piersi nałożyłam mięso i przykryłam drugim, podobnej wielkości, kawałkiem piersi. Na dwa boczne, wcześniej odkrojone, kawałki piersi, nałożyłam po prostu warstwę mięsa mielonego. Wszystkie porcje włożyłam do żaroodpornego półmiska, przykryłam folią aluminiową i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Wystudzone różyczki brokułu układamy na półmisku. Suszoną żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy
Kulinarne przemysleniakoszulki – po napełnieniu odcinamy w koszulce narożny kawałek) i napełniamy farszem kwiaty. Napełnione kwiaty cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą (użyłam oliwy w spray’u). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam kwiaty tymiankiem. Post Pieczone kwiaty cukinii
Poezja smakuzrobienia i bardzo smaczny. Będzie częściej gościł na moim stole. Danie bardzo syte. Ja zrobiłam na patelni, ale również można go upiec w piekarniku. Dokonam tego następnym razem. Składniki 4 płaty ciasta filo 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 4 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula sól pieprz Do smarowania ciasta 1 jajko 4 łyżki mleka(...)Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić aż zbrązowieje. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Płat ciasta posmarować (miałam
O kuchni z uczuciemodstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie ser przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut. Salsa truskawkowa kilka truskawek kilka kropli octu balsamicznego świeżo mielony pieprz pół łyżeczki miodu Składniki wymieszać. Ser podawać z salsą i świeżym pieczywem. Camembert marynowany w białym winie z salsą
Kuchnia na wzgórzumiski i rozmiksować ręcznym blenderem. Dodać marchew z cebulą, siemię lniane, przyprawy. Wymieszać. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba natłuszczać). Wyłożyć masę, uklepać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Termoobieg. Piec przez 50 minut. Kroić po ostudzeniu
Apetyt na Zielonełyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda przykryła
maniapieczeniaPiec w kąpieli wodnej . Po tym czasie piekarnik uchylić lekko i ostudzić całkowicie sernik (można na całą noc zostawić go w piekarniku, żeby ostygł). Jak już osiągnie pokojową temperaturę przygotować polewę. Chałwę i mascarpone mielimy na gładką masę, podgrzać aby chałwa dokładnie się rozpuściła. (nie doprowadzamy do wrzenia). Polewę wylać na sernik, ostudzić, włożyć do lodówki. Podawać
moj przepis naCałość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka z obu stron będzie zarumieniona przykrywamy kurczaka folią aluminiową
Smaki EwyPIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM przepis własny // 1 porcja ~jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem) ~100g mielonego twarogu ~opcjonalnie cukier do sera (użyłam stewi) ~łyżeczka cynamonu ~czubata łyżka miodu Piekarnik nagrzać do 180*C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać z cukrem (stewią) i cynamonem
chili & sugaroliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę
Blondynka Gotujesklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C. Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy na rumiano, ze wszystkich stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika
mojewypiekiinietylkoMięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na 5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy w paski. Bierzemy karkówkę i smarujemy ją sporą ilością musztardy. Na środek kładziemy 2-3 paski ogórka i "kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu : 2. Nastawiamy piekarnik
Gotuj Z MuzykąSkładniki: 1 ciabatta, 6 plasterków oscypka do smażenia, 1 pomidor, 1 mała garść posiekanego szczypiorku, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Ciabattę kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 minutki w celu podgrzania. Cienkie plasterki oscypka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Układamy je na kromkach. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany
Aga w kuchniMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy
Olikowa kuchniazmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok. 5 minutach doprawiamy cukrem, solą, słodką papryką, bazylią lub ulubionymi ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjmujemy je z miski. Umieszczamy je na stolnicy i dzielimy na 6 równych części
Symfonia Smakówprzygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180st C , 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypujemy żółtym serem. Artykuł Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniacytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przepołowić(...)najlepiej ekologicznej) Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut) . Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się
Moja Delicjapodsmażone pieczarki. Ja kurczaka doprawiam jedynie solą oraz pieprzem, jeśli ktoś lubi to oprószyć można go przyprawą gyros, mieloną papryką bądź dowolną inną przyprawą do drobiu. Kolejno, ser z kurczakiem i pieczarkami zwijamy w roladę i wkładamy ponownie do piekarnika na około 40 minut. Zapraszam po przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami i życzę smacznego. Znajdziesz mnie
MeCookswstaw do piekarnika. Praż je przez 40 minut w temperaturze 150 °C, przemieszając co 10 minut, aby wszystko było równomiernie uprażone. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Mąkę, orzechy i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc.Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, mielone orzechy i siekane(...)nią pracować (ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo
Grahamka, weka i kajzerkakocie łapki .Tak je nazwałyśmy z córką jak jeszcze siedziały w piekarniku i zostało. Zrobione identycznie jak chałka żyrafa,tyle,że z kruchego ciasta .Cudowne,prawda? . Składniki:na około 20 ciastek. 150 g masła,temperatura pokojowa 250 g mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 30 g mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką 2 łyżki ciemnego kakao dodatkowe(...)cały wałek ciasta na niewielkie plastry, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 18 minut . Uwagi : Jeśli ciasto za bardzo się klei podczas wyrabiania można podsypać mąką. Jeśli nie macie mielonych migdałów można je zastąpić mąką
Ladylaura.średnia cebulaolej z awokado Greencadopapryka słodka mielona Skworcusólświeżo zmielony pieprzmąka do obtoczeniakmin rzymskipapryka wędzona słodka Skworcupomidory mielone Skworcu Ryż:200 g ryżu basmati Skworcu1 i 3/4 szklanki wody1 łyżka oleju z awokado Greencado1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiemsólWykonanie:Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce(...)czasu aż ryż wchłonie wodę.Kiedy ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut. W czasie, w którym ryż dochodził w piekarniku, ja wróciłam do schabu z warzywami. Odkryłam woka, doprawiłam kminem rzymskim roztartym w moździerzu, mielonymi pomidorami, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem oraz malutką torebką mieszanki warzyw
Blondynka Gotujeprzy tradycyjnych plackach- można komponować wg własnych preferencji, ja najbardziej lubię z kwaśną śmietaną :) Tych, co nie jedli placków z piekarnika zachęcam do wypróbowania, być może ta wersja bardziej przypadnie Wam do gustu? :) A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te z marchewką i cukinią :) Około 30 szt. (średnica 7-8 cm) * ziemniaki(...)łyżkę mąki ziemniaczanej). Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, lekko spłaszczyć (grubość około 7 mm) i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 30-35 minut , do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacukru)Składniki mokre:- 400ml mleczka kokosowego (cała puszka)- 100g oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego- 4 jajkaDodatkowo:- 2 jabłka- 200g malin (dałam mrożone)- mielony ksylitol do oprószenia ciasta (nie trzeba)- płatki migdałów do posypania ciastaSkładniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka ryżowego lub owsianegoZ podanych(...)pieczenia, wyrównujemy. Układamy na cieście zamrożone maliny i obsypujemy całość przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 200*C ok.35 minut na programie góra-dół.Wystudzone ciasto posypałam mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowewieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :) Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :) Składniki na kebab (na 4 – 5 osób): Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki) 3 łyżki oleju 1 sałata np. lodowa 2 – 3 pomidory 2 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 5 bułek(...)pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły. Nadzienie Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie
Smakowy Rajparu miejscach, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. surową fasola. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie ściągamy folię i rumienimy około 10 minut. W międzyczasie w misce mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawiamy. Umyte gruszki (ja je jeszcze dodatkowo obrałam, ale nie musicie tego robić) kroimy wzdłuż(...)pół, wykrawamy z nich gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wylewamy na nie śmietaną z jajkami, wykładamy na to plasterki gruszki, małe kawałki gorgonzoli i orzechy włoskie. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem całość można jeszcze posypać natką pietruszki i liśćmi rozmarynu. Ilość ciasta wystarczyła na formę
Kardamonovykuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam prażone mielone migdały , które otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. Dzięki temu dodatkowi ciasteczka nabrały ciekawego smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduża biała cebula, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 5 - 10 g sera camembert. Przygotowanie: Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy
Moniki Smakołyki