mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:311/458)

Wielkanocne menu 216

robię….Dla mnie wielkanocne menu jest proste, nieskomplikowane i składa się głównie z przekąsek jak śledzie, jajka i tort kanapkowy. W tym roku będziemy mieli gości, więc mam w planie obok potraw na zimno wprowadzić kilka dań na ciepło ale również prostych i szybkich w przygotowaniu. Na pewno ugotuję żurek z jajkiem . Zupa jako przystawka świetnie pasuje na rozpoczęcie(...)czerwone wino Rocca di Montemassi Sangiovese. To wino świetnie pasuje do kaczki ale również do sosu. Przyznam, że do sosu szkoda go dodawać! Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć warzyw, sałatek, szynkowych roladek , śledzi i wielkanocnych jajek. Jajka uwielbiam i zawsze przygotowuję kilka rodzajów. Polecam jajka z pieczarkami , jajka z łososiem czy jajka z awokado . Jakie nie wybierzecie

codojedzenia
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce 254

Mamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie(...)pestek (wiśnie mogą być mrożone) 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącej wody lub bulionu cukier, pieprz i sól do smaku świeża kolendra do podania 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, pistacji lub nerkowce

karmelowy
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 198

posmakuje Wam ten ryż. Smakiem przypomina właśnie farsz na gołąbki. Do takiego risotto wystarczy sałatka, ewentualnie jakiś sos np. pieczarkowy lub pomidorowy i obiad gotowy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (łopatka lub szynka) 1 szklanka suchego ryżu 1 duża cebula 6-7 pieczarek garść tartego żółtego sera sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Ryż zalać 2 szklankami wody, gotować(...)wyparuje z nich woda. 5. Ryż, mięso, pieczarki i cebulę wymieszać, dodać ser żółty, majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku. 6. Podawać z sałatką, najlepiej ze świeżych warzyw. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bajeczna bania – czyli dynia z boczkiem 188

jest zdecydowanie moją faworytką , nie boli po niej głowa i humor nie siada , tak więc jeśli mam Wam jakąś polecić , to tylko tą , zapiekaną z boczkiem . Dynia , to pyszne warzywo , które jak trzeba super udaje owoce , szczególnie polecam odmianę Hokkaido , gdyż po upieczeniu skórka jest tak mięciutka ,że wręcz niewyczuwalna , a sama dyńka ma kasztanowo – orzechowy posmak(...)oddajemy śwince morskiej jeśli mamy taką pod ręką " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Boczek mielimy maszynką o grubych oczkach , mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem . Dno każdej połówki dyni , solimy , wykładamy paroma igiełkami rozmarynu i rozsmarowujemy mielonym boczkiem . Całość nacieramy olejem wymieszanym z chilli ( lub aromatyzowanym ) . Wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C i pieczemy około

Ogrodnik w podróży
Naleśniki nadziane 149

Zaplanowałam kolację rocznicową, ale nie zrobiłam zakupów...;) Improwizowałam z tego co wpadło mi w ręce i smak nas bardzo zaskoczył :) wyszukane czy romantyczne to to na

Kolorowy Przepisownik
Miodowo - winne pieczone jabłka 252

Tradycyjnie jak co roku, również tej zimy nie obędę się bez pieczonych jabłek. Jabłonie w naszym sadzie tego roku szczególnie obrodziły więc jest to zapewne nie

Kuchenne aromaty
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 251

pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej (w zdrowszej wersji buraki zapakować ciasno(...)wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować

Moja Delicja
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 219

spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe mrożonki warzywne. 1 opakowanie. 1 duża cebula 2 łyżki masła półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych pieprz 200 g sera korycińskiego(...)garnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby.  Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy  ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę.  Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego

Z Kuchni Do Kuchni
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 227

grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać , a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek - w sam raz, gdy chcecie się rozgrzać po ciężkim dniu lub jesiennym spacerze. Ziemisty smak soczewicy, podkręcony korzenną nutą kolendry(...)termosu.  Egipska zupa z soczewicy Łatwa kuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Gofry z ciecierzycy 230

Odkąd przeszłam na "jakąś tam" dietę, staram się jeść więcej warzyw, owoców, sałatek, dań lżejszych a jednocześnie takich, które zaspokoją mój wilczy apetyt. Niestety- jeść w kółko tego samego nie potrafię, po prostu nudzi mi się i na samą myśl, że mam znowu na śniadanie chrupkie pieczywo z liściem sałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest(...)gofrów: 300g suchej ciecierzycy 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 ząbki czosnku ½ pęczku szczypiorku Sok wyciśnięty z ½ limonki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego np. Galeo 1 łyżeczka sody oczyszczonej Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy Dodatkowo: Mały kubeczek (100ml) jogurtu naturalnego 3 krople sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki Sposób przygotowania: Dzień przed

Kuchnia w czekoladzie
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 210

się szybciej z żołądka, skoro więc Scott nie musi czekać, aż "ułoży" mu się w brzuchu kanapka z mięsem, wykorzystuje dzień do oporu, zamykając w nim wiele godzin treningu. Warzywa, ziarna i rośliny strączkowe zawierają wystarczająco dużo aminokwasów, by skutecznie budować z nich masę mięśniową.   Scott, podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć(...)CIECIORKĘ   tutaj . Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA , może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta z sezamu) niż z samego sezamu - kwestia sprzętu do mielenia. Gotową pastę  TAHINI  znajdziecie  tutaj . FASOLA ADZUKI, FASOLA PINTO i KOMOSA RYŻOWA  - w moim sklepie  tutaj ,  tutaj  i  tutaj  :) Są to produkty

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Turecki chlebek Gozleme 233

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk. Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)duża cebula3 ząbki czosnku1 łyżka oliwy200 g szpinaku (małe listki)200 g sera feta100 g sera ricotta (twardego) /u mnie starty ser żółty/2 łyżeczki wędzonej papryki (lub łyżeczka mielonej papryki i 1/2 łyżeczki pierzu cayenne)sól, pieprz, olej do smażenia1. Drożdże instant -mimo, że nie trzeba- rozpuściłam w kilku łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru

UgotujmyTo.pl
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 247

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo witamin i składników odżywczych. Jedna krzepka kalarepka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Po zamarynowaniu na cienkich plastrach pojawiają się subtelne rysunki, takie mini obrazy, które  można wkomponować w zwykle sałatki.  Czas(...)miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry kalarepy, wymieszać, marynować 15 minut. Pomidorki koktajlowe podpiec na patelni. Na talerzach rozłożyć plastry kalarepy, na nich pozostałe składniki, skropić marynatą, posypać grubo mielonym pieprzem

SzczyptaSmaQ
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 650

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem (4 porcje) Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Składniki na sos: 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oleju roślinnego(...)naleśniki. Przygotowanie sosu: W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i zioła i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje

karmelowy
Chłopski garnek 306

600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki(...)laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać) i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po około 20 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też niewielką ilością mąki pszennej i ziemniaczanej (np po 1 łyżce) rozprowadzonych w małej ilości zimnej

Smaki Na Talerzu