szparagami na bogato. Składniki 6 jajek 1 pęczek szparagów 3 średnie ziemniaki 8 pomidorków koktajlowych na gałązce 1 opakowanie sera feta 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka szczypt bazylii kilka szczypt oregano sól świeżo mielony pieprz garść listków świeżej bazylii Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy(...)minut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą z lekkim sosem. Polecam także inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane z serem Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
My Chcemy Jeśćkolację. Wykonanie jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów. Omlet: 4 jajka 100 g sera żółtego np. Ementaler pieprz sól olej do smażenia Pasta z pomidorów: 3 - 4 pomidory 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki cukru pieprz sól 1 łyżka oleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory(...)Wykonanie grzanek: Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący. Wykonanie omletu: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać, Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód
Kuchcik gotujeOdcedzamy i dodajemy świeżo starty parmezan oraz odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Suszone grzyby (borowiki, koźlaki, podgrzybki) mielimy w młynku do kawy na puder. Posypujemy pudrem z grzybów ugotowany makaron. Kroimy pomidory na dwie połówki i dodajemy do makaronu. Odcedzamy ser mozzarella i rwiemy na mniejsze kawałki. Wykończenie dania Do makaronu dodajemy odrobinę ściętych płatków parmezanu, pomidory, ser mozzarella
chefintheforestJakoś spagetti mi się już znudziło i miałam ochotę na mielone ale z sosem więc stanęło na pulpetach w aromatycznym sosie pomidorowym. Ja zadowolono bo są mini mielone mąż bo jest w sos pomidorowym a jako dodatek kluski z makaronu razowego. Ale nie była bym sobą jak bym do zwykłego sosu nie dodała czegoś ekstra. Jedni(...)dodają a dodają ją do sosu. Ja z racji tego że mi się spieszyło postawiłam na najszybszą wersję z minimalną ilością zabrudzonych naczyń :) Składniki Na pulpety 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl) 1 jajko 1 czerstwa bułka i mleko do namoczenia (jeśli nie mamy wystarczy dodać więcej bułki tartej) bułka tarta sól, pieprz Na sos 1 puszka
Piekielna Kuchnia Patiopakowanie szpinaku w liściach (250 g) 1 opakowanie sera typu Feta 80 g twardego sera koziego (opcjonalnie) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy 1,5 łyżki masła 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz 1 jajko do smarowania WYKONANIE: Na patelni rozgrzej olej z masłem i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną(...)gałkę muszkatołową i pieprz do smaku, zamieszaj, przełóż szpinak do miski i pozostaw do ostygnięcia. Do ostudzonego szpinaku dodaj fetę i - jeśli chcesz - starty na tarce lub drobno posiekany ser kozi. Rozgnieć fetę widelcem i wymieszaj dokładnie ze szpinakiem. Nie oddawaj soli do nadzienia, gdyż feta jest wystarczająco słona. Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C. Ciasto francuskie
Słodko-Słony Świat Ilonyspaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Paprykę i pomidory myjemy i kroimy(...)głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziefrytkami z buraka :) i kozim serem. Składniki : 2 garście jarmużu 2 plastry buraka 30g sera sałatkowego z mleka koziego 3 łyżki quinoa trójkolorowej 1,5 łyżeczki oleju z cytryną i bazylią Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony kminek cały Buraka myjemy, obieramy i kroimy 2 średniej grubości plastry, które pokroiłem na "frytki(...)równie dobrze można normalnie pokroić :) Przyprawiamy kawałki buraka pieprzem czarnym, kardamonem mielonym i posypujemy całym kminkiem. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Następnie przesypujemy ją do pojemnika do przechowywania żywności, odpornego na wysoką temperaturę. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa, a obok na folii aluminiowej buraczane frytki. Quinoa zalewamy wrzątkiem w stosunku
Parowar Facetaapetyt. Na brokuły muszę mieć dzień. ;-) Jako że z serem (choć tutaj użyłam jedynie serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko 3 łyżki(...)bułki tartej Sos 1 brokuł (500g) 2 średnie czerwone cebule 100g serka topionego o smaku cebuli 100g żółtego sera 200ml mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody
Szefowa kuchnibabeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, olej rzepakowy do wysmarowania foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną(...)smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W czasie pieczenia przygotowujemy
Moniki SmakołykiDudnienie muzyki roznosi się po całej ulicy. Rozbawione towarzystwo śmieje się, stojąc w oknie i paląc papierosy. Stukają kieliszki, zabawa trwa - jedzenia zabraknąć nie może.Ekspresowo
W kuchni Karmel-itkiSernik "Krople Rosy" to jedna z popularniejszych wersji sernika. Delikatny, puszysty ser, jeszcze delikatniejsza i puszystsza pianka a wszystko na klasycznym kruchym spodzie. Sernik "Krople Rosy" - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g masła, zimnego 1/3 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko Masa serowa: 600 g tłustego twarogu 1 całe jajko 3 żółtka(...)piekarnika i przestudzamy . Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Mleko oraz olej mieszamy ze sobą, dodajemy do reszty masy i mieszamy
Słodka StronaJuż nie raz Wam pisałem, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony. Tym razem Madzia postanowiła przygotować pyszny makaron razowy z łososiem i cukinią. Będzie to idealne połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!równie smaczne i trochę mniej kaloryczne. Składniki (ok 6 porcji): 200 g sera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje(...)Makaron przelewamy zimną wodą, można skropić olejem lub oliwą, żeby się nie skleił. Por kroimy w kostkę. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, ananasa i paprykę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarneprzygotowanie pasty do chleba krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na domowy twarożek z papryką i cebulką: 250g sera białego twarogowego, półtłustego 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1 mała cebulka szalotka 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki, szczypta cayenne sól do smaku Przepis na twarożek z papryką i cebulką - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Cebulkę obrać
Moja Książka Kucharska