można je odgrzać następnego dnia i tez są pyszne. Ale dość pisaniny, zaczynamy: SKŁADNIKI -400g makaronu (np muszelki) -1 duża cebula lub dwie średnie -100g szynki 150g sera żółtego -3 ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki -trochę vegety -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta(...)kawałki,i dajemy do miski. Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy,mięso mielimy,szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę oraz czosnek dajemy do garnka , dodajemy troszkę oleju i szklimy, dodajemy mięso raz szynkę-wszystko smażymy, chwilkę studzimy, i dodajemy do makaronu. Dodajemy również starty żółty ser oraz pozostałe składniki. Mieszamy,najlepiej ręką na masę. Odstawiamy na chwilę. Na talerzyk
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujednej cytryny250 g kwaśnej śmietany1,25 kg mielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę i twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się
UgotujmyTo.plmlecznej 2 łyżki masła Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy
Mania Gotowaniasernika na zimno , który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder. Może najpierw rada, jak zrobić cukier puder? Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła cukier puder ze zwykłego cukru, który mieliła w młynku do kawy. Tak więc odmierzamy potrzebną nam ilość cukru-kryształu i teraz możemy(...)akurat dwa młynki, w jednym nigdy kawa nie była mielona. Używam go tylko w przypadku gdy nie mam gotowego cukru pudru. Do wyczyszczenia młynka możemy użyć pędzelka kuchennego z włosiem). Wsypujemy do młynka porcję zwykłego cukru (ale nie pod nakrętkę - zostawiamy trochę miejsca od góry), zamykamy i po prostu mielimy od czasu do czasu potrząsając nim. Wyłączamy, przesypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commoździerzu suszony tymianek roztarta w moździerzu czarnuszka mielone nasiona kolendry płatki chilli (wersja na ostro) młotkowany pieprz (wersja na ostro) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do jogurtów greckich dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Sitko wykładamy gazą i wylewamy jogurty. Podwiązujemy rogi gazy tak, aby przyszły ser można było podwiesić. Najlepiej, aby wisiał
Poezja smakupracy zjeść lekki, ale pożywny posiłek bez konieczności podgrzewania jedzenia. Polecam Składniki: -200g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe, ale najlepiej zrobić klopsiki z mięsa drobiowego) – 1 cebula – 100g kaszy bulgur – 6 rzodkiewek – 150g ogórka zielonego – 100g sera feta – 1 puszka kukurydzy – 1 łyżeczka kurkumy – 2 łyżki soku z cytryny
Smaki ArmineZapraszam na faszerowaną cukinię mięsem mielonym i ryżem. :) Składniki: 2 średnie cukinie 200g mięsa mielonego 200g ugotowanego ryżu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 średnie ząbki czosnku drobno posiekanego 300g startego żółtego sera Sól, pieprz, tymianek Posiekana świeża natka pietruszki Oliwa Przygotowanie: Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć . Cebulkę
Domowa Kuchnia u Mamysłabość. Lasagne... Nasza domowa jest najlepsza, ale włoska niezrównana. Składniki na lasagne (4 duże porcje): mięso mielone około 500 g makaron do lasagne (najlepiej włoski makaron) puszka krojonych pomidorów około 8 pomidorków koktajlowych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli konserwowej cebula ser żółty 400 g sól pieprz oregano bazylia Sos beszamelowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/01/sos-beszamelowy.html Cebulę pokroić w kostkę
Karola gotujeporcji jajek i miksujemy (jeżeli twaróg zmielimy wystarczy całość wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój nie był mielony). W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło z dodatkiem cukru i cukru z wanilią. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pierwszą porcję sera i dokładnie mieszamy. W taki sam sposób postępujemy z pozostałym twarogiem (twaróg + 1/3 porcji jaj – miksujemy
mojewypiekiinietylkowitaminy i minerały. Ten przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala
My Chcemy Jeśćsolimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość
mojewypiekiinietylkomusimy pomóc :)Przepis jest na obiad dla 6 osób.Składniki:1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)150 g pieczarek3 ząbki czosnku1 cebulapuszka pomidorów bez skórki2 łyżki masła1 szklanka bulionu300 g sera ( użyłam goudy)1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki0,5 łyżeczki chillisól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron należy ugotować
Niezły Młynekdomu, następnym razem wypróbuję farszu z ryżem. Sprawdzi się również na imprezę Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza) 5 małych papryk 0,5 kg mięsa mielonego 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego 1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa(...)opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem i dorzucamy mięso mielone (ja nie czekałam żeby wino odparowało
Piekielna Kuchnia Patistartej na tarce żółtej lub zielonej cukinii 200 g dobrego twardego sera feta 1 łyżka soli 2 jajka (lub 3 małe) 2 młode cebulki 2-3 ząbki czosnku 180-200g mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku olej roślinny do smażenia Sos: opakowanie jogurtu greckiego(...)zostawiamy na 20-25 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube). Smażymy z obu stron
Moja Mama Gotuje