mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:313/458)

Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem 186

Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.     Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam

Kuchnia na wzgórzu
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 660

PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ Kolejna odsłona z cyklu "Przepisy na Wielkanoc" - dzisiaj przystawki z jaj. Źródłem inspiracji były przepisy Pani  Ewy Aszkiewicz, które

Moja Książka Kucharska
Kluski śląskie 200

kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami. Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym .  Składniki: (na 12 sztuk klusek) 1/2 kg ugotowanych ziemniaków około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami

Kuchcik gotuje
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 178

Patisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby

Ogrodnik w podróży
Śledziowa sałatka z żółtymi pomidorami i twarogiem 177

Na piątkową kolację polecamy szybką, prostą i smaczną sałatkę śledziową. Połączenie śledzi z pomidorkami i twarogiem to pyszna kompozycja. Przygotować można ją w kilka chwil co

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 209

kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut(...)pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko 24 kalorie) i bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, B1, B2, PP. To również źródło żelaza i białka. Jest uważany za afrodyzjak i pozytywnie wpływa na potencję. To dobry lek w różnego

My Chcemy Jeść
Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami 183

Krem brokułowy często gotuję, bo nie tylko jest pyszny, ale też zdrowy. Bardzo lubimy. Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam

Kolorowy Przepisownik
Węgierska zupa gulaszowa 192

marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki(...)paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Bałkański sos do makaronu 210

Pomysł na taki sos powstał w trakcie poszukiwań przepisów z wykorzystaniem bakłażana. Miałam go najpierw upiec ale wtedy powstał by mi gładki sos na kształt ajwaru

sierotka maRysia w kuchni
Babka kalafiorowo-serowa z marchewką, ogórkiem kiszonym i koperkiem 157

Pomysł przyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w

Kolorowy Przepisownik
Soczeburger z brokułami 160

łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie:  1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej(...)papryką i brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :)  4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, migdały, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki

Bananowe Pole
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 268

miałam okazji!  Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski(...)pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać

Kuchnia Prezydentowej
Bigos z roladą 183

Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej

Humanistka w kuchni
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 217

desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowy budyń jaglany 198

warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie kaszy jaglanej, pełen dobroczynnych właściwości odżywczych(...)spore marchewki (każda o wadze około 100 g) 6 – 8 daktyli (niesiarkowanych) szczypta nierafinowanej soli i przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu i duża szczypta wanilii, gałka muszkatołowa do smaku garść delikatnie podprażonych orzechów do podania naturalny syrop lub miód w wersji niewegańskiej do polania gotowego

Even Better Food
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 199

nieproszony.  Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających(...)się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce w ósemki.  Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier i kardamon, wymieszać. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 222

kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro . W poście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi(...)przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać

Chilli Czosnek i Oliwa
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 182

rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu(...)czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia z mięsem dodajemy pomidory i zioła zawinięte w gazę. Przykrywamy naczynie. Ja wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 190

rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu(...)czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia z mięsem dodajemy pomidory i zioła zawinięte w gazę. Przykrywamy naczynie. Ja wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Miksturownik
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 192

Ta zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła

Kolorowy Przepisownik
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 228

Bigos z patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie patisonów.. z

Kuchnia z widokiem na ogród
TARTA ZE SZPINAKIEM 178

Wegetariańska tarta idealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również 

potrawyregionalne
Marchewka w roli głównej 161

W pochmurne dni lubię gdy jedzenie jest choć trochę koloro we. Gdy za oknem szaro i pada deszcz, ja podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień

Przysmaki Karolki
Chiński, żółty ryż z curry 356

Składniki: 1 szklanka białego ryżu; 1 średnia marchewka; 1 duża cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1 papryczka chili; 1 jajo; 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której będzie gotowany vegetę (1/2 łyżki). Odcedzić. Cebulę(...)razem podsmażać. Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęciach porcja ryżu została przygotowana z podwójnej liczby składników. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować

Gospodyni Miejska
Hummus z burakami 167

puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy(...)zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko osteoporozy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na  nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń

My Chcemy Jeść
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 182

popijasz ulubioną kawę lub herbatę. Za oknem pada deszcz, wieje silny wiatr - pogoda paskudna. A Ty w ciepłym zaciszu domu, robisz tygodniowe zakupy. Makaron, mąka, przyprawy, napoje, świeże owoce, warzywa, mięso... Zero biegania, zero dźwigania. Wszystko dostajesz pod drzwi. Wspaniale, prawda ? Produkty świeże oraz pieczywo dostępne są dla mieszkańców miasta St. Warszawa, oraz okolicznych gmin. Produkty o dłuższej trwałości, dowozi(...)szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni sól pieprz mielona kolendra  dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam

kolorowotorcikowo
Ogniste skrzydełka, czyli piekielnie prosty obiad 329

takiej proporcji aby tworzył gęstą, ale płynną marynatę (zbyt gęsta pali się w pieczeniu). Dodałam kolejno: starty czosnek, posiekanego suszonego pomidora, odrobinę oliwy i octu, cukier, paprykę słodką oraz mielone chili. Wymieszałam. Solidną szczyptę płatków chili delikatnie roztarłam w moździerzu by uwolnić aromat i dosypałam do mieszanki. Tak przygotowaną pastą natarłam skrzydełka. Zafoliowałam i wstawiłam do lodówki(...)całej rodzinki: Dla Mamy - z kaszą jaglaną gotowaną na bulionie drobiowym Dla Taty - z ziemniaczkami na maśle czosnkowym i młodą kapustką Dla Syna - z kopytkami i miksowanymi, gotowanymi warzywami

Kuchnia po mojemu
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 146

nieobecność. Mam nadzieję, że zrozumiecie mój brak wpisów - po 4 tygodniach rozłąki mój mężczyzna wrócił do domu. Przytulaniu i oglądaniu zaległych seriali nie było końca, podobnie zresztą jak gotowaniu mielonych, spaghetti i rozkoszowaniu się śmietanowcem.  Niestety, sielanka dobiegła końca i mój mężczyzna znów wyruszył na podbój Europy, a ja - na podbój kuchni. Efekty? Pyszny dodatek do obiadu(...)przygotowaną miksturę wlewamy z powrotem do rondla i całość mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, cukier, szczyptę ziół prowansalskich i łyżeczkę mięty. Mieszamy i gotujemy przez parę minut.  Tak przygotowane warzywa sprawdzą się idealnie jako ciepły dodatek do mięs

W poszukiwaniu inspiracji
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 421

robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter. Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego(...)suszonej żurawiny1 ziarnko ziela angielskiego2 listki laurowesól i pieprzoliwa do wysmarowania formybułka do wyspania formySposób przygotowania:Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Wszystkie składniki oprócz żurawiny, jajek i bułki tartej mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Można w tym momencie, przed dodaniem jajek, spróbować masy, żeby sprawdzić czy nie chcemy jeszcze jej jakoś doprawić. Mieszamy z jajkiem

W kuchni wieczorem