mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:304/458)

Placki z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 174

Cukinia to takie wdzięczne warzywo... Danie tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis :) Te placki z cukinii są pyszne! Czosnek niedźwiedzi daje(...)ilość należy dostosować) 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czarnuszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku (u mnie ziołowa) pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony) Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Nie odciskamy soku! Chodzi o to, aby poszło więcej mąki (nam takie smakują bardziej). Wbijamy jajka, dodajemy

Kolorowy Przepisownik
Bezglutenowa pizza - wegetariańska, dietetyczna, najlepsza! :) 187

średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 długa słodka papryka 1 puszka pomidorów 1 łyżka oleju przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek, curry, chilli, papryka słodka, pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska (Targroch)- po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji  Dodatki: tarty ser  PRZYGOTOWANIE: 1. ZACZYN - w garnku podgrzej wodę, ale nie zagotuj! Rozpuść drożdże. Dodaj ksylitol(...)FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły. W tym czasie pomidory z puszki zblenduj na płynną konsystencję, a następnie wlej do pozostałych warzyw, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na pełnym ogniu już bez przykrycia

Zdrowie na języku :P
Galaretka z nóżek wieprzowych 202

wieprzowe – nieduże 1 golonka – średnia 2 marchewki – średnie 1 pietruszka – mała 1 ząbek czosnku - duży 3 liście laurowe – małe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą(...)zbyt dużo wyparowało podczas gotowania, można dolać ok. ½ szklanki. Na ok.30 minut przed końcem gotowania – gdy mięso będzie już prawie miękkie – dołożyć w całości pietruszkę, marchewkę i czosnek. Gdy warzywa się ugotują i mięso z nóżek będzie łatwo odchodzić od kości, wyjąć całość do miski do zupełnego ostygnięcia. Wywar   przecedzić przez sito do drugiego garnka tej samej wielkości

Grunt to przepis!
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 209

Ostatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko

Zdrowie i pysznie na talerzu
Frytki z dyni 216

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na pyszną kolację. Z racji tego, że to zawsze ja gotuję tym razem stałam po drugiej stronie i to mnie częstowano

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo na zimę w słoiku 181

Jeszcze troszkę przetworów.  Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym

Kuchnia w czekoladzie
Letni bigos 232

Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo

Wanilia i Kardamon
BIGOS STAROPOLSKI 208

Jak przychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest

Z Majeczką w kuchni
Cukinia faszerowana mięsem z papryką 282

Małą łyżeczką wydrążyć miękki środek. Łódeczki lekko posolić oraz popieprzyć i odstawić na 15 minut na bok, żeby przeszły przyprawami. Wydrążone "farfocle" odłożyć na bok - jeszcze się przydadzą . Mięso mielone podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną kosteczkę(...)dodatkiem papryczki chilli . Całość dokładnie wymieszać i dusić przez co najmniej 5 minut dokładnego do połączenia wszystkich smaków. Blaszkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć w niej łódeczki cukinii. Wnętrze warzywa nadziać przygotowanym farszem mięsno-paprykowym. Z wierzchu posypac całość startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec podpiekać 20 minut - środkowy poziom

Grunt to przepis!
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 239

sobą i pieczemy razem kolejne 15 minut. Po 15 minutach w rondel wrzucamy szpinak, mieszamy żeby zwiądł i zmniejszył objętość od ciepła pozostałych składników, dodajemy posiekaną szalotkę. Lekko dociskamy warzywa żeby stworzyły w miarę równą warstwę, robimy łyżką cztery wgłębienia-niecki i wbijamy w nie jajka, ostrożnie, żeby nie uszkodzić im żółtek. Jajka delikatnie solimy i posypujemy pokruszonym serem(...)250g drobnych pieczarek 100g liści szpinaku baby 50g sera z niebieską pleśnią 2 spore ząbki czosnku 4 jajka L 1 mała cebulka szalotka 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej oliwa z oliwek sól pieprz

Karo in the Kitchen
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 234

Komosę znam i cenię od dawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż(...)dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej, ale z powodzeniem możecie użyć innej odmiany. Polecam szczególnie na leniwe, niedzielne śniadanie, kiedy nie musimy się spieszyć z przygotowywaniem posiłku. W połączeniu z warzywami powstaje pyszny posiłek, który świetnie nadaje się na przełamanie porannej rutyny - nie samą owsianką i kanapkami człowiek żyje :) Składniki (3 porcje): 3 marchewki, pokrojone w plastry/kostkę 1/2 czerwonej cebuli

Powiedz dietom nie
Pizzerinki z cukini! 156

Uwielbiam wyruszać na poszukiwania inspiracji do ogrodu i wyciąć dorodną, jeszcze ciepłą od promieni słonecznych, cukinię. To wspaniałe warzywo, które towarzyszy mi od dzieciństwa!;) Chyba nie mogłabym bez niej żyć:) Poza tym cukinia ma mało kalorii, wybornie smakuje i jest idealna na letnie obiady lub kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne(...)smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli

Kuchnia Pani Wiosny
Surówka z pora, marchewki i jabłka 269

duży albo dwa mniejsze pory 2 średniej wielkości marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka cukru szczypta soli  ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  ½ łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego  Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle(...)zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem. Majonez połączyć z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Źródło:  margarytka.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 226

zimno. Spróbujcie.   'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego(...)międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć

CookYourself