weekend pogoda się unormuje, szczególnie na północy kraju, ponieważ jedziemy z Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser. Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już
Chilli Czosnek i OliwaPost Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepołowie pieczenia mieliśmy duże wątpliwości, czy cokolwiek z tego będzie. Rozpłaszczone mielone mięso, co tu dużo mówić, nie przypominało pizzy, ale warto było jeszcze chwilę poczekać, bo ostateczny efekt jest naprawdę wspaniały: wyjmujemy z pieca aromatyczny, bardzo smaczny kotlet w kształcie pizzy, zapieczony w serze i sosie pomidorowym. Tu jedna uwaga: podczas pieczenia na „pizzy” wytworzy się
Niedzielny kucharzzaglądać. Serdecznie Was wszystkich pozdrawiam, dziękuję, że tu jesteście i życzę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej(...)zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego lub malaksera, mielić do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedwabiście gładki krem, w razie konieczności dodać 1-2 łyżki wody. Smacznego! Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Wegańska pasta
moj przepis naPulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól(...)Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy na złoty kolor
My Culinary Artkucharza przyprawiałaby o więcej niż zdumienie, to byłam z niej prawdziwie dumna, serwując ją swoim przyjaciółkom przy okazji spotkań w moim domu (z tego co pamiętam, makaron okraszony kopczykiem sera wszystkim smakował wyjątkowo). Toteż teraz z rozrzewnieniem wspominam i swoje początki kulinarne, i chwile z bliskimi, mając to szczęście, że najstarsza z moich przyjaźni trwa do dzisiaj, a zdolności kulinarne(...)przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (bezglutenowego lub np. orkiszowego) odrobina sera wegańskiego lub parmezanu do podania (opcjonalnie) Soczewicę przełożyć na sito i bardzo dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę
Even Better Foodtego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty
Kolizje Smakówmało deserów jest z kozim serem? Może od dziś będzie inaczej ;) Jestem pewna, że Wam zasmakuje i z pewnością pozytywnie zaskoczy - smacznego! Składniki:Panna cotta - 150ml mleka krowiego o zawartości tłuszczu 2%- 250ml śmietanki kremowej do deserów 30%- 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef! - 9g żelatyny w proszku- szczypta mielonej gałki muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów(...)nerkowca- 20g rodzynek królewskich- 1/2 łyżeczki kakao- szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta: Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej miseczce w odrobinie mieszanki odlanej z garnka. Do mleka dodajemy ser. Ser posiada jednak skórkę, którą należy zdjąć
Sajkofanka smakupietruszki 100 g sera żółtego 100 ml wody Instrukcje Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy(...)być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut
Wędrówki po kuchnipieczarek ½ cukinii 1 mała puszka groszku 1 średni por 200 ml słodkiej 18% śmietanki 15 dag sera żółtego najlepszy jest cheddar-może być też gouda 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprzno smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu-uważać żeby(...)poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną. Smacznego
Wanilia i Kardamonprzekonacie się, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 duże pomidory 1 kulka sera mozzarella (125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk kilka liści zielonej sałaty kilka rzodkiewek 1 ogórek gruntowy 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku szczypiorek według uznania Wykonanie: 1. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy(...)dokładnie osuszamy, siekamy drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Sałatę płuczemy i osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki. Umyty i obrany ogórek i rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory. Całość posypujemy szczypiorkiem. 4. Podajemy
Izabelawkuchnitortilli (gotowych lub domowych ) 1 pierś kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, mielonej kolendry olej roślinny, np. kokosowy DO PODANIA : jogurt grecki lub gęsta, kwaśna śmietana, cząstki limonki lub cytryny(...)dużym ogniu podsmażamy kurczaka z warzywami. Co jakiś czas mieszamy, skrapiamy limonką, wykładamy na talerz. Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Na placki tortilli wykładamy nadzienie, posypujemy serem i składamy na pół. Można też rozłożyć nadzienie na jednym placku i przykryć drugim. Lekko natłuszczamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Obciążamy ciężkim talerzem lub mniejszą patelnią i podgrzewamy
cool and mintyprzyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka(...)zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno
Ostra na Słodko