mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:313/458)

Zupa pieczarkowo cebulowa z groszkiem, kurczakiem i pak choi 133

polędwiczek z kurczaka, 400 g groszku zielonego (mrożony ewentualnie z puszki), 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, ½  łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka kozieradki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, świeża nać pietruszki. Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek kroimy na średniej wielkości kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy: kapelusz w plasterki, a trzon w kostkę. Na dużej(...)kapustę, groszek, posiekany koperek i zieloną pietruszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tylko doprowadzamy do zagotowania, nie trzeba więcej gotować, wystarczy przykryć pokrywa na 3 min, a warzywa będą idealne. Rada: jeśli całość jest za gęsta można dolać bulionu

Moniki Smakołyki
Twarożek wiejski z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną, z dodatkiem jajka - śniadanie na wynos 209

porcję: 1 twarożek wiejski 1 średni świeży ogórek  5-7 średnich rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanego koperku gruby świeżo mielony pieprz lub mielone płatki chilli sól do smaku 1 jajko  Jajko ugotować na twardo. Wystudzić. Ogórek obrać ze skórki - gruntowych nie trzeba. Pokroić dowolnie, np. w plasterki lub grubszą kostkę. Rzodkiewki pokroić(...)koperek.  Jajko można obrać ze skorupki i również zapakować do pudełka. Serek wiejski zabrać bez otwierania. Ewentualne przyprawy wysypać na kawałek folii spożywczej. Nie dodawać ich do warzyw przed jedzeniem (chodzi głównie o sól), gdyż podejdą one wodą i staną się mniej apetyczne. Pieczywo owinąć szczelnie folią spożywczą.  Bezpośrednio przed jedzeniem twarożek otworzyć i dodać do warzyw znajdujących

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z twarogiem i pestkami dyni 190

takie sałatki chętnie sięgam o każdej porze dnia, szczególnie wiosną i latem. Są lekkie i mogę do nich dodać warzywa, które pięknie pachną słońcem i smakują jak powinny. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a efekt jest smaczny, zdrowy i zaspokaja głód. Możecie polać ją oliwą z oliwek, olejem lnianym bądź domowym winegretem. Propozycja śniadania, podwieczorka lub kolacji. Zabierzcie(...)owoce. Smacznego:) Składniki: dwie spore garści mixu sałat kilka koktajlowych pomidorków 1 nieduża cebula kilka łyżek twarogu półtłustego 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni pestek dyni sól, pieprz, mielona ostra papryka, oregano kilka kropel oliwy z oliwek / oleju lnianego / winegretu Przygotowanie: W misce układamy sałaty, dodajemy resztę składników, tj. przekrojone na pół pomidorki, cebulę w cienkie talarki/krążki

Zasmakuj Kuchni
Zupa wiosenna 95

pomidorowej 1 łyżka klarowanego masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, suszonej cebuli, soli i cukru) mielona kozieradka koperek sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Marchew oczyszczamy i kroimy w krążki. Seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy na kawałki. Kapustę siekamy. Groszek osączamy. Pora kroimy w piórka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 183

suszone w całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki(...)pozostałe przyprawy , papryczki itd. ( poza pastą sojową miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy makaron- najlepiej postępujemy jak w przepisie na opakowaniu , bo czasy i sposoby , u różnych producentów nieco się różnią ( mój zalewało się wrzątkiem

Ogrodnik w podróży
Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem 140

fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Marchew ,seler ,pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,pora w piórka. Fasolkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i razem z warzywami podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec całość zabielamy śmietaną ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną

R'n'G Kitchen
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 194

pulpeciki w sosie pomidorowym - z bakłażanem, wędzoną papryką i papryczką chipotle. Wcześniejszą propozycję na pulpeciki znajdzie TUTAJ . I jeden i drugi przepis ogromnie polecamy :)  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 duże jajko, 3-4 łyżki startego parmezanu, 2-3 łyżki bułki tartej, 1/3 łyżeczki suszonych płatków(...)dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz i włożyć do lodówki na czas przesmażenia warzyw.  Cebulę drobno posiekać, seler naciowy pokroić na nieduże kawałki, a marchewkę w pół talarki.  Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przesmażyć do zeszklenia, a następnie

Plate of Joy
Meksykańskie burgery 151

naszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającego J Meksykańskie burgery         Składniki na około 4 burgery: ·        400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) ·        1 papryczka chili ·        ½ łyżeczki soli ·        ½ łyżeczki papryki(...)mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.   Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony

Mania Gotowania
Kebabiki z indyka 173

Ponieważ mielone już mi się dawno przejadły a na klopsiki też nie miałam ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta(...)Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Zimowa sałatka z kaszą kuskus 131

Pyszna i sycąca sałatka na bazie kaszy kuskus z papryką, ogórkiem i suszonymi pomidorami, przyciąga swym kolorem i smakuje pysznie. Można dodać do niej majonez będzie

Wanilia i Kardamon
Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym 173

Dzisiaj propozycja obiadu bezmięsnego. Proponuję delikatne pulpety z żółciaka siarkowego i kaszy jaglanej w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego

Smaczna Pyza
Sałatka z piersią indyka i dressingiem 338

Sałatka, która jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing

Kolorowy Przepisownik
.893. czekoladowo...bo walentynki 118

~wegańskie, bezglutenowe brownie z buraka z gorzką czekoladą~ Pierwszy raz próbuję buraka na słodko i...na pewno nie ostatni! W połączeniu z dużą ilością kakao i

breakfast of dreams
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami 341

Czasami przychodzi taki czas, że wielki głód nastaje w naszym domu;) I wtedy z ratunkiem przychodzi szybkie, ale sycące danie.  Z rzeczy, który mamy w

Lawendowe Niebo
Kukurydza na ostro 291

Kolejny przepis kuchni indyjskiej!Wkroczyła ona ostatnio do mojego menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;)I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie

Ostra na Słodko
Szybka sałatka z awokado 321

Mimo, że to dopiero końcówka maja - upały są straszne. Ratuję się zimną wodą i lemoniadą oraz obowiązkowo mrożoną kawą. Tylko że jeść też coś trzeba. I

Magiczne Życie Marty
Sałatka z soczewicy czarnej i tuńczyka 212

kolendry 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz do smaku liście sałaty i świeża kolendra do podania Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czarna soczewica, podobnie jak zielona nie rozgotuje się(...)łyżki, lub więcej jeśli ktoś bardzo lubi zapach i smak kolendry (tu ukłony w stronę Karola Okrasy ). W dużej misce wymieszać ugotowaną i ostudzoną soczewicę, pokrojone warzywa, tuńczyka odsączonego z zalewy, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszać. Zalać dressingiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Podawać na liściach sałaty, udekorować świeżymi listkami kolendry. 1 porcja to ok. 225 kcal

Dietolog
Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym 177

für Fit”.  Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy 4 łyżki oleju sól morska 1 czerwona papryka 1 i 1/2 cebuli 60g zmielonych na proszek nerkowców szczypta suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz 2 pomidory 1/2 pęczka liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego Kalarepy obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plastry (plastry muszą być naprawdę cienkie(...)paprykę oraz obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć 1/3 pokrojonej cebuli oraz całą paprykę. Smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa przełóż na deskę i jeszcze dokładnie przesiekaj nożem. Wrzuć do miski, dodaj zmielone nerkowce, oregano oraz sól i pieprz (masa powinna być mocno przyprawiona). Całość dokładnie wymieszaj.  Teraz możesz

Roślinna - blog wegański
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 137

organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery(...)pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 145

organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery(...)pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy

Moja Delicja
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I WARZYWAMI 333

warzyw. Całość podana z ulubionym dressingiem mojej Córki - na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Sałatka powstała specjalnie dla niej kilka lat temu, ponieważ Nadia od małego kocha warzywa, kocha wszelkie sałatki, a wcześniej wspomniany dressing wyjada dosłownie łyżkami :D  Sałatka pięknie prezentuje się na stole, także możecie przygotować ją dla swoich gości. Ja podaję ją najczęściej jako(...)lodowej, itp.) 0,5 awokado 5 łyżek kukurydzy konserwowej 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małego ogórka świeżego 2-3 łyżki siekanego szczypiorku słodka mielona papryka sól i świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub oliwy) SKŁADNIKI NA DRESING: 3 łyżki oliwy z oliwek 0,75 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru

Słodko-Słony Świat Ilony
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ KUS KUS 196

piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje(...)koperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ

potrawyregionalne
Szybka zupa-krem z selera. Z selerów dwóch 189

struny od gitary, prawda? Zagotowujemy wodę z kostką rosołową lub domowy bulion. Wrzucamy od razu wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Gotujemy je do miękkości pod przykryciem, około 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, całość blendujemy razem z naturalnym, topionym serkiem. Zmiksowaną zupę jeszcze chwilę podgrzewamy – minimalnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą (delikatnie, spróbujcie czy zupa nie jest już wystarczająco słona(...)mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony 100g, u mnie Mlekovita Mazowiecki Kremowy mielona gałka muszkatołowa sól pieprz natka pietruszki do podania grzanki lub groszek ptysiowy do podania

Karo in the Kitchen
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 200

marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki(...)Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos do garnka z warzywami, podlać gorącą wodą, dodać przyprawy, skórkę cytrynową i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę ( w razie potrzeby dolać nieco wody). Paprykę podsmażyć na tej samej patelni na silnym ogniu

Kuchnia Prezydentowej