dań ze składników, które z pewnością znajdują się w każdej lodówce czy spiżarni. Na pierwszy ogień idą klopsy, które przez moją wszystkożerną;) rodzinę zostały okrzyknięte idealnymi klopsami imitującymi mięso mielone. Wegetariańskie klopsy Składniki *: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bułki tartej czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki(...)podsmażamy go z cebulą przez kilka sekund. Odkładamy do miski. Natkę szatkujemy a ser kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z cebulą. Ugotowaną kaszę i soczewicę przesypujemy do warzyw w misce. Przyprawiamy wszystko według własnego uznania i dolewamy sos sojowy. Wbijamy do miski jajko i wsypujemy bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy klopsy dowolnej wielkości. Smażymy na rozgrzanej patelni
VegUlkajesien, a wraz z nia sezon dyniowy. Kupilam wileka dynie, przytargalam ja do domu i w pierwszej kolejnosci ugotowalam zupe. Do jej przyrzadzenia wykorzystalam jedynie niewielki wycinek tego cudownego warzywa i teraz zastanawiam sie co jeszcze z niej przygotowac ;) Pewnie bedzie rizotto, moze pierozki, moze jeszcze jedna zupa? ale o tym w swoim czasie. Dzis chcialabym przedstawic Wam przepis(...)srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek, przyprawa curry, mielony cynamon, pieprz kajenski czarnuszka sol, pieprz 2-3 plastry bekonu Olej do smazenia Przygotowanie: Bekon zgrilowac, tak aby byl chrupiacy, przestudzic i pokroic w kostke. W garnku rozgrzac
Codzienne Gotowanieprzeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku czasy gotowania podane na opakowaniach z mrożoną brukselką potrafią wprowadzać w błąd poprzez(...)450g brukselki – świeżej lub mrożonej podwędzany żółty ser wędzony parzony boczek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka cząbru 1 płaska łyżeczka tymianku sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych
Kulinarna Pokusamała suszona papryczka chili 1/2 średniej wielkości selera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej(...)pojawiające się na powierzchni "szumowiny" Następnie dokładamy pozostałe gatunki mięsa i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu odszumowując. Kiedy na powierzchni rosołu przestaną się zbierać szumowiny dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin - im dłużej tym lepiej (Ola gotuje rosół przez około 5-6 godzin, bez pokrywki lub tylko częściowo zakryty nie doprowadzając
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis powstał na Konkurs " Taste the Summer by Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv , wraz
Parowar FacetaMiałem kupić filet z piersi indyka i on miał być na obiad, ale że w sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów
Parowar Facetazrobić lazanii. Dziś już tylko mogę degustować się tym co najlepsze, tym co przygotuje Agnieszka. A ZAPRAWDĘ POWIADAM WAM: Lazania była wyśmienita... Składniki: 2 małe cukinie 600g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 2 cebule 6 sztuk pomidorów 3 ząbki czosnku 250g sera żółtego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano pieprz sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości(...)smaki się połaczyły. Gotowy sos zostawiamy do przestygnięcia. Umytą cukinię tniemy na cieniutkie paseczki. Najlepsza jest młoda cukinia, ponieważ nie ma pestek. Do pokrojenia najlepiej użyć ręcznej szatkownicy do warzyw lub obieraczki do jarzyn. Na dno naczynia żaroodpornego układamy płaty cukini, aby lekko na siebie zachodziły, na to kładziemy cienką warstwę sosu, posypujemy serem. Na ser układamy kolejną warstwę płatów
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMarchewkowa, słodka, pachnąca, pieczona owsianka z chrupiącą orzechową wartwą. Na ciepło rozpływa się w ustach, więc to idealny pomysł na nieśpieszne weekendowe śniadanie. Przepis powstal na
Mienta blogbędzie pysznie i efektownie! Na pierwszy rzut oka taki tort serowo-warzywny wydaje się pracochłonny - nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł były już wystudzone, więc szybko przemieszałam je z serkiem i mozzarellą, zrobiłam roladki i siup znów do piekarnika! Wydaje się, że nie wiadomo ile roboty(...)pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Nadzienie serowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 150 g tartego sera mozzarella 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól ziołowa do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo
Kolorowy Przepisownikponiższego przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1 średnia cebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku szczypta suszonego chilli Dodatkowo: olej do smażenia 2 duże ziemniaki szczypta soli szczypta suszonego chilli Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze(...)cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli. Podawać z warzywami i łyżeczką jogurtu greckiego lub ulubioną surówką
Bullionapiszę jak przygotować mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :) Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu) i przekładamy do malaksera i miksujemy lub mielimy w maszynce do mielenia - dokładnie (nawet dwukrotnie). Jedno ale (!) - jeśli podczas krojenia czujecie pod nożem tłuste kawałki, które nie chcą się przekroić bo się ciągną lub są twarde - to je usuwacie! Ale jeśli nóż(...)krócej będą krwiste - ja takiego mięsa nie lubię, dlatego smażę 10 minut Podgrzewam bułkę do hamburgerów w piecyku (dosłownie chwilkę), potem smaruję ją keczupem oraz majonezem i układam ulubione warzywa Ot, cała praca :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaZupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli(...)Następnie dodaję pokrojoną w paski paprykę, duszę pod przykryciem razem z cebulą. Gdy papryka będzie półtwarda dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i duszę jeszcze 5 minut. Przerzucam warzywa do garnka. Gotuję wszystko na małym ogniu bez przykrycia ok 30 minut, następnie dodaję ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, chilli, pieprz i tymianek. Ponownie zagotowuję zupę. Smacznego
Cook&LoveWykonałam w tym roku sporo zapasów puree z dyni i cały czas myślę co sobie z niego zrobić, szczególnie, że w spiżarni czekają na mnie jeszcze
Mania Wypiekaniawieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość czynności jakie trzeba wykonać jest minimalna i w zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku(...)kilka gałązek natki pietruszki kilka ząbków czosnku 1 papryczka chili 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka rozmarynu sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 500g małych ziemniaków (opcjonalnie) Instrukcje Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę. Mięso nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem, rozmarynem oraz rozdrobnionym w moździerzu kminem rzymskim. Pozostawiamy
Kulinarna Pokusastrony kucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie(...)gastronomii. Zimą natomiast zajmują się zbiorem oliwek, tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko
W kuchni Katie