Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać. Po tym czasie odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze oczka. 3. Do zmielonej kaszy dodajemy sól, kurkumę oraz czarnuszkę i mieszamy, kosztując, czy jest dobrze doprawiona. 4. Kiedy nasza mieszanka ma idealny smak, dodajemy mąkę(...)dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem;) Smacznego! A jeśli szukacie innego przepisu z kaszy jaglanej, polecam zapiekankę: Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Artykuł Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiwspaniale wygląda to równie świetnie smakuje i jest prosta w przygotowaniu dzięki czemu na stałe zagościła w moim śniadaniowym menu. Jest to najprostszy przepis, który śmiało możesz urozmaicić innymi warzywami. Składniki Ilość porcji: 2 Jaja – 4 szt. Puszka pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Czerwona papryka – 80 g 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli Oliwa(...)minut. Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencje zrób łyżką cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Smaż wszystko pod pokrywką, aż białka jaj się zetną. Gotową szakszukę przypraw świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 408,4 kcal Białko: 32,3 g Tłuszcze: 22,5 g Węglowodany: 19,2 g Wartości odżywcze
ale Pyszniefeta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie(...)jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu
Kolorowa kuchnia Elkijeszcze mieliśmy w domu telewizor ;) oglądałam czasami program Masterchef. Nie mogłam się nadziwić, że uczestnicy potrafią z tej bogatej spiżarni wybrać produkty na swoje danie. Ja zawsze lubiłam jak mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu(...)wrzącą wodą do przykrycia składników i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy kukurydzę i śmietankę i jeszcze dusimy kilka minut. Blaszkę na lasagne smarujemy oliwą i dajemy pierwszą warstwę warzyw. Na to układamy makaron i następną warstwę warzyw i tak postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa musi być warzywna, bo w przeciwnym razie makaron zrobiłby się twardy. Pieczemy pod przykryciem
Pyza i Surówkaryżem lub pieczywem. Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia(...)żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty. Sos: Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Fabryka pomysłówwieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron(...)piórka ,, i podsmażoną na patelni .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się
Buniabaje w kuchniSezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam
Pobite gary BarbaryPyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka
e-PrzepisyKulinarneMłodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ). Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką
Codziennik KuchennySmaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka
Smaczne ZdrowePyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie
Kolorowy PrzepisownikPaprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację
zobacz ich smakTo danie to alternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do
Bernika - moj kulinarny pamietnikUpał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki
Buniabaje w kuchniSkładniki : • 700 g pręgi wołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość(...)kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie
KUCHNIA POLSKAozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 2 łyżki pasty miso sok z ½ cytryny ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 szalotka lub mała cebulka 1 łyżka kaparów 2 łyżki oleju lnianego* świeżo mielony pieprz sól do smaku Dodatki: zielony ogórek rzodkiewka pomidory papryka czerwona cebula oliwki jalapeño kiełki czarnuszka * PRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz
Food SquareNastały cudowne czasy bo mamy ogromny teraz wybór świeżych (sezonowych) warzyw i owoców. Szparagi co prawda nie są moim faworytem, ale w sezonie nie omieszkam kilka razy ich przyrządzić. Mimo ich delikatnego smaku lubię je również podawać w takiej wersji, tj. nieprzefajnowanej, im prościej tym lepiej, a nic chyba bardziej do szparagów zarówno białych jak i zielonych nie pasuje niż(...)orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem . W garnku rozgrzej olej
greenscarfwywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze ulubione potrawy z dzieciństwa tak mnie naszło na babciny kapuśniak, że nie potrafiłam powstrzymać rozszalałych śliniaków;) Następnego dnia z samego rana przedzierając się przez smog i mgłę wyruszyłam(...)żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć
Obiad gotowywyciągasz z szafki ulubione przyprawy i zioła i sypiesz co Ci pasuje, co lubisz. Jakiś czas temu zaintrygowała mnie marynata Olgi Smile , pisała, że marynata nadaje się i do warzyw i do mięs, więc musiałam sprawdzić, spróbować i zrobiłam. Pierwsza niespodzianka jaka mnie czekała, to że tej marynaty wychodzi bardzo dużo. Kolejne to smak i konsystencja. Konsystencja idealna do smarowania(...)syropu z agawy (można użyć miodu) 1 łyżka musztardy 1 ostra papryczka (można użyć grys chili ) 1 łyżka ulubionych przypraw (u mnie to były zioła prowansalskie) szczypta pieprzu czarnego mielonego 2 żabki czosnku 3 łyżki oleju (ja użyłam olej z awokado) Wykonanie: Marynatę przygotowywałam na dwa sposoby i oba są ok. Sposób pierwszy : Czosnek przecisnęłam przez praskę, papryczkę
Blondynka GotujeOdkąd zrezygnowałam z bycia wegetarianką, od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na wielkie, męskie żarcie, czyli ogromne ilości dobrze przyprawionego mięsa. Oczywiście, nie obejdzie się bez dużej dozy warzyw, które staram się przemycić do każdego wręcz przepisu, co niespecjalnie podoba się mojemu lubemu ;)Ostatnio znalazłam połączenie idealne - teksański przysmak , chili con carne, zapieczony w super zdrowych czerwonych paprykach.To taki(...)chilli w proszku1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku( jeśli nie możecie go znaleźć, nie przejmujcie się- możecie dodać zwykły kminek , będzie równie smaczne)1 łyżeczka suszonego oregano500 g mięsa mielonego (wołowego lub ulubionego)100 g chudego boczku1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka cukru2/3 puszki pomidorów w sosie (bez skórki, najlepiej krojonych)1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (odsączonej
Gotowanie to kochanie