mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:30/400)

Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 199

może kiedyś napiszę Wam recenzję?).Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej(...)oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika.  Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą miękkie. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy i podduś na niej cebulę oraz mieloną kolendrę przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 129

kilku miejcach, obciażamy specjalnymi kulkami albo np. fasolą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód(...)wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, aż tarta się zarumieni. Podajemy z sosem balsamicznym

Zawsze głodna!
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 140

wsyp do niego suchą fasolę (jako obciążenie). Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i dopiekaj ciasto jeszcze przez 5-10 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól przestygnąć przez 10-15 minut, zanim nałożysz nadzienie. Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni C. Przygotuj nadzienie. W misce przy(...)uzyskania kremowej masy. Dalej miksując, dodaj po jednym jajku na raz. Dodaj wodę różaną oraz mielone migdały i zmiksuj. Przygotowaną masą migdałową wypełnij kruche ciasto, następnie wetknij w nią rabarbar pokrojony na plasterki. Posyp płatkami migdałowymi i cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Zajadaj na ciepło lub na zimno

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięsny miszmasz 141

piersi nałożyłam mięso i przykryłam drugim, podobnej wielkości, kawałkiem piersi. Na dwa boczne, wcześniej odkrojone, kawałki piersi, nałożyłam po prostu warstwę mięsa mielonego. Wszystkie porcje włożyłam do żaroodpornego półmiska, przykryłam folią aluminiową i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Wystudzone różyczki brokułu układamy na półmisku. Suszoną żurawinę przelewamy na sitku wrzątkiem. Rozkładamy na brokuł, posypujemy

Kulinarne przemyslenia
Pieczone kwiaty cukinii 184

koszulki – po napełnieniu odcinamy w koszulce narożny kawałek) i napełniamy farszem kwiaty. Napełnione kwiaty cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą (użyłam oliwy w spray’u). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam kwiaty tymiankiem. Post Pieczone kwiaty cukinii

Poezja smaku
Borek -tureckie danie 114

zrobienia i bardzo smaczny. Będzie częściej gościł na moim stole. Danie bardzo syte. Ja zrobiłam na patelni, ale również można go upiec w piekarniku. Dokonam tego następnym razem. Składniki 4 płaty ciasta filo 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 4 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula sól pieprz Do smarowania ciasta 1 jajko 4 łyżki mleka(...)Jajko rozbełtać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Do rondla włożyć masło i rozgrzać, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusić, ale żeby się nie zeszkliła. Dodać mięso mielone i mieszając dusić aż zbrązowieje. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce.Dodać je do mięsa, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Płat ciasta posmarować (miałam

O kuchni z uczuciem
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową 173

odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie ser przekładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut. Salsa truskawkowa kilka truskawek kilka kropli octu balsamicznego świeżo mielony pieprz pół łyżeczki miodu Składniki wymieszać. Ser podawać z salsą i świeżym pieczywem.      Camembert marynowany w białym winie z salsą

Kuchnia na wzgórzu
Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny. 223

miski i rozmiksować ręcznym blenderem. Dodać marchew z  cebulą, siemię lniane, przyprawy. Wymieszać. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba natłuszczać). Wyłożyć masę, uklepać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Termoobieg. Piec przez 50 minut. Kroić po ostudzeniu

Apetyt na Zielone
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 205

łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda przykryła

maniapieczenia
Aksamitny sernik z chałwą 230

Piec w kąpieli wodnej . Po tym czasie piekarnik uchylić lekko i ostudzić całkowicie sernik (można na całą noc zostawić go w piekarniku, żeby ostygł). Jak już osiągnie pokojową temperaturę przygotować polewę. Chałwę i mascarpone mielimy na gładką masę, podgrzać aby chałwa dokładnie się rozpuściła. (nie doprowadzamy do wrzenia). Polewę wylać na sernik, ostudzić, włożyć do lodówki. Podawać

moj przepis na
Nadziewany wyluzowany kurczak 142

Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka z obu stron będzie zarumieniona przykrywamy kurczaka folią aluminiową

Smaki Ewy
PIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM 120

PIECZONE JABŁKO Z CYNAMONOWYM TWAROŻKIEM I MIODEM przepis własny // 1 porcja ~jedno spore jabłko (moje miało 265g przed wydrążeniem) ~100g mielonego twarogu ~opcjonalnie cukier do sera (użyłam stewi) ~łyżeczka cynamonu ~czubata łyżka miodu Piekarnik nagrzać do 180*C. Z jabłka odciąć wierzch i wydrążyć środek pozostawiając przy ściankach ok. 1.5 cm miąższu. Twarożek wymieszać z cukrem (stewią) i cynamonem

chili & sugar
Sałatka z Kaszą Bulgur, Pieczonymi Batatami, Pestkami Dyni w Imbirowej Marynacie z Cynamonowym Winegret 191

oliwek extra vergine Winegret: 3 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki syropu klonowego  3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu świeżo zmielona różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 220 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał,wsypałam kaszę bulgur do garnka i zalałam 1 szklanką zimnej wody. Doprowadziłam wodę

Blondynka Gotuje
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 185

sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C.  Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy na rumiano, ze wszystkich stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika

mojewypiekiinietylko
Zrazy z mięsem mielonym 273

Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na  5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy w paski. Bierzemy karkówkę i smarujemy ją sporą ilością musztardy. Na środek kładziemy 2-3 paski ogórka i "kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu : 2. Nastawiamy piekarnik

Gotuj Z Muzyką
Ciabatta z oscypkiem i pomidorkami 116

Składniki: 1 ciabatta, 6 plasterków oscypka do smażenia, 1 pomidor, 1 mała garść posiekanego szczypiorku, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie:    Ciabattę kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 minutki w celu podgrzania. Cienkie plasterki oscypka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Układamy je na kromkach. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany

Aga w kuchni