mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:303/458)

Hummus kremowo - jedwabisty 204

odrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji.  Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać z warzywami, jako dodatek do różnych dań, czy też sam, np. z chipsami kukurydzianymi.  Przygotowanie hummusu rozpoczynam od gotowania ciecierzycy, którą zaraz po ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia(...)kupne) 4 łyżki soku z cytryny  2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron

Szybko Szybkowar
Karkówka po czesku 198

innego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej(...)tłuszcz nakładaj niewielki porcje mięsnej masy i smaż jak placki ziemniaczane. Usmażone kotleciki przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotleciki z karkówki podawaj z warzywami. Kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie kawałki karkówki otacza chrupiące ciasto. Będą idelane z młodymi ziemiakami z wody z koperkiem oraz z mizerią lub dowolną sałatą

blog.moje-pasje.info
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 225

Niby mamy lato, ale pogoda pozostawia wiele do życzenia. W środku tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający

Mienta blog
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 144

wody przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany(...)minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli oczuwam taką konieczność to również chrzanem

Mango Papaja
Sałatka z pieczonej marchwi z orzechami włoskimi i natką pietruszki 222

Wiosna nadchodzi wielkimi krokami a wraz z nią bogata różnorodność warzyw i owoców, na którą jeszcze chwilkę musimy poczekać, tymczasem wciąż warto korzystać z warzyw korzeniowych dostępnych przez cały rok i zapewniających pełne pole popisu w kuchni. Uważam, że zamiast kupować je w marketach, zdecydowanie warto wybrać się do okolicznych bazarków lub sklepów ze zdrową żywością i zakupić te ekologiczne(...)idealne do podania z zielonymi liśćmi natki i orzechami włoskimi. Wszystkie te cudowne smaki zaś łączy prosty, aczkolwiek wyśmienity dressing.  Składniki: 5 średnich marchewek 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta soli 100 g orzechów włoskich  1 duży pęczek natki pietruszki lub kolendry Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 łyżki soku pomarańczowego

Roślinna - blog wegański
Zupa krem z kukurydzy 183

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki masła 5 kolb kukurydzy lub 5 szkl. kukurydzy z puszki 300 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki(...)Następnie dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy kolejne 2 min, mieszamy cały czas. Potem dodajemy kurkumę, paprykę w proszku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. W dalszej kolejności wlewamy do warzyw z przyprawami bulion (bądź wodę) i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 10 min, do momentu, aż kukurydza będzie miękka. Przestudzoną zupę

psgotujemy
Sajgonki (Cha Gio) 220

części pora garść pokrojonej w krążki zielonej cebulki 2 łyżki drobno startego imbiru 3 łyżki posiekanej grubo kolendry garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków 250 g mielonej wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami) - nie dałam 1 roztrzepane jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku(...)starty czosnek oraz resztę składników, trzymałam na małym ogniu jeszcze 2 minuty, przelałam do słoiczka, zamknęłam i zostawiłam do wystygnięcia. Podawałam zimny do sajgonek. 1 . Mój farsz warzywny - starłam warzywa na tarce w "julienne" - drobniutką zapałkę, pora w wąskie paseczki. Namoczone i osuszone grzyby podsmażyłam krótko z dymką i imbirem na silnym ogniu, dolewając po łyżce sosu rybnego i sojowego

Kuchnia Prezydentowej
Leczo 213

ogniu boczek, często mieszając, przez 2-3 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę oraz kiełbasę i często mieszając smażymy wszystko przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodajemy mieloną paprykę. Dodajemy pomidory, a także większość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-97 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-97 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa, boczek i kiełbasa Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę Następnie dodajemy pomidory, paprykę i przyprawy Leczo Post Leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Wege „mielone” zapiekane z mozarellą i brokułami 214

Wszelkiego rodzaju wegetariańskie kotlety ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole. Przyrządza się je ekspresowo, są zdrowe i pyszne. Dziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo

Mienta blog
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 202

   Pulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam

Smaczne Zdrowe
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 258

przygotowania pulpecików użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia. Pulpeciki wołowo-wieprzowe  w sosie azjatyckim Składniki: 750 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 3 małe papryczki chili 1 cebula 30 g świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki(...)rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i mleczko kokosowe, sos sojowy

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z kurczaka z oliwkami i szynką 195

Ostatnio bardzo często robię roladki. Sama nie wiem skąd się to wzięło;)) Wczoraj zaproponowałam Wam przepis na roladki z mięsa mielonego, zaś dzisiaj proponuję drobiowe. Nadziane szynką, sałatą i oliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że równie szybko znikają ze stołu:)) Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka, 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych(...)roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw

Z miłości do słodkości
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY 189

Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo kaszy, a nie lubicie marnować jedzenia, to wykorzystajcie ją na następny dzień wkładając w przepyszny pasztet. Wystarczy dodać ulubione warzywo, np. marchew i trochę ziaren dla lepszej konsystencji. Polecam taki sposób na zdrowy, niezwykle smaczny, szybki i tani obiad. Najlepszy w zestawie z dużą porcja surówki.  To mój patent na zimowe dania(...)sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, ewentualnie łyżka sezamu do posypania (dekoracji). Wykonanie : Słonecznik i sezam mielimy na pył w blenderze kielichowym. Następnie dodajemy kaszę, startą na drobnych oczkach marchew, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko blendujemy na dość gestą masę. Umieszczamy w formie do pieczenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Stir-fry z klopsikami 175

Przedstawię Wam dzisiaj przepis na bardzo smaczny azjatycki makaron chow mein z mięsnymi klopsikami i warzywami. Danie przygotowane jest metodą stir fry, dzięki czemu jest bardzo szybkie, a jednocześnie zdrowe. Metoda ta polega na bardzo krótkim smażeniu produktów na bardzo rozgrzanej i niewielkiej ilości oleju. Należy tutaj pamiętać aby wszystkie składniki mieć przygotowane zanim zaczniemy je smażyć. Makaron chow mein(...)bułka a są o wiele zdrowsze. Do podania już gotowego posiłku podajcie zrumieniony sezam, ma lekko orzechowy smak i będzie się świetnie komponował z reszta składników. Składniki: 250g mielonego mięsa kawałeczek papryczki chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz sól aromatyzowana limonką – przepis szczypta kurkumy 2 cm imbiru 2 marchewki 1 czerwona papryka

Życie ze smakiem
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 306

wieprzowego (10 plastrów karkówki wieprzowej) 10 plastrów boczku wędzonego 5 ogórków kiszonych musztarda dobrej jakości (patrz na skład!) smalec do smażenia czosnek granulowany papryka w proszku sól himalajska pieprz mielony Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na plastry grubości ok 1,5 cm a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie plastry uważając by ich nie rozerwać. Ogórki kiszone(...)przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF