsze są wystarczające. Te cztery lata to była długa droga. Nie zawsze łatwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krokiety z sercem od serca. 337

kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki. Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące

Malinowe Pocałunki
Blogerzy w GACA SPA - relacja 197

wtedy właśnie zaczął się pierwszy turnus odchudzający. My byliśmy przedpremierowymi gośćmi. Turnusy odchudzające , to dopełnienie Systemu Gaca . Tu kuracjusze znajdą wsparcie, zmotywują się do dalszego działania, a także będą mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach psychologicznych oraz kulinarnych. Podczas uroczystej kolacji, mogliśmy okazję poznać Konrada Gacę oraz kilka osób, które to schudły dzięki Gaca System. Konrad pokrótce przedstawił nam swój program

kolorowotorcikowo
Wakacje i konfitura z czarnej porzeczki 138

wracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice nie będą mieli nic przeciwko.  Urzeczona krajobrazem tak odmiennym od tego w którym przyszło mi żyć na co dzień całą sobą chłonęłam zapachy i dźwięki otaczającej przyrody. Zrobiłam wiele zdjęć, aby zachować

Zapiski Młodej Żony
Naleśniki chłopskie 1396

białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól  pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia naleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy

Lawendowe Niebo
CZEKOLADOWE CAPPUCCINO NA MLEKU SOJOWYM 217

Osobiście rzadko kupuję mleko sojowe, a jeżeli już to tylko te smakowe. Sama mam dość specyficzne podejście do mleka krowiego, bo jako małe dziecko nie tolerowałam go, i rodzice mieli olbrzymie problemy aby nakarmić dziecko. Sprowadzali specjalne mieszanki z Niemiec, a były to lata 80te! Więc było bardzo trudno. Potem skaza białkowa towarzyszyła mi dość długo i utrzymywała się

SMYKWKUCHNI
Chłodnik wiśniowy z lawendą 153

upalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa.   Wiśniowa kojarzy mi się z dzieciństwiem kiedy rodzice mieli kilkadziesiąt drzew wiśniowych, a mama z ich owoców poza kompotami i dżemami robiła właśnie pyszny chłodnik. Przepis mamy nieco zmodyfikowałam dodając lawendę i pomarańczę dzieki czemu jej smk jest jeszcze bogatszy a orzeżwia tak samo dobrze:) Wiśniowa

Pyry na Gaz
Ciasto bananowe 361

czekolady 50ml śmietanki kremówki posypka/orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałów wg gustu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka (białka i żółtka) ubijamy. Dodajemy przestudzone, roztopione masło, oraz ugniecione widelcem banany. Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon

Pyry na Gaz