mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:145/191)

Spaghetti owinięte cukinią 195

pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy.  Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go  odcedzamy, zimną wodą przelewamy(...)papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Wegetariańskie spaghetti z warzywami i brązową soczewicą 202

Zazwyczaj większość z nas jada spaghetti w wersji z mięsem mielonym. My mamy alternatywę dla tych co mięsa nie lubią lub po prostu chcą zjeść

Kuchenne Wariacje
Pieczarkowa zupa krem z mlekiem kokosowym 193

wody  sól  pieprz czarny  Wykonanie  Na początku przygotowujemy wszystkie nasze warzywa , obieramy,myjemy i kroimy w średnią kostkę , kiedy mamy już warzywa przygotowane łącznie z pieczarkami , do dużego garnka wkładam łyżkę masła i rozgrzewam , następnie dodaję nasze warzywa i wszystko przesmażam około 10 minut często mieszając , na sam koniec smażenia dodaję posiekany czosnek i 1 minutkę(...)dodaję wodę , tak a by przykryła nasze warzywa , posypuję warzywkiem i gotuje na małym ogniu do momentu jak warzywa będą miękkie . Jak nasze warzywa są już mięciutkie , blenderem wszystko mielę bardzo ostrożnie , aby się nie poparzyć , następnie dodaję mleko kokosowe , doprawiam solą pieprzem i gotowe do podania

Mój Smak
Wegeburgery i Niebo w gębie 237

czosnku 1 cebula 5-6 pieczarek 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze(...)smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj.   3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj : Składniki: 1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego 1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam czerwoną bo akurat taką miałam) 1 filiżanka startego

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege bigos. 163

czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy(...)pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :) Będziecie mile zaskoczeni smakiem, bo smakuje wyśmienicie. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

vegetanie
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 207

przepisu na kotlety nie zobaczycie na tym blogu nigdy, ponieważ baaaaardzo rzadko je robimy w ogóle... Są jednak dania, takie jak  kartofle z kapustą , do której taki kotlet "mielony" aż prosi się na talerz! :)  Dla wszystkich, którzy chcieliby spróbować wegańskich karminadli - przepis poniżej. A tytułem wyjaśnienia: dlaczego rzadko robię kotlety? - taka historyjka. Całkiem na początku, kiedy przestaliśmy(...)robić kotlety?". No bo wiadomo - kotlet w życiu człowieka to pozycja obowiązkowa, bez kotleta ani rusz. Więc - siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka z patelni 801

mamy gotowej już pokrojonej). Patelnię smarujemy łyżką oleju i rozgrzewamy na małym ogniu. Ognień ustawiamy minimalny. Na spodzie układamy warstwę ziemniaków, oprószamy delikatnie przyprawą do ziemniaków, następnie pieczarki i połowę posiekanego pora. Przykrywamy całość plastrami żółtego sera i polewamy 1/3 passaty i oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na to układamy warstwę z wędliny, reszta pora, plastry sera, połowa posiekanej natki(...)mozzarellą. Na wierzchu posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki i całość przykrywamy. Zostawiamy na kilka chwil, by ser dobrze się rozpuścił i złączył całość. Przed podaniem oprószyłam jeszcze słodką papryką mieloną. Opinia na temat patelni Delimano Stone Legend W temacie patelni Stone Legend (KLIK) zacznę od bardzo ważnej kwestii - rozmiar ma znaczenie ;) Patelnia jest duża! Ma 28 cm średnicy

Kolorowy Przepisownik
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 186

Coś co zadowoli niejednego domownika :) Danie tradycyjne, a jednak inne od tego najbardziej znanego nam klasyka, czyli gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Obie wersje uwielbiam i polecać będę. Takie gołąbki są dla mnie  niejednokrotnie wybawieniem, kiedy przykładowo nie mam nic na obiad, a w zamrażarce taki zapas tych niepozornych zawijasów :) Trochę pracy z nim jest(...)zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :)  SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego  0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: GRZYBY (można

Calzonella.com
Filet faszerowany ruculą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką 179

niedzielny kaprys: faszerowana pierś kurczaka i duże faszerowane pieczarki ( przepis tutaj ). Zbędne są inne dodatki. Jest syto, zdrowo i zielono Składniki na 2 (solidne) porcje: 2 duże piersi kurczaka 25 g świeżej rucoli 30 g drobno startego parmezanu 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 1 mała szalotka opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała(...)garstka suszonej żurawiny drobno posiekanej – naprawdę doda to farszowi ciekawego smaku  sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić

gutfut
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 219

trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.  Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię  klasyczne mielone  albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie.  W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso(...)sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki   Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików :  Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko

Walijskie Pichcenie
Mięcho 362

Steki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w

Gotuj z Misiem
Szakszuka z cukinią i pieczarkami 155

łyżka masła łyżka oliwy Sposób przygotowania: Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki(...)przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka

Pyry na Gaz
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 213

lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści(...)limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany szczypiorek Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach i pochwalicie się jak Wam smakowało, a może będziecie mieli pomysły na udoskonalenie. Czekamy na odzew z Waszej strony :) Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Długiego weekendu

vegetanie
Szybka zupa z świeżych grzybów 234

szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek.   Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny pieprz kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina 1l bulionu(...)masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion

Pyry na Gaz